ANKARA - Çankaya Belediyesi bünyesinde bulunan parklar, isimleriyle vefa duygusunun en güzel örneklerini sergiliyor. Yaşantıları boyunca iz bırakmış birçok insan da bu vesileyle Çankaya’da ölümsüzleşiyor.

Çankaya Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Sanatçısından bilim insanına, siyasetçisinden gazetecisine kadar birçok alanda başarılar kazanmış ve hayatlarıyla insanlara örnek olmuş çok sayıda isim Çankaya sınırları içerisindeki parklarda hayat buluyor.

Çankaya parklarında, farklı alanlarda hizmet vermiş ve iz bırakmış kişilerin yanı sıra sembol olmuş isimler de bulunuyor. Parklara müzik dünyası, eski dönem şair ve düşünürler, akademisyen, araştırmacı, bürokrat, spor, sinema, edebiyat dünyası, Cumhuriyet temsilcileri gibi birçok önemli kişinin ismi verilmiş. Bugüne kadar belediyeye ve Çankaya’ya hizmet vermiş Ziya Yılmaz, Nezihe Altıok, Muhtar Hakkı Yumuş, Nazlı-Yılmaz Şahin gibi 13 isim de unutulmayarak vefa gösterilmiş.

En çok şehit askerler var

Çankaya Belediyesi parklarına çoğunlukla hayatını kaybetmiş insanların isimlerinin verildiği gözlenirken en çok da şehit askerlerin isimlerinin yaşatılıyor olması dikkati çekiyor. Vatani görevini yaparken hayatını kaybeden Barış Yurtseven, Tahsin Barutçu, Mete İmrak, Mustafa Oğuz gibi 21 şehit askerin adı da Çankaya’da ölümsüzleşti.

Uğur Mumcu, Sedat Simavi, İlhan Selçuk…

Çankaya Belediyesi ve Çankaya’ya belirli dönemlerde hizmet vermiş kişilerin de yoğunlukta olduğu listede akademisyen, araştırmacı ve bürokratların sayısı da 15. Edebiyat ve müzik dünyasında eserleriyle toplumda iz bırakan 26 sanatçı ismi ise azımsanmayacak biçimde listede yer alıyor.

Listede sırayı aralarında İlhan Erdost, Necip Hablemitoğlu isminin yer aldığı 12 demokrasi şehidi, Uğur Mumcu, İlhan Selçuk, Sedat Simavi, Teoman Erel’in bulunduğu 11 gazeteci takip ediyor. Ço sayıda ismin yer aldığı listeyi 11 tiyatro ve sinema sanatçısı, 8 devlet adamı, 6 spor insanı ile 5 Cumhuriyet temsilcisi izliyor.

Kemal Sunal da var İsmet İnönü de Nazım Hikmet de var Ethem Sarısülük de

Çankaya parkları farklı kesimlerden isimleri bir araya getirirken dönem dönem ülkenin siyasi, sosyal, kültürel hayatına damga vurmuş kişileri unutturmuyor. Sanat hayatından siyasete devlet yönetiminden demokrasi hareketine kadar birçok olayda ön plana çıkmış kişileri isimleriyle ilçede yaşatan Çankaya Belediyesi, çevirdiği filmlerle insanları hala güldüren Kemal Sunal’dan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında başrol oynayan isimlerden İsmet İnönü’ye, vatan şairi Nazım Hikmet’ten Gezi Olayları’nda Ankara’da vurularak öldürülen Ethem Sarısülük’e kadar birçok ismi Çankaya’da yaşatarak vefa örneği sergiledi.

Simge olmuş parklar da Çankayalıların hizmetinde

İlçede yer alan parklarda kişi isimlerinin yanı sıra sembol olmuş park isimleri de yer alıyor. Bu parklardan en çok bilinenler ise Kuğulupark, Lozanpark ve Anıtpark. Kuğulupark Başkentlilerin yoğun olarak tercih ettiği hem dinlenme amaçlı hem de etkinlik amaçlı simge bir park. Türkiye Cumhuriyeti’nin kayıtsız şartsız bağımsızlığını simgeleyen Lozanpark, Çankaya’nın en büyük parklarından biri. Anıtkabir’in yanı başında bulunan Anıtpark ise Cumhuriyet’in temel değerlerinin kutlama günlerinde kutlama ve konserlere ev sahipliği yapıyor.

Gezi, Soma ve 2 Temmuz da Çankaya’da

Geçmiş yıllarda yaşanan acı dolu olayların bir daha yaşanmaması ve bu olayların unutulmaması için verilen park isimleri de dikkat çekiyor. Taksim Gezi Parkı’nda başlayıp tüm ülkeye yayılan demokrasi hareketine sahne olan Gezi Olaylarına atıfta bulunan Gezi’nin Çocukları Parkı, 2 Temmuz’da Sivas Madımak’ta yaşanan insanlık dramını simgeleyen 2 Temmuz Parkı, Soma Maden Ocağı’nda hayatını kaybeden madencilerin anısına inşa edilen Soma Şehitleri Parkı sadece bunlardan birkaçı.

Yabancı isimler de Çankaya’ya güzellik katıyor

Çankaya Belediyesi parklarında Türkiye’den olduğu kadar çeşitli ülkelerin simge olmuş isimleri de Çankaya’da özel bir öneme sahip. Meksika, Kıbrıs, Slovenya, Ukrayna Podil gibi ülke isimlerinin yanı sıra ülkelerinin kaderini etkileyen Jose Marti, Cengizhan, Simon Bolivar gibi devlet adamları ile Frederic Chopin, Pablo Neruda gibi sanatçıların yanı sıra icatta bulunmuş kişilerin isimleri de parkları süslüyor.