İZMİR - Sağlık Bakanlığı'nın 28 Haziran 2015 tarihinde açtığı, kurum içinde yükselme sınavlarına ilişkin şaibelerin yazılı ve sosyal medyaya yansıması, CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ı harekete geçirdi. 1992-1996 yılları arasında Sağlık Bakanlığı müsteşarlığını yürüten Çıray, "Bu şaibeler gerçekse Sağlık Bakanlığı'nın, fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde icra etmesi engeller. Sağlık Bakanlığı biterse sağlık biter." dediği, kurumsal yükselme sınavlarına ilişkin skandal iddialar hakkında, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun cevaplaması talebiyle yazılı bir soru önergesi verdi.

Milletvekili Çıray, "AKP’nin devletin tamamına hâkim olma ve bir parti devleti olarak yeniden inşa etme projesi, Sağlık Bakanlığı gibi liyakat ve hak edişin birinci derecede etkili olması gereken bir bakanlığı bile çürütecektir. Yükselme sınavları konusundaki son derece vahim iddiaların, bu nedenle derhal araştırılması gerekmektedir. Bu iddialardan sadece tek biri dahi doğru olsa sınavlar derhal iptal edilmelidir. Aksi halde zaten ciddi idari problemlerle karşı karşıya olan Sağlık Bakanlığı'nın, bir süre sonra yönetsel felçle karşı karşıya kalması kaçınılmazdır. Sağlıkta liyakatsizliğin bedeli çok ağırdır, topluma hastalık ve ölüm olarak geri döner." dedi.

'SINAV KOMİSYONUNA AKP İL BAŞKANLARI KARIŞTI MI?'

CHP Milletvekili Çıray’ın, Bakan Müezzinoğlu’nun cevaplamasını talep ettiği sorulardan bazıları şunlar: "Sağlık Bakanlığı'nda görevde yükselmek için yazılı sınavda başarı puanının değerlendirme dışı bırakıldığı doğru mudur? Doğruysa ve sadece sözlü sınav esas alındıysa neden yazılı sınav açılmıştır? Yazılı sınavda ilk 10’a girmesine rağmen elenen beş aday, neden elenmiştir? Sınav komisyonuna AK Parti il/ilçe başkanlıklarından, Sağlık-Sen Genel Merkezi'nden/şubelerinden ve il Sağlık müdürlüklerinden alınacak adaylara ilişkin herhangi bir liste gönderilmiş midir? Her AK Parti milletvekiline bir, her bakana iki kontenjan verildiği iddiaları doğru mudur? Sözlü sınavlarla ilgili bütün bu şaibeler objektif bir şekilde bertaraf edilmediği takdirde, sözlü sınavlar iptal edilecek midir?"