Doğan BULGUN BORUSAN Kocabıyık Vakfı tarafından yetenekli genç müzisyenlere yurt dışında yüksek lisans eğitimi için verilen Borusan Müzik Bursu’nu almaya hak kazananlar belli oldu. Jüri üyeleri, burs için gerekli şartların yanı sıra, başvuranların çalışma alanları, bu alanlardaki başarıları, başarılarını uluslararası platforma taşıma ve Türkiye’ye yansıtabilme kapasiteleri; gördükleri öğrenim ve bu öğrenim sürecinde bulundukları nokta gibi ölçütleri dikkate alarak titiz bir inceleme ve değerlendirme yaptı. Bu değerlendirme sonucu 2018-2019 öğrenim yılı için, Merve Nur Uslu’ya (keman) Hochschule für Musik und Theater Hamburg, Yiğit Karataş’a (keman) The Julliard School New York, Salih Emre Erşahin’e (kontrbas) Royal Academy of Music London, Beste Toparlak’a (arp) Indiana University Jacobs School of Music, Merih Erdem Özden’e (orkestra şefliği) Eastman School of Music’te çalışmalarını sürdürmek üzere burs verilmesine karar verildi. Burs, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın bir konuk şef yönetiminde verdiği “Özel Konser”den elde edilen gelirle genç müzisyenlerin klasik müzik alanında yüksek lisans eğitimi görmelerine katkıda bulunuyor. Seçici kurulun başvuran öğrenciler arasından başarılı bulduklarının yurt dışında belirlenmiş seçkin okullardan birinde lisansüstü eğitim giderleri karşılanıyor. Bıraktığımız yerden yeniden başlıyoruz DÜNYAYI sarsan korona virüs salgını ülkemizde de zorunlu olarak bazı önlemlerin alınmasını gerektirdi. Bu bağlamda sayfamızın temel haberlerini oluşturan müzik etkinlikleri de yapılamadı. Ayrıca bu dönemde gazetemiz haftada iki gün yayınlandı. Bu süreçte “Müzik ve İnsan” adlı sayfamızı yapmadık.Artık normale dönüyoruz. Gazetemiz Pazar hariç hergün yayınlanıyor. Biz de sayfamızı bugünden itibaren beğeninize sunuyoruz. Dileriz sorunsuz uzun soluklu müzik dolu sayfalarda sizlerle birlikte oluruz…
DOB’un yaz ve sonbahar etkinlikleri
DEVLET Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü (DOB), 20 Haziran 2020'de Antalya'daki Aspendos Antik Tiyatrosu'nda gerçekleşen 7 Tenor ve Antalya DOB Orkestrası ile bir opera akşamı etkinliğinin olumlu tepkileri sürüyor. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen konseri, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Türkiye'de görev yapan 50 büyükelçi, çok sayıda yabancı gazeteci ve davetliler izledi. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünce, Aspendos Antik Tiyatrosu'nda verilen konserde tenorlar Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan, Hakan Aysev, Hüseyin Likos, Şenol Talınlı, Aydın Uştuk, Bülent Bezdüz ve Efe Kışlalı ilk kez aynı sahnede buluştu. Türkiye'nin yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınıyla mücadelesindeki normalleşme sürecinde sunacağı turizm hizmetlerinin anlatıldığı "Yeniden Keşfet" tanıtım etkinliği çerçevesinde gerçekleştirilen konserde, orkestra şefliğini Ankara Devlet Opera ve Balesi'nden Antonio Pirolli yaptı. Konserin sonunda büyükelçiler ve yabancı gazeteciler, sanatçıları ayakta alkışladı. Konser seyircisiz olarak gerçekleştirildi ve TRT tarafından çekim yapılarak daha sonra yayınlandı. Aspendos sahnesinde, daha önce 14 Mayıs 2020'de Denizli Hierapolis Antik Tiyatrosu'nda olduğu gibi yaygın mesafeli yerleşim düzeni, üflemeli çalgıların önlerine pleksiglas siperlik uygulaması yapıldı ve orkestranın Antalya-Aspendos transferinde kurallar uyarınca gerekli önlemler alındı. Devlet Opera ve Balesi’nin, yaz festivalleriyle ilgili diğer etkinlikleri için tarih ve yer bilgileri şöyle: 2. Uluslararası Bodrum Konserleri 22 Ağustos’a kadar 2020 ( 4 etkinlik) 3. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali 17-27 Temmuz 2020 ( 5 etkinlik) 18. Uluslararası Bodrum Bale Festivali 4-18 Ağustos 2020 ( 6 etkinlik) 27. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali 1- 22 Eylül 2020 ( 6 etkinlik) 11. Uluslararası İstanbul Opera Festivali 22 Eylül- 3 Ekim 2020 ( 6 etkinlik) Bu festival programlarında, Aida, Madam Butterfly, Tosca gibi bazı büyük operaların küçük versiyonlarının ya da orkestra versiyonlarının yer alması, mümkün olduğunca en yakın kentlerdeki müdürlüklerin orkestra ve korolarının kullanılması planlandı. Bazı temsillerin iki kez tekrarlanması sözkonusu olacak.

