MANİSA  - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Soma'daki maden faciası davasına ilişkin, Soma Kömür İşletmeleri AŞ'yi aklayacak raporlar hazırlanarak birtakım yerlerde yayımlatılması ve hem kamuoyu oluşturulması hem de mahkemenin baskı altına alınmasının gündemde olduğunu iddia etti.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davada ara kararın verileceği 26'ncı oturumu bir süre izledikten sonra duruşma salonu önünde gazetecilere açıklamada bulunan Özel, Soma'daki facianın her şeyden önce acı ve gözyaşı olduğunu, suçluların cezalandırılmasına ilişkin taleplerin ortaya çıktığını söyledi.

Özel, davaya ilginin azalmasıyla birtakım değişiklikler yaşandığını, zaman geçtikçe davanın gündemden düştüğünü savundu.

İşçilere baskı yapıldığı iddiası

Özel, Soma'da işçilere yönelik baskı ve şantaj yapıldığını, fişlendiklerini ileri sürdü.

Özel, şunları dile getirdi:

"O kişiler eğer işsizse işe almıyorlar, tanıklara 'İfadeni ver, ifadeden sonra gel, işe başla' diyorlar. İş yerinde çalışıyorlarsa ifadelerinden birkaç gün önce kenara çekip, 'İfadeni dikkatli ver, işinden, aşından, ekmeğinden olursun' diyorlar. Soma'da tanıklar ifade değiştirmeye, doğruları söyleseler dahi şikayetçi olmamaya, başlarını öne eğmeye ve 'Biz şikayetçi değiliz' demeye başladı. Soma'da son günlerde 'Ne oldu?' derseniz, maden lobisi ve maden şirketleri, baskının dozunu artırdı ve kesenin ağzını açtı.

Buradan iddia ediyorum. Önümüzdeki günlerde köşe yazılarında, uluslararası geçerliliği olabilecek bazı bilimsel makalelerde Soma AŞ'nin ileride işine yarayabilecek bazı ifadelerin yuvarlanmaya başlandığını göreceğiz. İçeriden aldığım çok net bilgilere göre, çok net söylüyorum, yandaş birtakım profesörler, firmayla iyi ilişki içinde olan birtakım araştırmacılar içeride cirit atıyor. Firmayı aklayacak birtakım raporlar hazırlanması, ileride firmanın elini güçlendirmek üzere birtakım yerlerde yayımlatılması, hem kamuoyu oluşturulması hem de mahkemenin baskı altına alınması gündemde."

Madenin firmaya devredilmesinin üzerinden yaklaşık bir yıl geçtiğini, bu nedenle delillerin karartılabileceği ve değiştirilebileceğini öne süren Özel, konuyla ilgili ihbarda bulunduklarını söyledi.

"Sendika, Soma AŞ ile anlaşmış"

Özel, yaklaşık 2 bin 800 işçinin tazminat alacakları için firmanın varlıklarının satılacağı ve TMSF tarafından ödeneceğinin açıklandığını belirtti.

Davaya kendisi de dahil, birçok kişinin müdahillik talebinin reddedildiğini, işçilerin haklarını savunan sendikanın müdahillik için talepte dahi bulunmadığını, davada avukat bile görevlendirmediğini kaydederek, şunları dile getirdi:

"Başvursa reddedilmeyecek bir kişi var, bu işçilerin sendikası müdahillik talebinde bulunmadı. Bir tek avukat yollayıp izlemiyor ama avukatları gitmiş, Soma AŞ ile anlaşmış, bir protokol yapmış. O protokole göre de işçilerin tazminatlarını 24 taksite bölmüş. TMSF'ye de 'Sakın malımızı satıp paramızı ödemeyin, tazminatları 24 taksitte ödenecek. İşçilerin temsilcisi sendika ile anlaştım' demiş. Şimdi bunu söylediğimde işçiler sendikaya gidiyor. Sendika da 'Böyle bir şey yok' diyor. Size doğru söylenmiyor.

Bilgi edinme talebiyle ilgili kanun gereğince TSMF'ye başvurdum. Başvurumun içinde kamuoyunun merak ettiği 20 soru var. Konumuz olan 15. soru: '4 Haziran 2015'te toplam kaç işçiye ödeme yapıldı, ödemesi yapılmayan işçilere ödeme ne zaman yapılacak ve niçin tam para ödenmiyor?'  Verilen cevap şöyle: 'Yukarıda belirtildiği üzere TMSF'ye ilgili firma tarafından gönderilen listedeki 2 bin 955 işçiye 4 Haziran 2015 tarihinde, yani seçimlere 3 gün kala, verilen listeye göre ödeme yapılmıştır. Bundan sonraki ödemelere ilişkin olarak, ilgili şirket ile Türkiye Maden İşçileri Sendikası arasında imzalanan protokol TMSF'ye ibraz edilmiş olup, toplam 34 milyon 195 bin 720 liranın 23 taksitte işçilere ödeneceği hususu işveren ve sendika tarafından kararlaştırılmıştır.' Sendika, 'Böyle bir şey yok' diyor ama TMSF, 'Bana protokol yolladılar, imzalamışlar' diyor."