ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmek fiyatlarının artacağı iddialarına cevap verdi. Çelik, "Ekmeklik buğdayın herhangi bir sorun yok. Üretim açısından rekolteye baktığımızda 19 milyon ton buğdaya ihtiyacımız var. Üretime baktığımızda 22 milyon 600 bin ton. Ekmeğin fiyat artışını gerektirecek herhangi bir durumun söz konusu olmadığını bu rakamlar çok net bir şekilde ortaya koymakta." dedi.

Faruk Çelik, ekmek artış fiyatları artışı iddiaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çelik, buğday üretimi Tarım Bakanlığı’nın kontrolünde olduğunu ama ekmek fiyatlarının belirlenmesinin serbest piyasanın elinde olduğunu kaydetti. Çelik, buğday üretiminin ton başına fiyatlarını aktardı; "Buğday üretimi 2014 yılında 5 Aralık ayındaki fiyatı ton olarak 868 TL. 2015 5 Aralık’ta aynı ekmeklik buğdayın fiyatı ise 845 TL. Yüzde 3’lükfiyat gerilemesi olduğu görülmekte." diye konuştu.

Buğday üretiminde 4 milyon ton ekmeklik buğday olduğunu açıklayan Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ekmeklik buğdayın herhangi bir sorun yok. Üretim açısından rekolteye baktığımızda 19 milyon ton buğdaya ihtiyacımız var. Üretime baktığımızda 22 milyon 600 bin ton. Ekmeğin fiyat artışını gerektirecek herhangi bir durumun söz konusu olmadığını bu rakamlar çok net bir şekilde ortaya koymakta."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, gazetecilerin sorularını da cevapladı.

"Fiyat artışlarını önlemek için nasıl çalışma yapılacak?" sorusu üzerine Faruk Çelik, şunları söyledi:

"Fiyatlar tamamen serbest piyasa koşullarında belirleniyor. Üretim açısından bakıldığında bir artış söz konusu değil. En çok öne çıkabilecek olan asgari ücret ile ilgili değerlendirmeler çerçevesinde değerlendirmeler yapılabilir. Hükümet açıklama yaptı. İş dünyası ile bir araya gelerek istihdam ve üretime yansıyacak hususların ele alınıyor. Şuan gerek buğday fiyatları gerekse stoklar açısından gerek piyasa koşulları aşısından artışı gerektirecek bir durum yok, kaynağından çıkmış olan bir bilgi değil."

Çelik, un fiyatlarında artışın söz konusu olmadığını dile getirdi. Çelik, "1 Ocak sonrasında işçi maliyetleri açısından değerlendiriliyorsa bununla ilgili çalışma yapılıyor. Buğday fiyatlarında düşme söz konusuysa gerekçenin olmadığını söylemek için bunları söyledim. Yakıt fiyatlarında düşme söz konusu, buğday fiyatlarında fiyat düşme söz konusuysa fiyat artışına gerek olmadığını ifade ettim." dedi.

Çelik, "Rusya 1 Ocak’tan sonra meyve-sebze alımını durduracak. Türkiye, Rusya’dan buğday ithal ediyor. Türkiye’nin buğday alımını durdurması söz konusu mu, bu fiyatlara yansır mı, durdurursa nereden alacağız?" sorusuna ise "Türkiye’nin şuanda Rusya’nın 1 Ocak’tan sonra uygulayacağı özellikle yaş sebze meyve ile ilgili bazı kararları henüz uygulamaya girmiş değil." karşılığını verdi.

Editör: TE Bilisim