TBMM  - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Bugüne kadar verdiğimiz fiili destek, bundan sonra hukuki bir desteğe dönüşebilir" ifadesinin son derece anlamlı ve açık olduğunu belirterek, "15 Mayıs'ı kazasız belasız atlatma ön şartıyla Meral Akşener'den kurtulan Bahçeli'nin, ülkeyi Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık hayallerine teslim etmeye niyet kurduğunu gösteriyor." dedi.

Özel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, son siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti'nin kongreye kadar grup toplantısı yapmayacağını, bu süreçte Bakanlar Kurulu'nun da toplanmayacağını söyleyen Özel, "Geçen hafta Başbakanın fişini çeken Cumhurbaşkanı, devletin de fişini çekerek devlet yönetimini askıya almış durumda." görüşünü savundu.

AK Parti Ankara Milletvekili Aydın Ünal'ın yeni başbakanın profiline ilişkin bazı açıklamalarda bulunduğunu belirten Özel, "Sayın Ünal herhangi bir milletvekili değil. Sayın Cumhurbaşkanı'nın başbakanlığı döneminde 10 yıl başdanışmanlığını, metin yazarlığını yapmış yani Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın dili olmuş. Hafızası olan kendi deyimleriyle de Sayın Cumhurbaşkanı'nın karakutusu olmuş birisi. Bu yüzden Ünal'ın kullandığı ifadeler ve konuşmanın zamanlaması tesadüf değil. Kullandığı ifadeler, bugüne kadar konuşmayan bir milletvekilinin, yazdığı metinlerle Recep Tayyip Erdoğan'nı konuşturan, onun dili olan bir milletvekilinin ilk kez kendi görüşlerini kamuoyuyla paylaştığı noktada söylediği ifadeler son derece önemli." şeklinde konuştu.

Ünal'ın "belirlenecek başbakanın düşük profilli biri olacağını" söylediğini ifade eden Özel, şöyle devam etti:

"İçlerinden bir milletvekili, cumhurbaşkanının ağzı, dili bir milletvekili düşük profilli bir başbakan arıyor, AKP Grubu'ndan tık yok. Başvurular yapılıyor mu bilmiyoruz. Şimdi AKP milletvekillerinin bireysel varlıklarına sesleniyoruz; en düşük profilliniz kimse bir adım öne çıksın, bekliyoruz. En düşüğünüzü bir görelim bakalım. Onu bekliyoruz. AKP yeni, düşük profilli başbakanını belirlesin, o seviyede incelemeler yapmak için CHP olarak bir heyet belirleyeceğiz. Biz bugüne kadar siyasette böyle bir seviye görmedik. Şimdi sarayla uyumlu, düşük profilli başbakan aranıyor. O başbakan bulunduğunda, o başbakanın seviyesine CHP olarak araştırma yapmak üzere heyet yollayacağız. Ve biz de siyasette ilk kez tanık olunacak o seviyeyi göreceğiz. İçine sinen AKP'liler başvurularda bulunsun."

"AKP İÇİN ARTIK KAÇINILMAZ BİR MEŞRUİYET TARTIŞMASI BAŞLAMIŞTIR"

Özel, ülkenin altı ay önce yüzde 49,5 oy almış başbakanına "saray darbesi" yapıldığını, başbakanın bakanlar kurulunu toplayamayacak, grup toplantısı yapamayacak duruma geldiğini ileri süren Özel, "Sayın Davutoğlu'na sesleniyoruz; meşru olmayan siz değilsiniz, seçilmiş bir başbakanı görevden alan, ona darbe yapanlardır. Bundan sonra AKP hangi düşük profilli başbakanı belirlerse belirlesin, AKP için artık kaçınılmaz bir meşruiyet tartışması başlamıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın da yeni başbakan ile ilgili "seçilmemiş, halkın tanımadığı, oy vermediği birisi başbakan olmayacak" şeklinde bir açıklamada bulunduğunu dile getiren Özel, anayasanın zaten aksi bir duruma izin vermediğini, hükümeti kurma görevinin ancak milletvekili niteliği taşıyan birine verilebileceğini vurguladı. Özel, Akdoğan'ın bu sözleri ile vatandaşın aklı ile alay ettiğini, algı operasyonu yaptığını savundu.

