İSTANBUL - BirGün gazetesi yöneticileri Barış İnce, Berkant Gültekin ve Can Uğur hakkında 'Cumhurbaşkanı’na hakaret' suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması bugün görülecek. Duruşma öncesi açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, gazetecilerin tutuklanarak TCK 299 zırhıyla cezaevlerine atılmasının hukuk devletini cebren yıkma girişimi olduğunu söyledi.

BirGün gazetesi yöneticileri Barış İnce, Berkant Gültekin ve Can Uğur’un ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret’ suçlamasıyla yargılandıkları davada karar duruşması bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülecek. CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem duruşma öncesi açıklamalarda bulundu. Haber alma özgürlüğünün yargılandığını belirten Erdem, "Can Dündar ve Erdem Gül’ün cezaevine girmesinin ardından, aynı kirli plan, şimdi BirGün yazarlarına da uygulanmak istiyor. BirGün Davası’nın ilk duruşmasını İstanbul’da esefle izledim. Sanki ülkede hiçbir hırsızlık, yolsuzluk olmamış, sanki MİT TIR'larıyla yollanan silahlarla katliamlar yapılmamış gibi, gazeteciler suçlu gösteriliyor ve cezalandırılıyor. Haberin içeriği değil, aslında haber alma özgürlüğü yargılanıyor. TCK 299 zırhıyla gazetecilerin cezaevlerine atılması hukuk devletini cebren yıkma girişimidir. AKP yönetimi gazetecileri yargılatacağına kendi üzerine yapışmış hırsız ve katillik damgalarını sorgulamalı ve dokunulmazlığı kaldırıp bu suçlamalardan arınmalılar; çünkü 17 Aralık’a sayılı günler kala Yeni Türkiye, hala buram buram hırsızlık ve yolsuzluk kokuyor. Bugün 2.’si görülecek davada tek temennim, gazeteci meslektaşlarımın hukuka uygun olduğu şekilde serbest bırakılması." şeklinde konuştu.

TCK 299’uncu maddenin Saray’ın yeni baskı ve korku aracı olduğunu belirten Erdem, "Yeni Türkiye’de mahkemeler kanunlara değil, kanunlar Saray talimatıyla çalışan mahkemelere uyduruldu. Şimdi ise kendisine yönelik her türlü eleştiriyi TCK 299 zırhı arkasından yargılatan bir Cumhurbaşkanı, Saray engizisyonuyla özgür medya üzerinde adeta terör estiriyor. Gazetecileri cezaevlerine attırarak doğruları susturabileceğini sananlar, halkın vicdanından kaçamayacaklar; tarih bugünleri ‘2. İstibdat Dönemi’ olarak yazacak. Şu süreçte biz, CHP olarak, adalet yerini bulana kadar elimizden geleni yapacağız, gerekirse Silivri’de ‘basına özgürlük çadırları’ kuracağız." ifadelerini kullandı.