ANKARA - CHP Mültecilerin ve Sığınmacıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu üyeleri, 22 kişinin bindiği botta 4’ü çocuk olmak üzere 9 kişinin hayatını kaybettiği, İzmir Seferihisar ilçesi Doğanbey açıklarındaki göçmen faciasıyla ilgili yaptıkları incelemeleri rapor haline getirdi.

Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın görevlendirmesiyle Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve İzmir Milletvekili Özcan Purçu, 3 Şubat 2016 tarihinde gittikleri Seferihisar'da ilk olarak Jandarma Bölük Komutanı Üsteğmen Mustafa Deniz’i ziyaret ederek, bilgi aldı. Ardından mültecilerin botunun battığı Doğanbey açıklarında incelemelerde bulunarak, hayatta kalan 12 mülteci ile görüştü.

İncelemeleri raporlaştıran CHP heyeti, AK Parti hükümetinin mülteciler üzerinden yaptığı pazarlığın, resmi verilerde bile ocak ayında 102 mültecinin canına mal olduğu kaydedildi. Raporda "İnsanlık onuru için Avrupa Birliği ve AKP hükümeti üzerine düşeni bir an önce yapmalıdır." çağrısı yapıldı.

OCAK AYINDA 102 GÖÇMEN HAYATINI KAYBETTİ

CHP’nin heyet raporunun sonunda "İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük mülteci krizinin yaşandığı günümüzde, insanlar güvenli bir gelecek arayışında tehlikeli yolculukları göze almakta, Ortadoğu’da yaşanan savaş, insanları yaşadıkları yerden göçe zorlamaktadır. Çıkılan umut yolculuğunda Sahil Güvenlik Komutanlığı verilerine kadar 2015 yılında 279 kişi, ocak ayında ise 102 kişi hayatını kaybetmiştir. Ancak bu resmi veriler içerisinde kayıpların olmaması durumun daha da içler acısı olduğuna işaret etmektedir. İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu büyük dram, Türkiye’de çok daha vahim boyutlarda yaşanmakta, kış koşullarında dahi mülteciler, her şeyi göze alarak, kapasitesinin çok üstünde ve uzun deniz yolculuğuna dayanıksız botlarda tehlikeli yolları denemeye devam etmektedir." görüşü yer aldı.

AVRUPA VE AK PARTİ HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu büyük dramla, göç etmek zorunda kalan insanların zor yolculuklarda yaşamları dahil olmak üzere birçok şeylerini kaybettikleri vurgulanan raporda, şu tespitler aktarıldı: "Eğer bu koşullar değiştirilmezse daha da büyük kayıplar yaşanacaktır. Avrupa Birliği ile Türkiye arasında alınan tedbirler, insanların Avrupa’ya geçmelerinin engellemesi konusunda yapılan 'kirli pazarlıklar' açıktır ki yaşanan bu insanlık dramını sonlandırmamaktadır. Aksine Freedom House tarafından yayınlanan Dünya Özgürlük Raporu'nda da belirtildiği üzere, Türkiye’de özgürlüklerin azalmasına karşı ortaya çıkan tepkisizliğin en önemli nedeni Avrupa Birliği’nin mülteci akışını engellemek için ‘otoriterlik davranışları gösteren’ Türkiye’ye göz yumması olarak gösterilmiştir.

AKP, mültecilere yönelik politikalar geliştirmek yerine insanlık onuru üzerinden pazarlık yapmaktadır. Mülteci çocuklar eğitime devam edememekte, acil durumlar da dahil olmak üzere kapsamlı sağlık hizmetleri verilmemekte, barınma gibi asgari olarak sağlanması gereken insan hakları sağlanmamaktadır.

Yaşananların sadece adli bir vaka olarak görülmemesi, olayın siyasi boyutunun göz ardı edilmeden bir an önce gerekli önlemler alınmalıdır. İnsanlık onuru ve yaşam hakkı için zorla yerinden edilmiş insanların güvenli ve barış içerisinde yaşam hakkı için inisiyatif alınmalıdır. Bu konuda Avrupa ve AKP hükümeti üzerine düşeni yapmalıdır."