Halkın oyuyla seçilen bir başbakanın bir mobbing sonucunda derdest edildiğini ileri süren Özel, "Ahmet Necdet Sezer'i seçilmiş başbakana anayasa kitapçığı fırlatmak suretiyle darbe yapmakla suçlayan Recep Tayyip Erdoğan, aynı anayasa masada dururken seçilmiş başbakanı alıp camdan dışarı fırlatmıştır." dedi.

-"Selektöre itiraz edenler bugün, 'ver Akşener'i, al başkanlığı' noktasına geldi"

Özel, konuşmasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamalarına da değindi.

Nisan ayının başında "Bahçeli ağzındaki baklanın ucunu çıkardı" ifadesini kullandığında "MHP, AKP'ye selektör yapıyor" dediğinde, MHP'li yetkililerin bu sözleri yalanladığını anlatan Özel, o gün selektöre itiraz edenlerin bugün, "ver Akşener'i, al başkanlığı" noktasına geldiğini iddia etti.

Özel, "Sayın Bahçeli'nin 'Bugüne kadar verdiğimiz fiili destek, bundan sonra hukuki bir desteğe dönüşebilir' ifadesi son derece anlamlı ve açıktır. Şunu çok net görmek gerekir ki bugüne kadar AKP ve MHP arasında adı konmamış bir koalisyon vardı. Anlaşılıyor ki 15 Mayıs'ı kazasız belasız atlatma ön şartıyla Meral Akşener'den kurtulan Bahçeli'nin, ülkeyi Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık hayallerine teslim etmeye niyet kurduğunu bir kez daha gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"YARIN GECE DE SABAHLAYALIM VE ŞU EKSİK KRİTERLERİ TEKE İNDİRELİM"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye ile AB arasındaki vize muafiyetine yönelik son değerlendirmelerine ilişkin de konuşan Özel, muafiyetin önündeki esas engellerin Terörle Mücadele Kanunu ile Yolsuzlukla Mücadele Kanunları olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olayı yalnızca Terörle Mücadele Kanunu'na indirgediğini, ancak yolsuzluklarla ilgili yasal düzenlemelerin de hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Özel, "Sayın Cumhurbaşkanı bu konuda samimiyse bize şunu göstersin; iki aydır gece gündüz çalışıyoruz, elimizden gelen desteği veriyoruz, hadi yarın gece de sabahlayalım ve şu eksik kriterleri teke indirelim. Yolsuzlukla Mücadele Kanunu geçirelim, bir tek Terörle Mücadele Kanunu kalsın. Hodri meydan. Bunu yapmazlarsa meselenin siyasetin finansmanı, şeffaflık ve yolsuzluklarla mücüdele olduğu bir kez daha tescillenecektir." şeklinde konuştu.

"SİYASİ KEHANETTE BULUNMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özel, Adalet Bakanlığında yeni bir taslak hazırlandığı ve bu taslağın yasalaşması halinde çok sayıda yüksek yargı mensubunun görevden alınacağı yönünde haberler olduğunun ifade edilmesi üzerine, kendilerine de bu yönde duyumlar geldiğini söyledi.

Özel, "Ülkenin başbakanını birkaç saatte bir saray darbesi ile alaşağı edenlerin yapısından memnuniyet duymadıkları, ele geçirmek istedikleri yüksek yargı organlarına böyle bir darbe hazırlığında olmaları son derece normaldir. Bu çabanın karşısında hukukun, hukukçuların ve yüksek mahkemelerin yapısının korunması için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.

Yakın zamanda bir erken seçim ihtimali görüp görmediğinin de sorulması üzerine Özel, ülkenin anormal koşullardan geçtiğini ve yaşanan bu anormallikleri yakından takip ettiklerini söyledi. "Demokrasinin içinde olmaması gereken müdahalelerin yaşandığını ve bu pervasızlığın nereye varacağını kestirmenin güç olduğunu" söyleyen Özel, "Siyasi kehanette bulunmak mümkün değil. Ama her türlü antidemokratik yetki aşımına şiddetle karşı duracağız." ifadesini kullandı.

Partili cumhurbaşkanının önünü açacak anayasal düzenleme ihtimalinin de sorulduğu Özel, iktidar partisinin sayısal çoğunluğunun böyle bir değişikliği tek başına yapmasına olanak tanımadığının altını çizdi. Özel, bu noktada MHP'nin tutumunun önemli olduğunu ve bu durumu yakından takip ettiklerini dile getirdi.