TBMM  - CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin görüşüldüğü TBMM Anayasa Komisyonu'ndaki kavgaya ilişkin, "Eşkıya, Meclis'e hükümdar olmaya çalışıyor. AKP bu şiddet uygulayan milletvekilleriyle hesaplaşmalıdır." dedi.

Gök, TBMM'de düzenlediği basın toplantısına, basın emekçilerinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayarak başladı.

TBMM Genel Kurulu'nda ve Anayasa Komisyonu'nda yaşanan gerginliklerin Türkiye için dehşet verici görüntüler olduğunu belirten Levent Gök, iktidar partisinin, sayısal çoğunluğuna ve kaba kuvvete güvenerek, ülkeyi yönetmeye çalıştığını ileri sürdü.

Yasama faaliyetlerinin sağlıklı yürütülmesine yönelik bir ortamın kalmadığını vurgulayan Gök, "AKP artık Meclis'te, kürsüde konuşulmasına tahammül edememekte, komisyonlarda tartışmalara müsamaha gösterememekte ve tam anlamıyla her türlü insani duygulardan arındırılmış şiddet uygulayan yöntemlerle Meclisimizi çalıştırmaz hale getirmiştir." diye konuştu.

Genel Kurul'daki gerginlikler nedeniyle çalışmaların ertelendiğini kaydeden Gök, şunları söyledi:

"Meclis'in çalışmalarını engelleyen AKP'nin bizzat kendisidir. Bugün eğer Meclis Çarşamba gününden Pazartesiye kadar kapanmışsa, bunun birinci sorumlusu AKP'dir. AKP'liler Meclis'te dokunulmazlık tartışmalarının yaşandığı komisyonda da dokunmaktan ne anladıklarını ortaya koymuşlardır. Onlar dokunulmazlık kalksın derken, fiili saldırıdan anladıklarını ortaya koymuşlardır. Böyle bir tablo kabul edilemez."

"AKP'LİLER BU ŞİDDETE MEYİLLİ MİLLETVEKİLLERİNİ PSİKİYATRİSTE GÖTÜRSÜNLER"

Kadın milletvekillerine yönelik de ağır saldırılar gerçekleştirildiğini anlatan Levent Gök, konuşmasına şöyle devam etti:

"Eşkıya, Meclis'e hükümdar olmaya çalışıyor. AKP bu şiddet uygulayan milletvekilleriyle hesaplaşmalıdır. Kürsüde konuşan milletvekilimize, bir siyasi eleştiride bulunan milletvekilimize uzaklaştırma cezası vermeyi düşünen AKP ve bunu uygulayan AKP'li Meclis Başkanvekilleri, şiddet uygulayanlar karşısında niçin sessiz kalıyor? AKP'li milletvekillerinin pek çoğu hem muhalefet sıralarını işgal ediyorlar hem de şiddetin bir parçası oluyorlar. Böyle bir tablo kabul edilebilir mi? Bu şekilde TBMM tarihinin en çatışmalı dönemine girmiştir. Bundan sonra çok daha üzücü olayların olacağına dair endişelerimi paylaşmak istiyorum. AKP'liler bu şiddete meyilli milletvekillerini psikiyatriste götürsünler, tedavi uygulasınlar. Tümü sürü psikolojisi halinde suç makinesine dönüşüyorlar. Meclis'te baskı oluşturmaya, sindirmeye çalışıyorlar. Kimse bu sindirmeye gelmez."

"Can ve mal güvenliğimizin emanet edildiği iktidar partisi, can ve mal güvenliğimizin bir numaralı tehdidi haline gelmiştir" diyen Gök, AK Parti yöneticilerinin ve Meclis Başkanlığı'nın şiddet gösteren milletvekilleri hakkında derhal işlem başlatması gerektiğini bildirdi.

"MECLİS BAŞKANI ARTIK YOK HÜKMÜNDEDİR, MEŞRUİYETİNİ KAYBETMİŞTİR"

 TBMM'de kavgalar yaşanırken, Meclis Başkanı'nın sessiz kalmasını da eleştiren CHP'li Gök, "Parlamentosu, komisyonu kavgalar nedeniyle kapanmış, birçok milletvekili yaralanmış kadınlar darbedilmiş, Meclis Başkanı ortada yok. Meclis Başkanı'nın kafası Meclis'te değil. İçtüzüğün kendisine verdiği, TBMM'nin muntazam yürütülmesini temin etme görevini unutan bir Meclis Başkanı ile karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni anayasa ve laiklik ile ilgili sözleriyle ülkenin içine nifak soktuğunu da savunan Gök, şunları kaydetti:

"Meclis Başkanı suç işlemiştir. Meclis Başkanı söylediği sözlerle, laikliğin anayasada yer almaması şeklindeki düşüncesiyle koruması söz konusu olan ortamda anayasayı çiğneyerek Meclis Başkanlığı görevini ihlal etmiştir. Daha sonra çark etmeye çalışmıştır. Onda da hatalı cümleleri vardır. Önce baklayı ağzından çıkarmıştır, sonra baklayı tekrar ağzına almıştır. O bakla, Meclis Başkanı'nın ağzında durmaktadır. Meclis Başkanı baklayı ağzında eveleyip, geveleyip duruyor. Meclis Başkanı bu üslubu, düşünce yapısıyla, Meclis Başkanlığı'nda artık yok hükmündedir, meşruiyetini kaybetmiştir."

Meclis Başkanı Kahraman'ın laiklikle ilgili açıklamalarda bulunduğu sırada Cumhurbaşkanlığı makamına vekalet ettiğini anımsatan Gök, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan, vekaletinin kötüye kullanılıp, kullanılmadığı yönünde bir açıklama beklediklerini bildirdi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gök, Meclis'teki kavgalarla ilgili, AK Parti'ye yönelik eleştirilerde bulunduğu, ancak HDP milletvekillerinin de kavgada taraf olduğunun ifade edilmesi üzerine de şiddetin parçası olan herkesi eleştirdiklerini ifade etti.

Gök, Meclis'i çalıştırmanın, ahengi sağlamanın öncelikle iktidar partisinin görevi olduğunu vurguladı.