Baba ve Oğul'dan canlı müzik ziyafeti

AKADEMİK ve müzikal yaşamını Ankara'da sürdüren Ufuk Önder Serdar, haftanın belli günlerinde babası Hayati Serdar ile birlikte Facebook ve Instagram üzerinden eş zamanlı olarak canlı yayınlar gerçekleştiriyor. Pandemi sürecine girişle birlikte Mart ayında başlayan ve normale döndüğümüz bu günlerde de devam eden canlı yayınlarda her hafta Anadolu'nun farklı yörelerine ait bir repertuvar icra ediliyor. Ayrıca Türk Sanat Müziği eserlerinden örnekler de veriliyor. Başlangıçta sadece baba-oğul şeklinde devam eden programlarda artık konuk sanatçılar da ağırlanıyor. Program tarihi ve saati ekibin uygun olduğu güne göre belirlenip Ufuk Önder Serdar ait sosyal medya hesaplarından duyuruluyor. Sanatçıların önümüzdeki programı ise 9 Temmuz Perşembe akşamı saat 21.15'te gerçekleşecek. Programa ulaşmak için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz. Facebook: https://www.facebook.com/ufukbaglama Instagram: https://instagram.com/ufukonderserdar?igshid=1pkd54aog989

Turhan Yükseler ve Avantgarde Orkestra

TURHAN Yükseler; Cem Karaca, Ajda Pekkan, MFÖ gibi Türk Müzik tarihine geçmiş sanatçı ve orkestralara müzik direktörlüğü yaptıktan sonra şimdi Avantgarde Orkestra’yla yepyeni bir müzikal yolculuğa çıkıyor. Eurovision’da ülkemizi besteci ve aranjör olarak defalarca temsil eden, bir çok esere imza atan büyük orkestraların şefi Turhan Yükseler müzikal tecrübeleriyle Avantgarde Orkestra’yı yönetecek. Ünlü müzik adamı bir küzik kanalında yaptığı söyleşide bu birlikteliği ve geleceğe ilişkin düşüncelerini şu cümlelerle özetliyor: “Bir arkadaş toplantısında karşılaştığım dostum Muhsin Süyen; sektörümüzle ilgili sohbet sırasında kendi öncülüğünde kurduğu Avantgarde Orkestra için daha kapsamlı çalışmalarından bahsetti. Bu çalışmalar kapsamında birlikte çalışma fikri doğdu. Böylece yeni bir başlangıcın ilk adımları atılmış oldu. Bu hedefe yürürken öncelikle disiplin ana ilkemiz olacak. Bazı anlarda hoşgörü de olmalı. Güzel bir eser dinlerken izleyici ne kadar kolaymış gibi havaya kapılır ama müziğin o kıvama gelmesi emek ister. Prova ve konserler esnasında müzikal tatsızlıklar yaşanmaması için yönetiminizdeki müzisyen kadrosundan nasıl bir verim alacağınızı bilmelisiniz. Ek olarak bu yapıya uygun eser seçimleri ve çalışma yöntemleri uygulamalısınız. İzleyici kitlesinin ilgisini çekecek tarzda bazı değişiklikler düşündük. Öncelikle orkestranın müzisyen sayısı, icra edilecek tarza göre değişkenlik gösterecek. Örnek olarak; jazz triodan 14-16 kişilik bir bigband, çok özel gösterilerde de 40 kişi ve üzeri müzisyenlerden kurulu pop-senfonik bir oluşumu verebiliriz. Buradaki farklılığımız repertuar kalitesinden ödün vermemek olacaktır.”

Dijital ortamda evlerimize konuk oluyorlar

MAMAK Belediyesi’nin online olarak vatandaşlarla buluşturduğu Musiki Muallim Mektebi Sohbetleri’nin son konuğu ses sanatçısı Ahmet Şafak oldu. Moderatörlüğü’nü Serdar Tuncer’in yaptığı programda Şafak, şehit yakınları ve vatani görevini yapmakta olan Mehmetçik için şarkılarını seslendirdi. Koronavirüs sebebiyle kültür ve sanat etkinliklerine dijital ortamda devam ettiklerinin altını çizen Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, “Gerek Musiki Muallim Mektebi Sohbetlerimiz ile gerekse Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği Konserleri ile şiir dinletileri gibi renkli ve dopdolu içeriğe sahip programlarla dijital ortamda hemşehrilerimizin evlerine konuk oluyoruz” dedi. Sosyal medyadan bu etkinliklerin paylaşımının, hayat normale dönünceye kadar devam edeceğini ve Mamaklıları kültür ve sanat etkinliklerinden uzak bırakmayacaklarını kaydeden Köse, “İnanıyorum ki, en kısa zamanda bugünleri de atlatacak, yine eski güzel ve sağlıklı günlere kavuşacağız” dedi.