KONYA  Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Ceylan, çocuklara küçük yaşta tuvalet alışkanlığı kazandırılmasının önemine işaret ederek "Oyun başındayken veya dışarıdayken idrarlarını uzun süre tutan çocuklarda, bu durum alışkanlık haline getirildiğinde işeme bozukluğu, ilerleyen dönemlerde böbrek yetmezliği ortaya çıkabiliyor" dedi.

Ceylan, yaptığı açıklamada, çocukluk çağındaki yanlış tuvalet eğitiminin böbrek yetmezliğiyle sonuçlanabileceğini vurguladı.

Kullanımı yaygınlaşan klozetlerin çocuklara yanlış kullandırılmasıyla da çeşitli sıkıntıların ortaya çıkabileceğine dikkati çeken Ceylan, "Çocuğun klozete oturduğunda ayakları yere değmiyorsa kasları tam gevşemediğinden yeterince boşaltamadığı idrarı geriye kaçar, böbrekleri zarar görür. Çocuk, klozette tuvaletini yapacaksa ayaklarını basacağı yüksekliği oluşturmak lazım" diye konuştu.

Çocukların idrarını yaparken ayaklarının yere değmesinin önemine işaret eden Ceylan, alaturka tuvaletlerde tutucu kaslar gevşeyeceği için çocukların idrarını daha rahat yapabileceğini bildirdi.

Böbrek nakil şansları da yok Ceylan, mesanede kısmen idrarın kalmasının bu organın yapısını bozacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu yapı bozulunca alışkanlık oluşur. Normal işemenin sağlanması böbrek sağlığı açısından ilerleyen dönemlerde hayat kalitesini artıracaktır. Bunlar yapılmadığında basıncını artıran idrarın bir bölümünün mesaneye gelmesi enfeksiyona neden olabilir. Normal işemenin sağlanması böbrek sağlığı açısından ilerleyen dönemlerde hayat kalitesini artırır. İşeme bozukluğu sosyal hayattan kopma ya da depresyon gibi sorunlara neden olur. Aşırı aktif mesane bozukluklarıyla karşılaşıyoruz. Muhtemelen bunlar çocukluk çağı tuvalet alışkanlıklarından kaynaklanıyor. İşeme bozukluğuna bağlı ortaya çıkan böbrek yetmezliğinde bu hastaların böbrek nakli şansları da yok. Mesane fonksiyonları bozuk olduğu sürece nakil yapılmaz. Mesane bozukluğunu düzeltmek lazım." Çocukluk çağında ailelere ve okul yetkililerine önemli görevler düştüğünü ifade eden Ceylan, çocukların okulda mutlaka tuvalete gitmesi, ailenin de çocuklarını evde takip etmesi gerektiğini vurguladı.