ANKARA  - CHP'nin Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) teslim ettiği listede, 7 Haziran genel seçiminde milletvekili seçilen 131 ismin, 128'inin yerlerini koruduğu belirtildi.

CHP Basın Birimi'nden yapılan açıklamaya göre, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün toplanan parti meclisi, 1 Kasım genel seçimi için milletvekili listelerine son şeklini verdi. YSK'ya teslim edilen listelerde, 7 Haziran genel seçiminde milletvekili seçilen 131 ismin 128'i yerlerini korudu.

Eski Basın-İş Genel Başkanı ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu, CHP'nin milletvekili listelerinde öne çıkan yeni isimler oldu. Akkaya, İstanbul 1'inci bölge 11'inci sıradan, Erdoğdu, İstanbul 3'üncü bölge 10'uncu sıradan milletvekili adayı gösterildi.

Erdoğdu'nun seçim bölgesinde, kadınlar lehine bir başka değişiklik de Sibel Özdemir için gerçekleşti. 7 Haziran seçimlerinde 10'uncu sırada yer alan Sibel Özdemir, kontenjan adaya ayrılan 9'uncu sıraya getirildi.

CHP'nin akademisyen kökenli adayları arasında yer alan ve ABD'de uzun süre çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Kenan Köymen, Rize'de ilk sırayı aldı. Rize'de, Köymen'in ardından Çetin Keçeli ve Ali Şahinler de listeye girdi.

Ali Balkız da aday

Bolu'da ise akademisyen Mehmet Burak Cop, 3'üncü sıradan 2'inci sıraya getirildi. Gazeteci Naci Sapan Diyarbakır 1'inci sıra, uzun süredir CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışman kadrosunda bulunan Fatih Gürsul ise Elazığ 1'inci sıra milletvekili adayı oldu.

Van'da ilk sırayı Cemal Şen, Kahramanmaraş'ta ilk sırayı eski RTÜK üyesi gazeteci Ali Öztunç aldı. Eski milletvekillerinden merhum Mevlüt Aslanoğlu'nun oğlu Eren Aslanoğlu, Malatya 2'inci sıra milletvekili adayı gösterildi.

Şanlıurfa'da ise ilk sıra, eski parlamenter Mehmet Vedat Melik'in oldu. Parti meclisi üyesi ve Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanlarından Fevzi Gümüş, İstanbul 3'üncü Bölge 11'inci sıradan milletvekili adayı oldu.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanlarından Ali Balkız ise Ankara 8'inci sıradan aday gösterildi.

28 genç aday var

Kayseri'de, CHP'nin "Efsanevi Belediye Başkanı" olarak nitelendirilen merhum Niyazi Bahçecioğlu'nun oğlu İbrahim Bahçecioğlu, ikinci sıra adayı oldu.

Aday listesinde 425 erkek, 125 kadın yer aldı. Adayların 13'ü ilkokul, 11'i ortaokul, 79'u lise, 447'si ise üniversite mezunu. 28 genç adayın bulunduğu CHP listesinde, 14 seçim bölgesinde ise ilk sırada kadınlar yer aldı.

CHP'de MYK tarafından belirlenen milletvekili aday listesi belli oldu.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun yine İzmir ikinci bölge ikinci sıradan aday olduğu listede, 2 MYK üyesi yer almadı.

Edinilen bilgiye göre, 7 Haziran seçimlerine İstanbul 3. Bölge 7. sıradan giren ve milletvekili seçilen Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik bu kez aday gösterilmedi. Özçelik'in sırasına, 9. sırada yer alan Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu kaydırıldı.

Daha önce aday gösterilmeyen Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu da İstanbul 3. Bölgeden aday oldu.

PM'de diğer bir sürpriz Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ismi üzerinde yaşandı. CHP'den istifa eden İhsan Özkes'in yerine, sıra kaydırılarak Akkaya listeye girdi. Yakup Akkaya, İstanbul 1. Bölge 11. sıradan aday gösterildi. Akkaya da 7 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmemişti.

CHP MYK'dan milletvekili adayı gösterilmeyen diğer isim ise Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş.

RTÜK üyeliğinden istifa eden Öztunç ile eski konsolos Yılmaz da listede

Türkiye'nin Duşanbe Büyükelçiği'nden istifa eden eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, CHP'nin Ardahan milletvekili adayı olarak listeye girdi. CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen ve bu adaylık için bu görevinden istifa eden Ali Öztunç ise Kahramanmaraş birinci sıradan milletvekili adayı oldu. CHP, 7 Haziran seçimlerinde bu iki ilde milletvekili çıkaramamıştı.

İlgezdi yine aday

İstanbul 1. Bölgede Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey yer aldı. Bu bölgede ikinci sıra ise hakkındaki iddialar nedeniyle tartışma konusu olan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin eşi Gamze Akkuş İlgezdi'nin oldu. İlgezdi, 7 Haziran seçimlerindeki yerini korudu.

Önceki seçimde Tokat'tan birinci sıradan milletvekili seçilen Orhan Düzgün'ün yerine ise eski il başkanı Kadim Durmaz'ın aday gösterildiği belirtildi. Partinin Gaziantep birinci sıra adayı CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Akif Ekici oldu. Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, yeni listede 4. sıradan aday gösterildi.

Oran ve Aksünger de listede yer almayan isimler

7 Haziran seçimlerinde aday gösterilmeyen eski milletvekili Umut Oran yine listede yer almadı. Eski milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Erdal Aksünger de listede yer bulamadı. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeliğinden istifa ederek aday olan Doç. Dr. Koray Çalışkan da listeye giremedi.  Eski Genel Başkan Deniz Baykal ile Muharrem İnce de yerini koruyan milletvekillerinden. Baykal, Antalya ikinci sıradan, İnce ise Yalova birinci sıradan tekrar aday gösterildi.