LONDRA  - Panama Belgeleri'nde babasının adının geçmesinin ardından vergi beyannamesini açıklayan İngiltere Başbakanı'nın, annesinden aldığı 200 bin sterlin 'hediye' de tartışma konusu oldu. Cameron'un bu yolla miras vergisi ödemekten kaçınmış olabileceği belirtiliyor.

BBC Türkçe servisinin haberine göre İngiltere Başbakanı'nın istifa çağrılarına cevaben yayınladığı vergi beyannamesinde, babasının 2010 yılındaki vefatının ardından annesinden 100'er bin sterlinlik 2 ödeme aldığı görülüyor. Beyannameye göre ödemeler 2011 yılının Mayıs ve Temmuz aylarında yapılmış.

Mevcut kanunlara göre, annesinin ödemenin ardından 7 yıl içinde vefat etmemesi durumunda Cameron veraset vergisi ödemek zorunda değil. Bakanlar, Cameron'un "yanlış bir şey yapmadığını" belirtiyor, ancak muhalefetteki İşçi Partisi'ne göre durum araştırılmalı.

BBC'nin ekonomi editörü Kamal Ahmed durumun tartışmalı olduğuna, birçok muhasebecinin zengin ailelere daha az vergi ödemek için bu yolu tavsiye ettiğine dikkat çekiyor.

Öte yandan David Cameron, bugün milletvekillerine, hükümetin vergi kaçakçılığıyla mücadele önlemleriyle ilgili açıklama yapacak. İngiltere Başbakanı ayrıca Panama Belgeleri'yle ortaya çıkan iddiaların araştırılması için özel bir soruşturma ekibi de kurdu.

2009-2015 yıllarındaki vergi beyannamesini açıklayan Cameron, bunu yapan ilk İngiltere Başbakanı oldu.

Cameron vergi beyannamesine göre 2014-15 döneminde 200 bin sterlinden (yaklaşık 282 bin dolar) fazla gelir elde etti ve 76 bin sterlin (107 bin dolar) vergi ödedi.

Önceki hafta basına sızdırılan Panama Belgeleri'nde Cameron'un babasının offshore yatırım fonu olduğu ortaya çıkmıştı. İngiltere Başbakanı bu fondan hisse satarak 19 bin sterlin kâr elde ettiğini itiraf etmiş ancak kâr için 'İngiltere'ye vergilerini ödediğini' belirtmişti.
Editör: TE Bilisim