Doğuştan gelen, kurtulmak istediğiniz ama bir türlü kurtulamadığınız cilt lekelerinizden birkaç seansla kurtulmanızın mümkün olduğunu biliyor muydunuz?

Damarsal sorunların yanı sıra birçok deri hastalığında da kullanılan Pulse Dye Lazer hakkında merak edilen soruların yanıtlarını Hisar Intercontinental Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Burçak Bozdemir Aral’dan öğrendik…

Pulse Dye lazer nedir?

Pulse Boya Lazer (pulsed dye laser–PDL) damarsal sorunların tedavisi amacıyla geliştirilmiş ilk lazer olma özelliğini taşır. Zamanla gelişen lazer teknolojileri ile damarsal sorunlara yönelik yeni lazer çeşitleri gelişmekle birlikte hiçbiri PDL’nin yerini alamamıştır.

Pulse Dyle Lazer işlemi nasıl yapılır?

PDL ışığı, damar yapısındaki kırmızı rengi etkileyerek derideki damarların tahrip olmasını sağlar. Bunu yaparken çevre dokuda hasar oluşturmaz. Dye lazer uygulaması yapılış şekline göre tedavi alanında kızarıklık, morluk gibi deri değişikliklerine neden olabilir. Bu yan etkilerin hiçbiri kalıcı değildir ve kısa sürede iz bırakmadan düzelirler. İşlem sırasında hastanın rahatsızlık hissi ve ısı hasarlanmasını engellemek amacıyla deriyi soğutucu sistemler (soğuk hava) kullanılır. Tedavi seans aralıkları, uygulanacak deri sorununa göre değişiklik gösterebilir. Doğumsal damar sorunlarında ortalama 6 haftalık tedavi aralıkları tercih edilirken, diğer deri hastalıklarında 3-4 haftalık aralıklarla tedavi önerilmektedir.

Hangi problemlerin tedavisinde kullanılır?

Damarsal sorunların yanında birçok enflamatuar deri hastalığında olumlu sonuçların alınması ve kozmetik amaçlı kullanımı ile çok geniş bir tedavi alanı oluşturur.

Doğumsal Lekeler (Porto Şarabı Lekesi)

Doğumsal lekelerde kullanılan en etkili lazerdir. Porto Şarabı Lekesi bebeklerin % 0,4’ünde görülen damarsal bir doğum lekesidir.  Çocuğun gelişimi ile birlikte büyüyen lekeler, kendiliğinden gerilemez ve yoğun bir psikososyal strese neden olabilirler. Pulsed Dye Lazer ağrılı bir yöntem olduğundan hasta konforu ve tedavinin başarısı açısından özellikle çocuk hastalarda anesteziyle uygulanmasında fayda vardır. Pulse Dye Lazer, hem çocuklarda hem de erişkin hastalarda doğum lekelerinin tedavisinde etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış altın standart bir yöntemdir.

Hemanjiomlar ve Telenjiektaziler

PDL lazer doğumsal lekelerin yanı sıra, gövdede ve yüzde sık görülen kırmızı renkli yüzeyel hemanjiomlar (damar beni), burun çevresi ve yanaklardaki telenjiektaziler (kılcal damar çatlaması), rozase (gülleme hastalığı) gibi yüzde görülen kızarıklıklarda da oldukça etkilidir.

Kılcal Damar Genişlemeleri

Kılcal damar genişlemeleriyle seyreden deri hastalıkları da PDL ile tedavi edilebilir. Yüz, boyun ve bacaktaki kılcal damar genişlemeleri için etkili bir yöntemdir. Özellikle kadınlarda doğum sonrası ya da çeşitli nedenlerle bacaklarda ortaya çıkan kırmızı kılcal damar çatlamaları oldukça kötü görünür. Lezyonların büyüklüğüne ve yerleşimine göre birkaç seansta kolaylıkla tedavi edilebilir. İşlem öncesi herhangi bir anestezi ya da hazırlık gerektirmeyen bu uygulamadan sonra, işlem bölgesinde 5-7 gün süren morluk ve renk değişikliği görülür. Bu süre boyunca güneş temasından kaçınılması gerekir.

Yanıklar ve Yara İzleri

PDL doğum lekesi ve damarsal lezyonların yanı sıra yaralanma, yanık veya cerrahi uygulamalar sonrası gelişen keloid ve hipertrofik skarların tedavisinde de kullanılır. Genellikle ameliyat ve yanıklar sonucu gelişen bazen de kendiliğinden oluşan kaşıntılı, kötü görünümlü, kabarık yaraların azaltılmasında oldukça etkilidir. Skar tedavisinde kullanılan diğer yöntemlerle (intralezyonel kortizon, roller tedavisi) kombine olarak da kullanılabilir. Bazı hastalarda tam düzelme olmasa bile çok daha estetik bir görünüm ve iyileşme sağlanır. Yaraların büyüklüğüne, yerleşimine ve süresine göre seans sayısı belirlenir.

Akne İzleri

Akne izlerinin giderilmesinde kullanılan etkili yöntemlerden biri de yine PDL lazerdir. Medikal tedavilerle aktif akne lezyonları gerilese bile; kırmızı, çökük akne izleri geçmeyebilir. İşte bu inatçı akne izlerinde, deri altına etki ederek cildin iyileşmesini ve yenilenmesini sağlayan PDL lazer kullanılır.

Yine herhangi bir nedenle medikal akne tedavisi kullanamayan ya da kullanmak istemeyen hastalarda akne izi dışında aktif akne lezyonlarının iyileştirilmesinde de kullanılır. Diğer lokal tedavilerle birlikte kullanıldığında aknedeki etkisi daha da artırır.

Tedaviye Dirençli Siğiller

Tedaviye dirençli siğillerin ortadan kaldırılmasında Pdl oldukça etkili bir alternatiftir. Diğer tedavilerle gerilemeyen ya da tekrarlayan inatçı siğillerin yok edilmesinde etkilidir. Siğil tedavisinde rutin bir uygulama olmamakla beraber, gerek görüldüğünde siğil dokusunun tahrip edilmesini sağlayarak etki gösterir.

Kozmetik Uygulamalar

Yüzdeki ince kırışıklıkların ve lekelerin azalmasını sağlar. Ortalama 2 hafta aralıklarla 4-6 seans uygulandığında ciltte canlanma, yenilenme, güneş ve yaş nedeniyle oluşan lekelerde açılma, kırışıklıklarda azalma gözlenir. Gözeneklerde sıkılaşma, ciltte parlama ve elastikiyetinde artma sağlanır. Hasta konforunu bozmayan, günlük hayatına rahatça devam edebilen, kolay, ağrısız, kısa süreli bu uygulamayla ciltte yavaş ama kökten ve göz alıcı değişiklikler meydana gelir.