Türkiye’nin ilk ve lider elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı E-GÜVEN tarafından Türkiye’de ilk kez  üretilmeye başlanan elektronik ve mobil imzalara ilişkin veriler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2015 ikinci çeyrek raporunda açıklandı. BTK’nın raporuna göre, 2015 Haziran sonu itibarıyla 1.465.146’sı elektronik imza ve 370.034’ü mobil imza olmak üzere toplam 1.835.180 elektronik sertifika oluşturuldu. 2015 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki döneme göre elektronik imza sayısında yüzde 5,5, mobil imza sayısında ise yüzde 0,9 oranında artış gerçekleşti.

E-GÜVEN’in Genel Müdürü Can Orhun, Türkiye’nin ilk elektronik imzanın üreticisi olarak BTK verilerinin umut verici bulduğunu ifade ederek, "Türkiye’deki ilk e-imzayı üretmemizin üzerinden 10 yıl geçti. Bugün sadece E-GÜVEN olarak e-imza ile ayda ortalama 10 milyon doğrulama ve 550 bin imzalama işlemi yapıyoruz. E-imza ile devletler vatandaşlara, şirketler de müşteri ve çalışanlarına daha iyi hizmet veriyor. Kurumların yanı sıra birey tarafında da e-imza ile yapılabilecek işlemler her geçen gün artıyor." dedi.  E-imza kullanımının 2015 yılı sonunda kadar daha yüksek ivme kazanacağına dikkat çeken Orhun: "Bugün e-imza ile patent, ikametgah taşıma ve iş yeri adresi değiştirme gibi işlemler farklı platformlar üzerinden kolayca yapılabiliyor. Platformların sayısının artmasıyla kamu kurumlarının ve şirketlerin yanı sıra bireyler tarafında da e-imzanın kullanım alanları genişliyor. Örneğin Kamu Alımları İzleme Raporu’nun 2014 yılı istatistiklerine göre EKAP üzerinden e-imza ile ihale dokümanı indirme sayısı 517.330, mobil imza ile indirme sayısı da 13.067 olarak gerçekleşti. E-imza ve mobil imza ile doküman indirme sayısı idareden doküman alma sayısının yaklaşık iki katı oldu.  Yakın zamanda ise ülkemizde e-imza ile noter huzurunda olmadan işlem yapılmaya başlanacak. Böylece vatandaşlar çeviri, tescil, defter onayı gibi işlemlerini e-imza ile fiziki olarak belge düzenlemeyerek sadece elektronik ortamda saklayabilecek." dedi. Bireyler tarafında kimlik doğrulama ve imza gerektiren süreçlerde büyük kolaylık sağlayan e-dönüşüm sürecinin temel uygulaması olan e-imza ile sektörün büyümesine katkı sağlayarak zaman ve operasyon verimliliği ile ekonomiye çok yönlü katkı sağlaması amaçlanıyor. Ülkemizde 2005 yılında E-imzanın kanununun yürürlüğe girmesiyle başlayan e-dönüşüm süreci içerisinde 2018 yılı itibariyle e-devlet kullanıcı sayısının 30 milyon, hizmet kaleminin ise 3 bin olması hedefleniyor.

Elektronik İmza Kanunu’nun yürürlükte olduğu 11 yıl içinde yarım milyondan fazla nitelikli elektronik sertifika üreten E-GÜVEN, sunduğu e-imza çözümleri ile onay işlemlerinde ıslak imzanın neden olduğu zaman kaybını ve kağıt kullanımıyla çevreye verilen zararı büyük ölçüde azaltıyor. E-GÜVEN, e-imza sayesinde hem zaman tasarrufu hem de daha etkin ve güvenli bilgi alışverişi sağlanmasında rol oynuyor.