ANKARA - 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınan Ahi Evran Türbesi ve Cacabey Medresesi Başkent’te düzenlenen bir panelle ele alındı.

Mamak Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Mamak Belediyesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kongre Merkezi’nde düzenlenen panel Mamak Belediyesi, Ahi Evran Üniversitesi, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve Kırşehirliler Derneği tarafından ortaklaşa gerçekleştirildi. Panelin açılış konuşmasını yapan Kırşehirliler Derneği Başkanı Recep Dedebali: "Emir Bahaaddin Caca oğlu Nurettin Cibril Kırşehir’e büyük hizmetler de bulunmuş önemli bir devlet adamıdır. Cacabey vali olduğu dönemde Kırşehir’i bilim ve sanat merkezi haline getirmiştir. Genç nesiller ecdadını tanıdıkça kendinde büyük bir güç bulacak" dedi.

Panel öncesinde bir konuşma yapan Mamak Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Müfit Yıldırım uzay meraklılarına bir müjde vererek: "Tarihimizde birçok büyük bilim adamının eserleri batıya götürülerek kullanılmış ve geliştirilmiştir. Belediye olarak bizler de ünlü astronomi ve matematik bilgini Ali Kuşçu’nun ismini Mamak’ta yaşatacak ve Başkent’te ilk olacak nitelikli bir eser inşa ettik. 40 dönüm arazi üzerine 60 metre yüksekliğindeki planetaryum kulesi ile Ali Kuşçu Uzay Bilim Merkezi, gezegen evi, seyir terasları ve yeşil alanlarıyla çok yakında hizmete başlayacak. Bu gün burada düzenlenen panelin hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

UZMANLAR CACABEY’İ ANLATTI

Panelde Ahi Evran Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nihat Arıkan, TÜRKSAT Kıdemli Uzmanı Adnan Çelik, Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Yıldız Eraslan Cacabey"i ve eserlerini anlattı. Panelin ardından TRT Sanatçısı Zeynep Cihan sevilen Kırşehir türkülerini seslendirdi.