TBMM - CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, "Yeşil yol, yaylalara yol falan değilmiş meğerse. Bütün bu yeşil yollar esasen aynı yere çıkıyor. Karadeniz Bölgesi'nde turizm yapılanması adı altında bölgeyi yağmalamaya yönelik bir sonuca doğru gidiyor" iddiasında bulundu.

Pekşen,  CHP Ordu milletvekilleri Seyit Torun ve Mustafa Adıgüzel ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Doğu Karadeniz Turizm Master Planı haritasının önünde konuştu.

Haluk Pekşen, Yeşil yol Projesi'nin, Türkiye'de bir anda dikkatleri Karadeniz Bölgesi'ne çektiğini ifade ederek, Doğu Karadeniz Turizm Master Planı haritasının, bölgedeki bütün yapılanmaların altyapısını oluşturduğunu belirtti.

Karadeniz Bölgesi'nin, dünyanın en önemli milli parklarına ve doğal SİT alanlarına sahip olduğunu dile getiren Pekşen, buranın imara, yapılaşmaya ve betonlaşmaya açıldığını iddia etti.

Pekşen, öncelikle orman kadastrosu bahanesiyle bölgedeki halkın tapulu arazilerinin tapulandığını, bunun ardından vatandaşların yaylalardaki evlerinin kamulaştırıldığını ileri sürerek, "Biz tabi bunların o bölgede, bölge insanının beklentileriyle uyarlı bir hazırlık aşaması olduğunu sanıyorduk. Ama şimdi haritada göstereceğim üzere bunların hiçbirisi doğru değilmiş meğerse. Bambaşka bir senaryo varmış" görüşünü savundu.

Doğu Karadeniz Turizm Master Planı haritası üzerinde de sahtecilik yapıldığını iddia eden Pekşen, doğal SİT alanlarının hangi tür yapılara izin verdiğinin, haritanın künyesinde yazılmadığını anlattı.

"Yeşil yol, yaylalara yol falan değilmiş meğerse" ifadesini kullanan Pekşen, önceliklerine göre, üç ayrı Yeşil yol planlaması yapıldığını aktardı. Pekşen, "Bütün bu yeşil yol esasen aynı yere çıkıyor. Karadeniz Bölgesi'nde 'turizm yapılanması' adı altında bölgeyi yağmalamaya yönelik bir sonuca doğru gidiyor" iddiasında bulundu. Pekşen, yaylaların, Karadenizli yurttaşların elinden alındığını ve yayla evlerinin tamamına yasal düzenleme ile el konulduğunu ileri sürerek, bunların yerine 39 ayrı yerleşim yeri planlandığı anlattı.

Haluk Pekşen, "39 tane şehir kurulacak demektir bu, bu bölgeye. Bunların özelliği ne? İçerisine dilerseniz malikane yapabilirsiniz, dilerseniz restoran yapabilirsiniz, meyhane yapabilirsiniz, otel de konut da yapabilirsiniz. Dilediğinizi yapabilirsiniz. Çünkü haritanın ekine baktığınızda aynen bunların hepsi gözüküyor" ifadesine yer verdi.