ABD’de önümüzdeki sene yapılacak başkanlık seçimleri öncesi Demokrat Parti’nin en güçlü adayı Hillary Clinton, kocası, eski başkan Bill Clinton’ın idare ettiği Clinton Vakfı’nın bağışçıları nedeniyle zor günler geçiriyor.

2012’de yaşanan, ABD Büyükelçisi’nin de öldürüldüğü Bingazi Olayı’yla ilgili o dönem kullandığı kişisel e-posta adresindeki resmi yazışmaların mahkeme kararıyla geçen hafta kamuoyuna açıklanmasından sonra şimdi de Clinton Vakfı’na bağış yapan ülkelerin Hillary Clinton’ın Dışişleri Bakanı olduğu dönemde elde ettikleri imtiyazlar gündeme geldi.

Vakfın faaliyetleri, Hillary’nin 2008-2012 arası yürüttüğü Dışişleri Bakanlığı döneminde de tartışma yaratmıştı. Ancak Clinton Vakfı’na bağış yapan 181 hükümet ve yabancı kuruluş konusunda en son yapılan bir çalışmada vakıf bağışçıları ve ABD’den silah onayı alan ülkeler arasında da ilişki olduğu öne sürüldü International Business Times’ın araştırmasına göre Clinton’ın görev yaptığı dönemde Dışişleri Bakanlığı vakfa bağışta bulunan 20 ülkeye 165 milyar dolarlık silah satışı onayı verdi. 2011’de Suudi Arabistan’a 29 milyar dolarlık silah satışı onayı verildi. Suudiler o sene vakfa 10 milyon dolar bağış yaptılar.

DİĞER E-POSTALARI DA

AÇIKLANACAK

Washington’daki federal yargıç, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, eski Dışişleri Bakanı ve Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton’ın bakanlık yaptığı döneme ait e-posta yazışmalarını gelecek ay sonundan başlayarak gruplar halinde her 30 günde bir kamuoyuna açıklaması gerektiğine hükmetti. Karara göre, bakanlık, Clinton’a ait 55 bin sayfalık e-posta yazışmasını, 30 Haziran ile Demokratların Iowa ön seçimlerinin üç gün öncesine denk gelen 29 Ocak 2016 arasında yayınlayacak.

Editör: TE Bilisim