ANKARA  - CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, "İşsizlik sorunu TOBB üyelerinin bir işçi almasıyla çözülebilecek bir konu değildir. Türkiye'de yatırım ortamını iyileştirecek adımlara, başta eğitim ve adalet olmak üzere, yapısal reformlara ihtiyaç vardır." değerlendirmesinde bulundu.

Budak, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyelerine, "Her biriniz, bir işçi alın" çağrısında bulunduğunu anımsattı.

Anayasanın rafa kaldırıldığı, hukukun ve adaletin yok sayıldığı bugünlerde yatırım ortamının bozulduğunu, 2016'nın ilk iki ayında doğrudan yatırım girişinde önemli bir düşüş yaşandığını ileri süren Budak, ihracat ve turizmde de önemli bir kayıp ortaya çıktığını, karşılıksız çek, protestolu senet sayısında kriz yıllarını aratmayacak artış yaşandığını belirtti.

Ekonomide çarkların dönmediğini kaydeden Budak, "Bunun sorumlusu hükümetin iç ve dış politikada attığı yanlış adımlardır, Cumhurbaşkanının toplumu kutuplaştıran şiddet dilidir ve siyasi istikrarsızlıktır." iddiasında bulundu.

Budak, 2015'in Ocak-Şubat döneminde, Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım girişi 2,8 milyar dolarken, bunun 2016'nın ilk iki ayında yalnızca 939 milyon dolar seviyesinde olduğunu ifade ederek, şu görüşlerini paylaştı:

"Gerileme oranı yüzde 66,7'dir. Sorunun temeli budur. Sorunu doğru teşhis etmeden, doğru çözüm de üretilemez. Sorumluluğu başka kurumların üstüne atarak, her alandaki başarısızlığınızı örtemezsiniz. İşsizlik sorunu TOBB üyelerinin bir işçi almasıyla çözülebilecek bir konu değildir. Türkiye'de yatırım ortamını iyileştirecek adımlara, başta eğitim ve adalet olmak üzere yapısal reformlara ihtiyaç vardır."

Ekonominin direği KOBİ'lerin de kan kaybettiğini vurgulayan Budak, kayıtlı istihdamdaki kaybın büyük bölümünün, yüzde 77,6 ile KOBİ'lerden kaynaklandığını kaydetti.