ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, havaların soğumasıyla birlikte artan kalorifer şikayetlerine yönelik denetimlere başladı.

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra meskenlerden de gelen şikayetleri değerlendirin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Çevre Merkez Amirliği ekipleri, kalorifer kazanlarını denetleyerek, yetkili ve sorumlulara uyarılarda bulundu.

Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Abdurrahman Karabudak; hava ve çevre kirliliğini önlemek ve havaların soğumasına karşın kaloriferlerin yakılmaması nedeniyle gelen şikayetleri değerlendirmek amacıyla yapılan denetimlerin artarak devam edeceğini bildirdi.

Karabudak, şikayetlerin en çok kaloriferlerin yakılmamasına yönelik yapıldığını belirterek, İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı gereğince, dış hava sıcaklığı 15 C ve altına düştüğü zaman kaloriferlerin yakılması gerektiğini söyledi. Abdurrahman Karabudak, "Hava kalitesinin korunması adına, kömür kullanan Başkentlilerin, satışına izin verilen, kaliteli, yüksek kalorili kömürleri tercih etmeleri ve ilgili mevzuata göre kalorifer ve sobalarını yakmaları gerekiyor" diye konuştu.

Karabudak, kurallara uymayan kamu kurum, kuruluş, işyerleri ve meskenlere gerekli uyarılarda bulunarak cezai işlem de uygulandığını söyledi.

DENETLEMEDE NELERE BAKILIYOR

Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Çevre Merkez Amirliği'nce mesken, kurum, kuruluş ve işyerlerinde yapılan denetimlerde; ihtar ve cezai işlem verilecek konular şunlar:

"-Dış ortam sıcaklığının 15 derecenin altına düştüğü günlerde kalorifer yaktırmayanlara,

-Dış ortam sıcaklığı 15 derecenin üzerinde olduğu günlerde kalorifer yakanlara,

-Kalorifer dairesinde bulunan kalorifer kazanının alev duman boruları ile umumi bacanın periyodik bakımını yaptırmayan ve kirli bulunduranlara,

-Teftiş Defteri olmayan veya ibraz etmeyenlere,

-Kalorifer kazanının yakılması ve söndürülmesinde sorumlu bulundurmayan, ayrıca ateşçi belgesiz işçi çalıştıran, ateşçi belgesini ibraz edemeyen ve iş kıyafetini giymeyenlere,

-Kalorifer kazan dairesinde yangınla ilgili gerekli malzeme bulundurmayanlara ve periyodik bakımını yaptırmayanlara,

-Kaloriferlerini usulüne uygun yakmayarak kirli duman çıkaranlara,

-Kalorifer kazan dairesinde ecza dolabı bulundurmayanlara,

-Kazan dairesini depo olarak kullananlara,

-Bacalarına kurum tutucu taktırmayanlara."

Amaçlarının, cezai işlemden çok, kurallara uygunluğu sağlamak olduğunu belirten yetkililer, kaloriferle ilgili şikayetlerin, Alo 153 No'lu Mavi Masa hattına yapılabileceğini belirterek, kurallara uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacağı uyarısında bulundular.