Haber Merkezi - Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı ve şehir plancısı olan Dr. Buğra Gökce, sosyal medya hesabı üzerinden Türkiye’deki yabancıların konut sahipliği hakkında bir paylaşımda bulundu.

Gökce, konut krizi hakkında, şu ifadeleri kullandı:

“11 yılda yabancılara satılan konut sayısı 386 bin 297’e ulaştı. 

Ocak - Mart döneminde Türkiye’de 279 bin 604 konut satıldı. Bir önceki yıl aynı döneme göre konut satışları yüzde 1,3 düştü.

Mart ayında ipotekli satışlar 2023 yılına göre yüzde 49 azaldı.

Ocak - Mart döneminde yabancılar 5 bin 685 konut satın aldı. Mayıs 2012’den 2024 yılı Mart sonuna kadar Türkiye’de yabancılara satılan konut sayısı 386 bin 297’e ulaştı.

Ocak - Mart döneminde Rus vatandaşları 1.361 konut satın alırken, İran vatandaşları 590, Ukrayna vatandaşları 361 konut satın aldı. 

Endeksa verilerine göre, Türkiye genelinde Mart ayı itibarıyla konut satış fiyatları yüzde 57 arttı. Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 25 bin 111 TL, ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL.

81 ilde sosyal konut ihtiyacı artıyor 

Konut satışları düşüş gösterse de konut talebi devam ediyor. Vatandaşlarımız yeterli geliri olmadığı veya kredi bedeli yüksek olduğu için konut almakta zorlanıyor.

Konut hakkı Anayasa’da yerini alan temel bir haktır. Bu hakkın korunması ve vatandaşlarımızın konut erişiminin güvence altına alınması için tüm Türkiye’de çeşitli tiplerde sosyal konut üretilmesi ihtiyacı devam ediyor

Sosyal konutların yanı sıra özellikle öğrencilerin nitelikli ve yurt ihtiyacı da devam ediyor.

İYİ Parti'den yeni bir istifa daha İYİ Parti'den yeni bir istifa daha

Bu şartlarda yabancılara konut satışı uygulamasının da durdurulması ve konut piyasası denge bulana kadar yabancılara konut satışının askıya alınması temel bir ihtiyaç.

Son söz:

Türkiye’ye çok ağır bir konut krizi yaşatan uygulamalarla konut krizi çözülemez. Yeni uygulamalar ve yeni bir zihniyet lazım!”

Editör: Haber Merkezi