ANKARA  - CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, "Bizim, Kuzey Afrika'da ve Ortadoğu'da Mısır ile iş birliği içerisinde olabileceğimiz çok alan var. Suriye'de, Irak'ta, İsrail-Filistin sorunu konusunda, Libya'da, Afrika'da Mısır ile en azından bir lisan değişimi yaşanması halinde psikolojik bir alan kazanılacağını ve bunun da iş birliğini başlatabileceğini düşünüyoruz." dedi.

Yılmaz, parti genel merkezinde, TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleri İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın ile Mısır'a yaptıkları ziyarete ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Ziyaretin amacının, yeni bir anlayış ve dille, iş birliğini esas alarak, iç işlerine karışmama prensibine azami dikkat göstererek, yeni kanallar ve alanlar açmak olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye'nin Mısır'daki maslahatgüzarına görüşmenin detaylarını aktardıklarını söyledi.

CHP'nin muhalefet partisi olarak, devletin itibarı ve birliğine katkıda bulunmaya çalıştığını ifade eden Yılmaz, Mısır'da parlamento başkan yardımcısı ve parlamentodaki siyasi partilerin temsilcileri, Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı ve bürokratlarla, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve ekibi ile Türk iş adamlarıyla bir araya geldiklerini anlattı.

Mısır'da siyasi yapının normal olduğunu, ülkede güvenliğin bulunduğunu kaydeden Yılmaz, Mısır'ın "Türkiye'deki iktidarın Mısır'a karşı siyasi algısının değişmesini, iş birliği yapmayı" istediğini aktardı.

Mısır ile olan ticari ilişkilerin siyasi ilişkilerden etkilenmediğini, Türk şirketlerine bir ön yargı olmadığını belirten Yılmaz, görüştükleri yetkililerin "Serbest Ticaret Anlaşmasının kapsamının genişletilmesini, Türkiye-Mısır İş Konseyinin canlandırılmasını" istediğini söyledi.

Mısır yönetimine yönelik kullanılan ifadelerin, burada ciddi bir rahatsızlık yarattığının kendilerine aktarıldığını anlatan Yılmaz, "Müslüman Kardeşler ile Türkiye'nin çok özdeşleştiğini, bunun yanlış olduğunu belirttiler. İç işlerine Türkiye'nin karışmaması gerektiğini ifade ettiler." dedi.

Yılmaz, görüştükleri Türk iş adamlarının ise kendilerine, "Mısır'da bize karşı bir yaptırım yok. Darbeden önce ayrıcalığımız vardı, biz bu ayrıcalığı ve önceliği kaybettik." dediğini kaydetti.

"CHP İKTİDAR OLSAYDI FARKLI OLABİLİRDİ"

Mısır'ın, "mevcut yönetimle Türkiye'nin iş birliği geliştirmesini, kırıcı bir dil kullanılmamasını, Müslüman Kardeşler ile özdeşleşilmemesini" istediğini ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mısır bu süre içerisinde toparlanmış, siyasi olarak bir istikrarın olduğu belli. Bizim, Kuzey Afrika'da ve Ortadoğu'da Mısır'la işbirliği içerisinde olabileceğimiz çok alan var Suriye'de, Irak'ta, İsrail-Filistin sorunu konusunda, Libya'da, Afrika'da Mısır'la en azından bir lisan değişimi yaşanması halinde psikolojik bir alan kazanılacağını ve bunun da iş birliğini başlatabileceğini düşünüyoruz. Ziyaret son derece yararlı oldu. Mısır'la ilişkilerin önünde esasen çok fazla engel yok, örneğin CHP iktidar olsaydı daha farklı olabilirdi işler."

Yılmaz, açıklamasının ardından, "Bu konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığına bir rapor sunacak mısınız?" sorusuna,  "Somut önerilerimiz var. Mısır'da maslahatgüzarımıza söyledik, Dışişleri Bakanlığımıza da söyleyeceğiz." yanıtını verdi.

"Mısır muhalefetiyle iletişiminiz oldu mu?" sorusu üzerine Yılmaz, "Parlamentoda olan bütün siyasi parti temsilcileriyle görüştük. Hepsinin aynı düşüncede olduğu söylenemez. Sonuçta Mısır'daki meclis aritmetiğine göre cumhurbaşkanı 28 kişiyi atıyor, onun dışındakiler seçiliyorlar." dedi.

"Başka ülkelere de gidecek misiniz?" sorusuna Yılmaz, "CHP olarak dış politikada bir açılımımız var. Ülkemize karşı bir sorumluluğumuz var. Bunu iç politika, siyaset malzemesi haline dönüştürmek istemiyoruz. Özellikle sorunlar yaşadığımız ülkelerle düğümlenmeleri açmak istiyoruz." karşılığını verdi.

"ABD'nin, Türkiye'deki asker ve diplomat yakınlarına yönelik 'güvenlik tehdidi var' açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu Yılmaz, "Türkiye'ye dönük bir güvenlik tehdidinin olduğunu herkes biliyor. Devletler ellerinde ciddi istihbarat varsa vatandaşlarını uyarma zorunluluğu taşır. Ne tür bir bilgi var ellerinde doğrusu bilmiyorum ama bunun kendileri açısından bir gerekçeleri olduğunu ve sadece güvenlik kaygısıyla bunun yapıldığını düşünmek istiyorum." diye yanıtladı.

Yılmaz, "Başbakan Davutoğlu'nun vatandaşlara 'Sokağa çıkın' çağrısı var, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise "Hiç kimse teröre teslim olmayı ve hayat tarzının teröristlerin dikte ettiği şekilde olmasını istemez. Zaten böyle olmaması da gerekiyor. Sokakları doldurmamız, şenlendirmemiz mutlaka gerekiyor. Ancak güvenliğin de alınması gerekir." karşılığını verdi.

"Mısır'ın, Türkiye'ye yönelik tutumuna" ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, Türkiye'nin tanıtımı açısından önemli olan Türk dizilerinin, Mısır'da yayından kaldırılmış olmasının, Türkiye ile ilgili çok olumlu haberlere yer verilmemesinin üzücü olduğunu ancak Mısır halkının Türkiye'yi dost bir ülke olarak gördüğünü söyledi.

"CHP iktidar olsa, darbe hükümetiyle ilişki nasıl olurdu?" sorusuna ise Yılmaz, "Biz, Türkiye'de seküler sistemi savunan bir partiyiz. Ortadoğu'daki bütün rejimlerin demokratik olduğu söylenemez. Ortadoğu'da biz bir düzen tutturabiliriz, iş birliği geliştirebiliriz. Ülkelerin demokratik açılım yapması, demokrasiye geçmesi en çok bizi memnun eder, bunu teşvik ederiz, destekleriz ama bunun bir iç işlerine karışma, bir konuya taraf olma şeklinde olmasını da arzu etmeyiz" yanıtını verdi.