ANGİAD, Başkentli üstün yetenekli çocuklara yönelik, "Hayalimdeki Türkiye" konulu resim ve kompozisyon projesi hazırladı. Projeye katılan çocukların, "Türkiye 10 yıl sonra nerede olur" sorusuna verdiği yanıtlar, herkesi çok şaşırttı.

Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle çok önemli bir atölye çalışması gerçekleştirdi. "Hayalimdeki Türkiye" adlı proje dahilindeki çalışma, üstün yetenekli çocukların özel eğitim aldığı Yasemin Karakaya Bilim Ve Sanat Merkezi’nde yaşama geçirildi. Çankaya, Beypazarı, Gölbaşı, Kazan, Keçiören, Mamak, Polatlı, Sincan ve Yenimahalle ilçelerindeki okullarda eğitim gören 6-12 yaş aralığındaki 80 ilk ve ortaokul öğrencisinin katıldığı atölye çalışmasında çocukların yarısı kompozisyon yazdı, diğer yarısı ise resim yaptı.

TERÖR VE CİNSEL SUÇLAR

Proje kapsamında ANGİAD üstün yetenekli öğrencilere, "Türkiye 10 yıl sonra nerede olur" diye sordu, kalemi ve fırçayı eline alan öğrenciler gün boyu süren etkinlikte duygu ve düşüncelerini kâğıtlara, tuvallere yansıttı. Resim ve kompozisyonların büyük bölümünde öğrencilerin konu olarak terör ve cinsel suçları seçtikleri görüldü. Yine tamamına yakınının ise 10 yıl sonraki Türkiye’den çok umutlu oldukları görüldü. ANGİAD Başkanı Emre Altındağ, bu projenin kendilerine çocukların vizyonlarının ve geleceğe dair düşüncelerinin tahminlerinin çok ötesinde geniş olduğunu gösterdiğini söyledi. Altındağ, "Verdikleri yanıtlarla hepimizi şaşırtan, bir o kadar da geleceğe dair umutlarımızı yeşerten çocuklarımızın eserleri, düzenlenecek bir organizasyonla sergilenecek. Ayrıca etkinliğin çekilen video görüntüleri film haline getirilecek, eserler kitaplaştırılacak" dedi.

Çocuklardan bazılarının "Türkiye 10 yıl sonra nerede olur" sorusuna yanıtları

Teröristler olmayacak, teknolojik gelişmeler olacak, Türkiye kendi arabasını yapacak, Türkiye Ay’a adım atacak, mars ve satürn gibi diğer gezegenlere ayak basacak. Ay’a kendi ürettiği roketle gidecek. İlkokul 5 yıl, ortaokul 3 yıl, lise 4 yıl olacak (5+3+4)

Yiğit ARSLAN

----.

Türkiye’yi 10 yıl sonra 10 yıl sonra farklı bir yer olabilir, yapılarımız değişebilir, Türkiye’nin dili Türkçe dili ve İtalya’nın dili karışabilir. Türkiye 10 yıl sonra tablet televizyonu icat edecek, ekmek arası pilav olacak, nugget satışı çoğalacak, Türkiye’de patates yerken ölmek yasak olacak, Türkiye zengin bir ülke olacak.

Erdem ÖZLÜK

---

Türkiye 10 yıl sonra çok daha fazla gelişecek. Baktığımız her yerde teknoloji ve tamamen yerli malı olacak. Türkiye belki de süper güç olacak. Teknolojide çoğu ülkeyi geride bırakacak. Sanayi çok gelişecek. İşsizlik ve nüfus aşırı derecede artacak. Bununla birlikte atık da artacak ve Türkiye’nin bir kısmı çöp olacak. Şimdi bu kadar karamsarlık yeter. Teknoloji gelişince eğitim kalitesi artarcak. Ve eğer bu şekilde eğitim alınırsa birçok bilim adamı yetişecek. Beyin göçü engellenince bazı bilim adamları çok önemli buluşlara imza atacak. Kansere çare bulunacak, elektronik çağ başlayacak. Türk doktorlar millerce uzaklardaki hastaları hologram ile inceleyip çözüm bulacak. Türkler Plüton’a gidecek. Ekonomi güçlenecek. Kısacası Türkiye bir kıta gibi büyüyecek ve sürekli gelişecek.

Çetin Eren KARSLI

--

Türkie 10 yıl sonra çok güçlü bir ülke olacak. Sanayi, tarım ve teknoloji gelişecek. Şu anda Türkiye’de savaş var ve inşallah bu savaşı da atlatacağız. Çünkü Türk insanı güçlü ve bilgedir. Aslında elimizde imkan ve güç çok ama biz kullanamıyoruz. 10 yıl sonra bu mümkün olabilir. Belki de 10 yıl içerisinde savaşlar nedeniyle şehitlerimiz olabilir ama yılmayacağız. 10 yıl sonra belki Türkiye, Amerika’dan da güçlü olacak. Ben büyüdüğümde bu ülkenin başına geçip ülkeyi yükselteceğim. Ülkede yaşananlar için daha ağır cezalar gelmeli. Ancak bu şekilde ülke gelişebilir. Kısacası Türkiye tembelleşmeye devam ederse batacağız, eğer çok çalışırsak ülkemiz yükselecek.

Ebrar Defne ÇAPRAZ

---

Türkiye 15 yıl sonra diğer ülkelere göre daha gelişmiş bir ülke olacak, yüzölçümü büyüyecek, sanayileşecek ve ihracatı artacak. Ünlü doktorlar, mühendisler ve işadamları bu ülkede olacak. Ülkenin ortalama geliri artacak ve neredeyse hiç yoksul kalmayacak. Terör duracak.

İrem YAZICI

---

"Ülkemde kötü bir şey olup da ölmezsem" diye başlamak istiyorum. Türler yüzyıllardan beri zeki, yaratıcı bir toplum. Bu zekamızı kullanabileceğimiz yer istiyorum. Yeteneklerin gizlenmesini değil, açığa çıkarılmasını istiyorum. Kadın haklarının "erkekler ölsün, kadınlar çok yaşa" olarak değil de eşitlik olarak görülmesini istiyorum. Erkeklerin hatalarına göz yumup "erkektir yapar" düşüncesinin bitmesini istiyorum. Atatürk’ü unutturma çabası sönsün istiyorum.

Zeliha Selin SEVİNÇ

---

10 YIL SONRA Türkiye’yi çok gelişmiş olarak görüyorum. Kendimi ise ülkeme katkı sağlamış olan bir doktor olarak görüyorum. Türkiye’de herkesin eğitim gördüğünü, herkesin barış içinde yaşadığını görüyorum.

Helin Ada ÜNVER