ANKARA  - CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, kadın örgütlerinin çalışmaları ışığında 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nda bazı maddelerde kadınlara yönelik hazırladıkları yeni bir yasa değişikliği önerisini Meclis Başkanlığı'na sunduklarını söyledi. Sarıhan, "Kadınların katkılardan yararlandırılmadığı tüzüklere sahip olan siyasi partilere yardım yapılmaması konusunda bir düzenleme önerisi getirdik." dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenledi. Kadınların 3 Nisan 1930’da yerel seçimlerde 5 Aralık 1934’te milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını erkeklerle eşit bir biçimde elde ettiğini belirten Şanal, "Kadınımız siyasal haklar alanında önemli kazanımlar elde etmiştir." diye konuştu.

Ancak kadınların bu hakkı etkin bir şekilde kullanıp kullanamadığı ya da bu hakkın kullanılması yolunda çağdaş anlayışlara uygun olarak geliştirilmesine olanak verilip verilmediğinin bugün bir sorun olarak durduğunu kaydeden Şanal, "Siyasal katılma, modern anayasal devletin, gelişmiş toplum yapısının demokratik bir göstergesidir. Siyasal katılma, toplum üyesi bireylerin siyasal sistem karşısında durmalarını tutumlarını ve davranışlarını belirleyen bir kavramdır. Birey sadece kararları etkileyen değil, karar veren konuma geçmek içinde katılma eylemini gerçekleştirir." ifadelerini kullandı.

Kadınların ilk oy kullandığı 1935 yılında 8 kadın milletvekilinin Meclis’e girdiğini anlatan Sarıhan, şunları kaydetti: "Bu oran milletvekili sayısının TBMM’nin yüzde 4,5’ini oluşturuyordu. Bugün içinde bulunduğumuz meclisin çatışı altında, yalnızca 82 kadın vekil bulunuyor. Kadınlar 550 milletvekili içinde ne yazık ki yüzde 15 oranını oluşturuyor. Yerel yönetimler bakımından da durum aynıdır. Ayrıca 812 il valisinden 3’ü, 30 büyükşehir belediye başkanının da 3’ü kadın yöneticiden oluşuyor. Şimdi şunu sormak istiyoruz. 81 yılın sonunda neredeyiz. Az gittik, uz gittik, dere tepe düz gittik. Vardık gördük mü, 26. dönem TBMM’de bir avucuz. Bugün açı çoğaltmak için, kadın örgütlerimizin çalışmalarının ışığında hazırladığımız yeni bir yasa değişikliği önerisini Meclis Başkanlığı'na sunuyoruz."

Bugün 2820 sayısı Siyasi Partiler Yasası'nın kimi maddelerinde değişiklik önerisinde bulunduklarını belirten Sarıhan, şöyle konuştu: "Bunlardan birisi siyasi partilerin vazgeçilmez niteliği başlığını taşıyan 4. maddesi buna şu eki getiriyoruz: Kadın ve erkeklerin seçimle gelen görev ve pozisyonlara eşit ulaşımı ilkesine aykırı olamaz. Siyasi partiler bu ilkenin yasalar tarafından koyulan koşullar çerçevesinde uygulamasına katkıda bulunur.

Editör: TE Bilisim