KARABÜK -Karabük Demir Çelik Fabrikaları (Kardemir A.Ş.) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Güleç, Çin’in kendi ekonomik bünyesindeki küçülmeye paralel olarak ithalatçı konumdan ihracatçı konuma girmesi ve 2015 yılında yaklaşık 100 milyon tonun üzerinde ihracat yapması ile dünya çelik üreticilerinin zor günler yaşamaya başladığını belirtti.

Güleç, "ABD, AB ve diğer ülkelerin birçoğu Çin menşeili ürünlere 2015 yılı ortalarından itibaren koruma tedbirleri alıp kota ve vergiler koyarak yerli üretim ve üreticilerini korumuş ancak Türkiye açık pazar konumunu devam ettirmektedir. Türkiye eğer önlem almakta daha fazla gecikirse Türk çelik sektörünün durumu daha da kötüleşecektir." dedi.

Güleç, demir-çelik sektöründeki sorunlara dikkat çektiği açıklamadasında şu ifadelere yer verdi: "2015 yılının başından itibaren dünya çelik sektöründe kapasite kullanımında bir daralma olmuştur. Dünya çelik sektöründe en büyük üretici olan Çin’in kendi ekonomik bünyesindeki küçülmeye paralel olarak ithalatçı konumdan ihracatçı konuma girmesi ve 2015 yılında yaklaşık 100 milyon tonun üzerinde ihracat yapması ile dünya çelik üreticileri zor günler yaşamaya başlamıştır. Net ihracatçı olan Çin’in sattığı ürünlerde sürekli dampingli fiyatlar uygulaması ve buna paralel dünya çelik fiyatlarının hızla düşmesi, pazarlarda yerli üreticilerin bu fiyatlara adapte olamayarak üretimlerinde mevcut kapasitelerini kullanılamaz hale getirmiştir.

2016 yılının başında bu durum değişmemiş ve daha da hızlanmaktadır. Bu koşullar, ülkemiz demir-çelik sektörünü de ciddi etkiliyor. Biz 2014 yılında dünyada 7. Avrupa’da 2. çelik üreticisi iken, 2015 yılı sonunda dünyada 9. sıraya, yıllık 36 milyon tonlara ulaşan üretimimizde 30 milyon tonlara kadar gerilemiştir. Yine dünyada ABD, AB ve diğer ülkelerin birçoğu Çin menşeili ürünlere 2015 yılı ortalarından itibaren koruma tedbirleri alıp kota ve vergiler koyarak yerli üretim ve üreticilerini korumuş ancak Türkiye açık pazar konumunu devam ettirmektedir."

'YARI YARIYA DÜŞÜŞÜN EN BÜYÜK NEDENİ ÇİN'

Bu gelişmeler çerçevesinde Türk demir-çelik temsilcileri tarafından 8 aydır devletin her kademesine sorunların anlatılmaya çalışıldığının altını çizen Güleç, şunları kaydetti: "Örneğin, 2015 yılı başlarında Kardemir, ürettiği kütük demirin tonunu 400 $ civarında satabilirken bugün en son yaptığı satış hepimizin malumu 275 $/tonda gerçekleşmiştir. Bu hızlı fiyat düşüşünün en büyük sebebi, Çin’in ülkemize de çok büyük miktarlarda ve düşük fiyatlarla demir-çelik ürünlerini ihraç etmesidir. (Bugün Çin’deki kütük fiyatları yaklaşık Türkiye teslimi 250 dolar/ton civarındadır). Öncelikle bu durum ark ocaklı tesisleri zora sokmuş, ardından entegre tesislerini de etkilemiştir.

Ama 2015 yılı başlarından itibaren yerli cevher fiyatları ithal cevherlere göre pahalı kalmaya başladı. Çünkü, Çin demir-çelik üreticileri mamul ihracında ucuz fiyat uyguladıkları gibi dünya cevher fiyatları da Çin’in iç talep yetersizliğinden dolayı düşüş trendine girdi. Yerli cevher üreticileri, ithal cevherle rekabet edemiyor çünkü iç taşımada Devlet Demiryolları'nın taşıma fiyatları çok yüksek olması sebebi ile navlun maliyetleri şişiyor.

Dünya çelik üretimi 2015 yılı sonlarında 1 milyar 700 milyon tonlara ulaşılmış bulunuyor. Dünyanın ekonomik büyümesinin yavaşlamasından ve Çin’in de tüketimini küçültmesinden dolayı 1 milyar 200 milyon tonlarda tüketim gerçekleşmektedir. Dünya çelik üretim kapasitesi de 2,4 milyar tonlarda olup 700 milyon ton kapasite fazlası var. Bu fazlanın 400 milyon tonu Çin’den kaynaklanıyor, kalan 300 milyon tonu dünyanın diğer ülkelerinden. Çin öncelikle kendi üretimini kısmak ve kapasitesini düşürmek yerine dünyanın rekabet edemeyeceği ve maliyetlerinin altındaki fiyatlarla ihracat yapmaya devam ediyor. Türkiye eğer önlem almakta daha fazla gecikirse Türk çelik sektörünün durumu daha da kötüleşecektir."