Günümüzde yıldızı hızla yükselen bir beldemiz olan KÜÇÜKKUYU ününü "Ege’nin başladığı yer" sloganı ile sağlamaya çalışan, gerçekten de görülmesi mutlaka gereken bir yerdir.

Birsen GÜRDİL- Bodrum, Datça, Ayvalık, Fethiye, Çeşme ve Alaçatı bugün için miadını doldurmuş yerler olarak pek çok insanın ilgisini kaybetmiş beldeler. Otuz yılı aşkın bir süredir her yaz tatilimi ailece bu yerde geçirmemizin pek çok özellikleri vardır. Küçükkuyu’da yaşamak ayrı bir farklılıktır. İDA-Kazdağı’nın eteklerinde dünyanın en güzel oksijeninin yayıldığı, havası, denizi tertemiz, her yerden fışkıran leziz suları, bozulmamış doğası, zeytini-zeytinyağı, tamamen doğal sebzesi-meyvesi ve bin bir çeşit çiçekleri, evcil ve yaban hayvanları ile Küçükkuyu’yu ziyaret edenleri adeta büyülemektedir. Doğanın verdiği bu lütuflara becerikli insanların elleri de değince Küçükkuyu bir doğa ve yaşam mekanı olarak ününe ün katmaktadır.Tabiatın cömertliğini yaptığı eserlerle daha da güzelleştiren Belediye Başkanı Cengiz Balkan iki dönemde rekor oy çokluğu ile buranın değişmez başkanıdır. Bugün sahillerimizin en güzel, en sakin, en huzurlu beldesi olan Küçükkuyu’nun çalışkan ve ileri görüşlü Belediye Başkanı’na çalışmaları hakkında neler söylemek istediğini sorduğum zaman, mütevazi, zeki başkan Balkan "Ne söylememi istiyorsun? Madem ki 30 yıldan bu yana geliyorsun, her geldiğiniz zaman eski Küçükkuyu’yu yerinde bulabiliyor musunuz? Gördükleriniz çalışmalarımızın sadece dörtte üçü, daha çok yapılacak işlerimiz var" demişti.Gerçekten de her yaz tatilimizi geçirmek üzere geldiğimiz bu beldede aşağı yukarı üç-dört ay kalmaktayım. Başkanın dediği gibi bir sene sonra gelişimde Küçükkuyu yine sihirli eller değmişçesine değişmiş, çirkinlikler yerini güzelliklere bırakmış, yollar, parklar, çocuk bahçeleri, modern plajlar, temiz caddeler, bol ışıklı liman ve meydanlar, kaliteli oteller, lezzetli balıkların ve yemeklerin hijyenik ortamlarda sunulduğu ucuz lokantalar, yerli halkın yaptığı elişleri turistik hediyelikler Türkiye’nin incisi güzel Küçükkuyu’nun en belirgin özellikleridir. Nedeni de denizle halkın iç içe olmasıdır.Sahilleri kaplayan çay bahçeleri, balık lokantaları, bu arada otelleri, pansiyonları, apart daireleri de unutmamak gerekmektedir. Yaz aylarında tamamen dolan otellerde zihniyet para kazanmak değil, müşteriyi memnun etmektir. İşte beldenin en ünlü ve kaliteli oteli ALP, aynı zamanda Cafe-bar ve restaurant olan bu yerde tatil yapmanın dayanılmaz bir zevki vardır. İnsan tatlısı, Şef Mehmet ile tanışmak da ayrı bir özellik. Tahmin ediyorum, Ege’nin başladığı yer olan Küçükkuyu’ya nasıl ulaşılacağınızı da öğrenmek isteyeceksiniz.

Eğer özel aracınızla gelecekseniz Çanakkale’den İzmir yolunu tercih etmeniz gerekmektedir. Doğa harikası bu romantik yol, her ne kadar pek çok kıvrımlı ise de o derece güzellikleri bağrında saklamaktadır. Temiz oksijeni ile ünlü Kaz Dağları’nın ucundan aşağıya baktığınız zaman Ederemit Körfezi-Ege Denizi ayaklarınızın altındadır. İstanbul Küçükkuyu arası 447 km olup, 6 saat 30 dakika sürmektedir. Şayet İzmir yönünden gelecek olursanız 233 km. Ankara-Küçükkuyu 668 km, Bursa-K.kuyu 277 km ve Çanakkale-K.kuyu 90 km tutmaktadır. Sizleri Küçükkuyu’ya getirecek yolların çok güzel olduğunu da belirtmekte fayda vardır. K.kuyu’ya İstanbul’dan deniz yolu ile gelmek isterseniz İDO’nun Bandırma’ya yaptığı deniz otobüsü seferlerini de tercih edebilirsiniz. Unutmayınız, İstanbul-Edremit uçak seferleri de muntazaman uçuşa başlamıştır. K.kuyu’da aradığınız huzuru bulacağınız gibi, tarihin derinliklerinden günümüze kadar gelen görülmeye değer eserlerin yanı sıra yine tarihin izlerini taşıyan köylerin de görülmesi gereken mekanlar olduklarını belirtmek isterim.

Nusratlı köyü, Yeşilyurt, Adatepe, Başdeğirmen, Arıklı, Bahçedere ve Boztepe köyü yani Çakalini köyü. Bu saydığım köylerin pek çoğu sit alanı olduğu için yıllar önceki halleri ile bir devrin yaşanmışlığını günümüze kadar getirmişlerdir. Bugün Küçükkuyu çalışkan belediye başkanı Cengiz Balkan ile çağının en güzel günlerini yaşamaktadır. K.kuyu hakkında sizlere aktaracağım pek çok konum olacak. İlk fırsatta yine bu sütunlarda buluşmak dileğiyle.