CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, öğretmenlerin isteği dışında rotasyona tabi tutulmasının "sürgün" anlamına geleceğini ileri sürdü.

Ağbaba, yazılı açıklamasında, aynı kurumda 15 yılını dolduran öğretmenlerin rotasyona tabi tutulacağı yönündeki karara tepki gösterdi. Bakanlığın öğretmenlere yönelik rotasyon uygulamasından derhal vazgeçmesini isteyen Ağbaba, "Her şeyden önce mevcut Bakanlar Kurulu ve doğal olarak Milli Eğitim Bakanı şu an formalite görev yapmaktadır. Bu bakanların önemli konularda karar alamayacağı ve önemli uygulamalar yapamayacağı beklenirken alelacele böyle bir karar alınması ve uygulanması siyaseten etik değildir" ifadesini kullandı. Ağbaba, söz konusu uygulamanın binlerce öğretmeni ilgilendirdiğini ve yeni kurulacak hükümet tarafından yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:"Bu uygulama bizce kavimler göçünden sonraki en büyük göç dalgasının yaşanmasına sebep olacak ve eğitim camiasına sıkıntıdan başka bir şey getirmeyecektir. Öğretmenlerin isteği dışında rotasyona tabi tutulması sürgün anlamına gelir. Bakanlığın bu tür bir dayatma içine girmesi kabul edilemez. MEB'i uyarıyoruz. Dershane yasasında olduğu gibi eğitim sistemimizi içinden çıkılmaz bir duruma sokmayın. Kararınızı bir kez daha gözden geçirerek yeni hükümet kuruluncaya kadar, okullardaki norm güncellemeleri yapılıncaya kadar rotasyon uygulamanızdan vazgeçin."

MEB'in rotasyon kararı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın kararıyla, MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde değişikliğe gidilmiş, 2014-2015 öğretim yılında aynı eğitim kurumunda 15 yıl ve üzeri görev yapan yaklaşık 13 bin öğretmen için rotasyon uygulanması kararı alınmıştı.Değişikliğe göre, daha önce rotasyona ilişkin 2014-2015 öğretim yılı için 12 yıl olarak belirlenen aynı eğitim kurumunda çalışma süresi, 15 yıla çıkarıldı.Rotasyon, coğrafi durum, ulaşım şartları dikkate alınarak belirlenecek ve ilçe grupları içerisindeki öğretmenlerin tercihleri de göz önünde bulundurularak yapılacak. Öğretmenlere 40 eğitim kurumu tercih etme hakkı verilecek. Atamalar yapılırken hizmet puanları dikkate alınacak. Yer değişikliği büyük oranda öğretmenin ikametgahına yakın eğitim kurumlarına olacak.Rotasyonda sınıf öğretmenleri için istisna uygulanacak. 1. sınıfı okutan öğretmenler için 3 yıl, 2. sınıfı okutan öğretmenler için 2 yıl, 3. sınıfı okutan öğretmenler için 1 yıl rotasyon ertelenebilecek.Bu kapsamda öğretmenlerin rotasyon için tercih başvuruları 20-24 Temmuz'da alınacak, atamaları ise 29 Temmuz'da yapılacak.