Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 6 ay önce kurulan "Belediyeler, Muhtarlıklar ve Sivil Toplum Kuruluşları Dairesi", sivil toplumun gelişmesi ve muhtarlıklarla arasındaki bağın güçlendirilmesi yönünde çalışmalar yapıyor

ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 6 ay önce kurulan "Belediyeler, Muhtarlıklar ve Sivil Toplum Kuruluşları Dairesi", sivil toplumun gelişmesi ve muhtarlıklarla arasındaki bağın güçlendirilmesi yönünde çalışmalar yapıyor.

Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla, Türkiye’de ilk defa Ankara'da 1,5 yıl önce "Belediyeler ve Sivil Toplum Kuruluşları Koordinasyon ve Rehberlik Dairesi Başkanlığı" kuruldu.

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan bu daire başkanlığı faaliyetteyken, İçişleri Bakanlığı’nın, "büyükşehir belediyeleri bünyesinde 'Muhtarlıklar Daire Başkanlığı' kurulması" talimatı doğrultusunda bu kez Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 10 Mart 2015 tarihli kararıyla dairenin adı, "Belediyeler, Muhtarlıklar ve Sivil Toplum Kuruluşları Dairesi Başkanlığı" olarak değiştirildi.

Belediye’nin teşkilat şemasında yerini alan yeni daire başkanlığı bünyesinde "Belediyeler ve Muhtarlıklar Şube Müdürlüğü", "Dernekler Şube Müdürlüğü","Vakıflar Şube Müdürlüğü" ve "Meslek Kuruluşları Şube Müdürlüğü" oluşturuldu.

Bu çerçevede Ankara’da bulunan 25 ilçe belediyesi, 10 binin üzerinde dernek, 700’ün üzerinde vakıf ve 500’ün üzerinde meslek kuruluşuna hizmet vermeye başlayan "Belediyeler, Muhtarlıklar ve Sivil Toplum Kuruluşları Dairesi Başkanlığı" personeli, yaklaşık 6 aydır sivil toplum kuruluşlarına ve muhtarlıklara her konuda yardımcı oluyor, Büyükşehir Belediyesi ile olan iş ve işlemlerinde koordinasyon sağlıyor, rehberlik yapıyor.

Sivil toplum kuruluşları ve muhtarlıkların projelerine mevzuat yönünden destek sağlayan daire yetkilileri, gelen talepleri titizlikle inceliyor ve muhataplarına da cevap yazıyor. Daire Başkanlığı uzmanları ayrıca meslek odalarına yönelik olarak eğitim programları da düzenliyor.

"DEMOKRATİK TOPLUM İÇİN SİVİL TOPLUM DESTEKLENMELİ"

Belediyeler, Muhtarlıklar ve Sivil Toplum Kuruluşları Daire Başkanı Osman Usta, sivil toplumun, demokratik bir toplum oluşturulmasında, devlet-toplum-birey ilişkilerinin demokratik şekilde düzenlenmesinde önemli bir enstrüman olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Sivil toplum örgütlerinin yaygın olduğu ve kabul gördüğü toplumlarda sorunların çözümlerinin daha kolay olduğu, kurum ve kuruluşlar arasındaki ilişkilerin de daha medeni ve hoşgörülü şekilde yürüdüğü ve yürütüldüğü bir gerçektir. Bu çerçevede; Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Belediyeler Muhtarlıklar ve Sivil Toplum Kuruluşları Dairesi Başkanlığı, sivil toplumun gelişmesi ve sivil toplum kuruluşlarına yardımcı olunması amacıyla çalışmalar yürütmektedir."