Haber Merkezi Karadenizli üreticilerin başı, bölgenin en önemli geçim kaynağı olan fındığın ve diğer tarım ürünlerinin kahverengi kokarca böceğinin istila etmesiyle dertte. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Karadeniz'de fındık ağaçlarını istila eden kahverengi kokarca böceğinin tarım ürünlerine zarar verdiğini bildirdi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın üreticilerin sesini duymadığını vurgulayan Adıgüzel, Ordu'dan getirdiği istilacı böcekleri Bakanlığın önüne bıraktı. 

CHP'li Adıgüzel,  "Biz uğraştık bundan sonra da siz uğraşın. Ordu'da taze getirdim, Sayın Bakan'a takdim edeceğim" dedi.

Çiftçilerin ve bölge halkının sesini Ankara'ya taşıyan Adıgüzel, yanında getirdiği böcekleri Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bahçesine bıraktı.

Bakan Yumaklı'yı çağırdıkları halde bölgeye gelmediğini belirten Adıgüzel, şöyle konuştu:

"Bizde problemi Tarım Bakanı'na getirdik. Bu kahverengi kokarca zararlısı bütün Karadeniz'i istila etmiş durumda. Öyle hızlı ürüyor ki bir tanesi bir yılda 3 bin adet ürüyor. Bir günde 30 kilometre yol alıyor. Karadeniz'de sadece fındık üreticilerinin sorunu zannetmeyin 300 çeşit tarım ürününe zarar veriyor."

"20 günde bir fındık dalını kurutabiliyor"

Öte yandan, böceklerin geçen yıl Karadeniz Bölgesi'nde fındık mahsulünü 1 milyar TL zarara uğrattığına dikkat çeken Adıgüzel, sözlerini şöyle sürdürdü:

TBMM Fransa'nın Asuri ve Keldani kararını kınadı TBMM Fransa'nın Asuri ve Keldani kararını kınadı

"Geçen sene yüzde 8 kayba uğrattı. Bu sene daha fazla olacak. 20 günde bir fındık dalını kurutabiliyor. Üreticiler baş edemiyor, perişan durumda. Sadece bahçelerde de değil, fabrika ve bölgedeki bütün evleri sarmaya başladı. Tarım Bakanı'nı çağırıyoruz çağırıyoruz gelmiyor. Tarım Bakanı bundan sonra yatamayacak, çünkü bu zararlı yatak odalarına da giriyor."

Editör: Haber Merkezi