BOGOTA (AA) - Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Kolombiya ziyareti kapsamında, Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ile bir araya geldi.

Lula da Silva, başkent Bogota'daki Devlet Başkanlığı Sarayı Casa de Narino bahçesinde Petro tarafından devlet töreniyle karşılandı.

Baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından Petro ve Lula da Silva, basına değerlendirmede bulundu.

İki ülke arasında açlıkla mücadele, aile çiftliği, ticaret, turizm, göç, bilgi ve iletişim teknolojileri başta olmak üzere 7 anlaşma imzalandı.

Petro, Lula da Silva ile Haiti'deki gelişmeleri, yasa dışı ekonomiyle mücadele, Venezuela'yı ve Amazon Ormanlarının korunması için yapılması gereken işbirliği konularını ele aldıklarını söyledi.

Venezuela'da 28 Temmuz'da düzenlenecek devlet başkanlığı seçimine değinen Petro, muhalefet partilerinin seçimlerde özgürce yarışması gerektiğini belirtti.

- "Önemli olan politik barışın sağlanmasıdır"

Petro, Venezuela'daki seçimlerde siyasi partiler arasında demokratik anlaşmanın sağlanmasının önemine işaret ederek, "(Venezuela Devlet Başkanı Nicolas) Başkan Maduro ve muhalefet kesimleriyle bu konuları konuştuk. Önemli olan politik barışın sağlanmasıdır." dedi.

Kolombiya ile Brezilya arasında stratejik ilişkilerin ve ticaretin daha da geliştirilmesi için çalıştıklarını dile getiren Petro, Amazon Ormanlarının korunması ve Latin Amerika'nın entegrasyonunun güçlendirilmesi için birlikte mücadele ettiklerini hatırlattı.

- "Ortaklar arasında her konuyu tartışabiliyorduk"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, 1 Mayıs'ı işçilerle karşıladı: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, 1 Mayıs'ı işçilerle karşıladı:

Lula da Silva, Güney Amerika Uluslar Birliğinin (UNASUR) yeniden güçlendirilmesinin önemine vurgu yaparak, "Aşırılığa karşı UNASUR'un yeniden organize edilmesini Kolombiya'ya önerdim. Güney Amerika'nın en iyi zamanları 2002 ila 2015 yılları arasındaydı, ortaklar arasında her konuyu tartışabiliyorduk." ifadesini kullandı.

Amazon Ormanlarının yaşatılması için yapılması gerekenleri anlatan Lula da Silva, "Amazon yağmur ormanları bir uçurum olarak değil, bir köprü olarak görülmelidir. Amazon Ormanları dünyanın çevre direğidir. Amazon yağmur ormanları biterse neslimiz tükenir." diye konuştu.

Lula da Silva, Güney Amerika'daki enerji potansiyeline dikkati çekerek, "Başkan Petro, Güney Amerika'nın yenilenebilir enerjiler konusunda, Suudi Arabistan olabileceğini söylemesi son derece doğru bir tespit." şeklinde konuştu.

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, görüşmelerin ardından Bogota'daki Uluslararası Kitap Fuarının açılışına katıldı.


Kaynak: aa