İSTANBUL  - Dünyanın en büyük orkestralarından 100 kişilik "Budapeşte Gypsy Senfoni Orkestrası" 21 Kasım'da Ülker Sports Arena'da konser verecek.

Konsere ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Budapeşte Gyspy Senfoni Orkestrası Başkanı Farkas Beke Nandor, daha önce İstanbul, Ankara ve İzmir'de konserler verdiklerini aktararak, yeniden İstanbul'a gelmekten büyük bir onur duyduklarını söyledi.

Nandor, Macaristan'dan selamlar getirdiklerini dile getirerek, "Türkiye'deki acı olaylardan haberimiz var ve biz de çok büyük bir üzüntü duyuyoruz. Dinleyicilerimizle güzel bir konser paylaşmak istiyoruz.Gündemdeki acı olayları unutturabilecek bir performans sunmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Golden Bridge Ltd kurucularından Diana Kalkanoğlu da orkestraya ilişkin bilgi vererek, "Orkestra, 30. yaşını İstanbul'da kutlayacak. Senfoni orkestrası dediğimizde, alıştığımız bir vizyon var. Oysa bu orkestrada tamamen yaylı çalgılar yer alıyor. Ayrıca dünyada, notaya bakmadan çalan tek topluluk. Üyelerinin bazıları, kurulduğu ilk günden bu güne orkestradalar. Ödüllü ve dünyaca ünlü virtüözler de yer alıyor" diye konuştu.

Kalkanoğlu, konserde birçok sürprize yer vereceklerini dile getirerek, konserde kemençe olacağını ve "Fıldır Fıldır Hayriye" şarkısının da topluluk tarafından yorumlanacağını söyledi.

Orkestra, partisyonlar olmadan performans sergiliyor

Müzik eleştirmenlerine göre "dünyanın en ünlü ve en büyük Çigan Orkestrası" olarak kabul edilen topluluk bugüne kadar binden fazla konser verdi. 100 kişilik orkestra, partisyonlar olmadan performans sergiliyor.

Topluluk, Liszt, Bartok, Kodaly, Hubay, Erkel, Brahms, Tchaikovsky, Sarasate, Strauss'un çalışmalarını içeren klasik sanat eserlerinin yanı sıra Macar Çigan Müziği, Macar melodileri ve halk şarkılarını da yorumluyor.

Cimbalo estrümanını dünyada en iyi çalan virtüöz Oszkar Ökrös ve Jozsef Lendvai Csocsi gibi virtüözleri bünyesinde barındıran orkestra, 60 keman, 9 viola, 6 çello, 10 kontrabas, 9 klarinet ve 6 simbaldan oluşuyor.

Topluluk Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi

Topluluk, 1984'te Macar Çigan volinist Sandor Jaroka'nın cenazesinde bir araya gelen Çigan müzisyenlerin doğaçlama olarak sergiledikleri performansın ardından, 1985'te kuruldu.

Klasikle gelenekselin enerjik bir yorumuyla dünyaca tanınır bir konuma gelen orkestra, 2014'te Macaristan Parlamentosu tarafından "Hungarikum" şerefine layık bulundu.

Kartaca 45. Uluslararası Müzik Festivali'nde "Festival Ödülü" ile Macar Mirası Ödülü'nü kazanan orkestra, 2000'de Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Bugüne kadar 21 CD ve 5 DVD yayımlayan topluluk, 8. ve 14. albümleri platin ve altın disk ödülüne layık görüldü.

Editör: TE Bilisim