Kokulu silgilerin anaokulu öğrencilerinde bağımlılık yaptığını söyleyen DÜBTAM Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, öğrencilerin ders çalıştıktan sonra mutlaka ellerini yıkamaları gerektiğini vurguladı.

Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM) Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, kırtasiye malzemelerinde kimyasal maddeler olduğunu belirterek veli ve öğretmenleri uyarıda bulundu.

Dicle Üniversitesi’nce, 2008’de temeli atılan ve yaklaşık bir yıl önce faaliyete başlayan DÜBTAM, anaokulu öğrencileri için kapsamlı bir araştırma yaptı. Dünyada sayılı üniversitelerde bulunan son teknoloji cihazlar kullanılarak, yapılan çalışma, kırtasiye malzemelerindeki tehlikeyi bir kez daha gözler önüne serdi.

Araştırmaya ilişkin açıklamalarda bulunan DÜBTAM Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, kırtasiye malzemelerindeki kimyasallara dikkat çekti. Anaokulu öğrencilerinin 4-5 yaşlarında okula başladıklarını belirten Temel, hemen oyun hamurları, sulu boya ve plastik olan diğer ürünlerle tanıştıklarını kaydetti.

Öğrencilerin yaşlarının küçük olması nedeniyle bu tür kırtasiye ürünlerini ellerine aldıklarında ten veya ağız yoluyla kimyasalların vücutlarına geçtiğine işaret eden Temel, "Oyun hamurlarında ftalat dediğimiz yumuşatıcı kimyasallar, renklendirici azoboyarlar ve pigmentler ile ağır metaller vardır. Bunlar çok fazla kimyasal içermektedir. Çocuklar oynayıp, değişik şekiller yaptıktan sonra ellerini yıkamadan ağız yolu veya deriden içeriye geçer. Küçük yaşta bunlar eser oranında kimyasallar alınmaya başlanmaktadır. Vücuda çok büyük deformasyon yaptığını görüyoruz. Bu noktada bunlara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Türkiye’deki tüm anaokullarında lavabo bulundurulmalıdır. Sabunları mevcut tutulmalıdır. Anaokulu öğretmenlerine çok büyük bir görev düşüyor" dedi.

"KOKULU SİLGİLER ALMAYIN"

Velilere, kokulu silgi ve kimyasal barındıran malzemeler almamalarını tavsiye eden Temel, "Koku burun ile temas edildiğinde çözüler kullanılır. Bu kullanılan çözüler de çok büyük zararlar verir. Tavsiyemiz kokulu silgiler başta olmak üzere birçok malzemeyi almamaları. Çocuk her gün bunu kokluyor ve o kokuya bağımlı oluyor" diye konuştu.

"FARKLI HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR"

Makas veya kalem açacaklarının kaplamalarında da kimyasal nikeller kullanıldığını dile getiren Prof. Dr. Temel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Muhakkak Türk Standartları Enstitüsü’ne (TSE) veya Avrupa standartlarına uygun olan ürünler tercih edilmelidir. Albenili dediğimiz çok şeylere merak sarmasınlar. Boya türevleri defterler ve kitaplarda yer alıyor. Elinizi sürttüğünüzde derinize boyaların yapıştığını görürsünüz. Bunlar bir süre sonra deriye işleyecektir. Vücutta değişik hastalıklara sebebiyet vermektedir. Çocuklarımız muhakkak bunlara dikkat etmelidir. Ders çalıştıktan sonra ellerini sabunla yıkamalıdır. Boya kalemleri ağızlarına götürmektedirler, veliler uyarmalıdır. Bu boyaların zehirli olduğunu belirtiyoruz."

"EŞOFMAN ALIRKEN DE DİKKAT EDİN"

Eşofmanların üzerindeki kalay minerallerine de değinen Temel, "Bunlar da büyük ciddi zararlara neden olabilir. Alışveriş yaparken muhakkak kaliteli veya markalı ürünler tercih edilmelidir. Çocukların ileride sağlıkları zarar görmesin" ifadelerini kullandı