Çocukken istismar ve akut duygusal hasar yaşayan yüzlerce kişinin beyin taramasını yeniden incelemek için yapay zeka kullanıldı. 

İngiltere'de Essex Üniversitesi tarafından yürütülen çalışma, travmanın genç bir beynin gelişimini değiştirdiğini ve problem çözme ve empati gibi alanları etkilediğini tespit etti.

Dr Megan Klabunde, bu keşfin bu etkileri tersine çevirecek yeni tedavilere olanak sağlayacağını vurguladı.

Milli Eğitim Bakanlığı önünde CHP'den yeni müfredata tepki eylemi Milli Eğitim Bakanlığı önünde CHP'den yeni müfredata tepki eylemi

Dr. Klabunde şunları söyledi: “Beyindeki iki büyük kümede belirgin değişiklikler olduğunu bulduk. Artık problem çözme ve kendine odaklanmanın etkilendiğini biliyoruz; bu da bir kişinin duygularla, ilişki kurmayla ve hatta kendi bedenini anlamakla mücadele edebileceği anlamına geliyor. Hafıza ve karar verme süreçlerini de etkiliyor" 

16 yaşındayken Nijerya'da kadın sünnetine maruz bırakıldığını söyleyen Valeria isimli genç kadın, “Ne olduğunu anlamadan yerdeydim. Biri göğsüme oturdu. Bu benim için hayat boyu sürecek bir travmanın başlangıcıydı. Yıllarca fiziksel ve duygusal acı çektim" diye konuştu. 

Çocukken cinsel istismara uğradığını söyleyen Kari, "Bu araştırmanın benim için ne anlama geldiğini anlatacak kelime bulamamıyorum. Yıllardır ilişkilerle mücadele ettim ve her zaman 'neden ben?' diye merak ettim. Artık bunun benim hatam olmadığını biliyorum" açıklamasında bulundu.

Muhabir: Ahmet Ertüm