ANKARA - Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, "Savaş ve Barış II" sergisini Ankaralılarla buluşturdu. Gelibolu’da birbirleriyle savaşan Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye’nin kayıplarını ve acılarını anma amacı taşıyan sergide, hamamböceği dolu elbise giyen manken, görenleri hayrete düşürdü.

Çankaya Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM), ilki, Çanakkale Savaşı’nın 100. Yılı nedeniyle Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye’den katılan sanatçılarla Avustralya’da gerçekleştirilen "Savaş ve Barış" sergisinin ikincisini Ankaralılarla buluşturdu.

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nün ev sahipliğini üstlendiği, Çankaya Belediyesi’nin destekleriyle açılan uluslararası sergide, üç ülkeden sanatçıların çalışmaları yer alıyor.

Sergiyi gezenlerin en çok ilgisini çeken çalışmalar arasında sanatçı Gülşah Tontu’nun "İstila" isimli performansı yer alıyor. Üzerinde hamamböcekleri olan bir elbise giyen mankenin sessizce durmasından oluşan performansta, slayt eşliğinde duvara yansıtılan hamamböceği görüntüleri de izleyicide gerçeklik hissi yaratıyor. Sanatçı, çalışmasında emperyalist devletlerin, zayıf olanı nasıl işgal ettiğini eleştirel bir şekilde vurgulamak istediğini söylüyor.

Sanatçı Engin Esen’in performansında ise, kulaklıkla dinlenen seslerde, doğa seslerinden helikopter ve bomba patlamaları seslerine geçiş yer alıyor. Esen de, ses kurgularıyla savaşın ne kadar yıkıcı bir durum olduğuna dikkati çektiğini söylüyor.

Performans çalışmalarının yanı sıra resim ve heykellerin yer aldığı sergi, ÇSM Osman Hamdi Bey ve Eren Eyüboğlu Sergi Salonu’nda 21 Mayısa kadar görülebilecek.