TBMM  - CHP, yetiştirme yurtlarındaki sorunların belirlenmesi ve sorunların çözümü için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, yetiştirme yurtlarında yaşanan sıkıntılara değinildi.

Basında sık sık haberlere konu olan "yetiştirme yurdu skandalları"nın ardı arkasının kesilmediği ifade edilen gerekçede, Sincan Yetiştirme Yurdunda yaşları 14 ile 16 arasında değişen büyük çocukların, küçüklere yönelik işkenceye varan dayak görüntülerinin basına yansıdığı, ancak yurt müdürü ve yardımcısı hakkında soruşturma izni verilmediği belirtildi. Gerekçede, yaşanan skandallarda mülki amirlerin tutumunun, olayların devamını sağladığı öne sürülerek, sadece Sincan’da değil, genel olarak birçok yurtta aynı sorun ve sıkıntıların yaşandığı savunuldu.

Yetiştirme yurtlarındaki fiziki yetersizliklerin, yurtlarda kalan çocukların sağlıklı gelişimlerini engellediği vurgulanan gerekçede, şu ifadeler kullanıldı: "Devlet kimsesiz ya da bakıma muhtaç bu çocuklara bakmak, korumak ve rehabilite etmekle sorumludur. Çocukların en temel insan hakkı olan barınma hakkı bile bu yurtlarda sağlanamamaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ise göreve başladığı günden bu yana yetiştirme yurtlarının imkanlarının iyileştirilmesi konusunda bir çalışma içine girmemiştir. Devlet Denetleme Kurulunun yetiştirme yurtları ile ilgili raporuna göre, yetiştirme yurtlarındaki hizmetlerde dağınıklık vardır. Rapora göre, suç işlemiş küçük çocuklara yönelik özel kuruluşlar bulunmamaktadır. Bu durum nedeniyle suç işlemiş çocuklar ile işlememiş çocuklar bir arada kalmaktadır. Yetiştirme yurtlarından kaçan çocuk sayısı çok yüksektir. Bu sayının düşmesi ve kaçan çocukların bulunarak tekrar yurtlarda barınmalarının sağlanması konusunda etkili çalışmalar yapılmamaktadır."