Birsen GÜRDİL

Sizleri bilmem ama ben güzel sanatların resim bölümü ile yıllardan beri daima ilgilenmiş, bu yeteneğe sahip, meziyetli ressamları gıpta ile izlemişimdir.

Nitekim bu köşemde ve gazetemizin birinci sayfasında bu sanat olayları daima yer almıştır. İşte bugün size meziyetlerini ve resim yapma kabiliyetine ilgi duyduğum ünlü bir ressamımız Makbule Topçuoğlu’ndan bahsedeceğim. Hani sık sık kullandığımız bir tabir vardır. "Gökte ararken yerde buldum." İşte o misal , ben de bu genç yeteneği Küçükkuyu’nun meşhur zenginler sitesi Küçükkuyuport’ta buldum. Samimi, candan, mütevazi, neşeli ve de kültürlü bu hanım sanatçı ile davet ettiği dairesinde bu söyleşiyi yapma fırsatı yakaladım. Gelin ilk kez Makbule Topçuoğlu’nun kim olduğunu öğrenelim. Ressam Makbule 1958 yılında Karabük’te dünyaya gelmiş. İlk öğrenimini bu kentte yaptıktan sonra İstanbul Çapa Öğretmen Okulu sınavlarını kazanarak, bölge birincisi olarak bu irfan yuvasında tahsiline devam etmiş. Topçuoğlu kendisini başarıya götürecek olan meslek merdivenlerini artık emin adımlarla çıkmaya başlıyor. Kastamonu Öğretmen Okulu, ardından Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Fakültesini bitirerek iş hayatına atılıyor. Zihinsel engelli çocuklarımızın eğitimine ayrı bir özen gösteriyor. Bu nedenle Karabük Zihinsel Engelliler İş ve Meslek Okulu Kurucu Müdürlüğü, Denizli’de Meslek Okulu Kurucu Müdürlüğü görevlerinde bulunuyor. Topçuoğlu’nun gönlünde yatan başka bir meslek daha vardır. Çocukların çağdaş, kültürlü, görgülü ve vatansever olarak yetişmesidir.Bu arzusunu gidermek için emekli olup, kendine ait bir anaokulu açarak günlerini bu sevimli yavruların eğitimi ile geçiriyor. Topçuoğlu daha lise yıllarında resim yapma sanatına karşı derin bir merakı vardır. İşte bu dönemde eline aldığı fırçalarla, tuvallerle çok değişik bir tarz uygulayarak yıllardan beri gizlediği bu yeteneğini de gün yüzüne çıkarıyor. Genç ressam bir yandan anaokulundaki çocukların eğitimi, bir yandan resim, bir yandan da dernek çalışmaları ile tabiri caizse günde oniki saat hiç durmaksızın çalışarak örnek bir yetenek olarak herkesin sevgi ve saygısını kazanıyor. Bir süre sonra dernek faaliyetleri daha çok zamanını alıyor. Sanatseverler Derneği, Edebiyat Dostları Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Zihinsel Engellileri Koruma Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği gibi pek çok dernekte aktif olarak görev almış.

Türk dilinin korunması ve doğru kullanılması konusunda yapılan etkinliklerde öncülük yapan Topçuoğlu hem kaliteli bir ressam ve hem de toplumda mücadeleci davranışları ile iyi bir vatandaş olduğunu daima ispatlamış. Bu kadar meşguliyeti arasında bir erkek, bir kız çocuğu annesi olarak anneliğin en kutsal bir görev olduğunu da kanıtlamış.GÜSAT, SEKAM ve SAKÜDER kuruluşlara da üye olan Topçuoğlu, "Bırakın herkes baktığı resimlerde kendini görsün" diyen toplumcu ressam "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" etkinlikleri çerçevesinde Antalya’da "Bir Kordela da Sen Tak, Sanat Özgürlük" sloganı ile açtığı sergiyi ziyaret edenlere kadınlara uygulanan şiddeti protesto etmek amacı ile herkesin yakasına bir mor kordela taktırmıştı. Antalya ve İstanbul’da yaşayan, yaz aylarını ise dinlenme ve moral toplamak amacı ile Ege’nin başladığı yer Küçükkuyu’da geçiren sanatçı, ABD’den aldığı bir davet üzerine dünya zenginlerinin ikamet ettikleri ünlü kent Miami’de bir sergi açmak için bu ülkeye gidiyor. Topçuoğlu sanatsal duygularını bakın nasıl dile getiriyor. "Resim özgürlüktür. Sanatçı fırça ve boyayı eline alıp tuval başına geçti mi, artık farklı bir dünyaya adım atmıştır. Varlıklar, objeler, duygular, güncel olaylar artık olduğu gibi değil, sanatçının algıladığı gibidir. Tuval üzerinde renk olarak, çizgi ya da leke olarak yerlerini alırlar. Her resim yeniden doğuştur. Resim o resmi yapanın resimle birlikte kendini yeniden yaratmasıdır. Var olanın ötesine gitmesi, görünmeyen güzellikleri ya da çirkinlikleri görünür kılmasıdır. O resme bakan kişi, içinde gördükleri kendi geçmişi, kendi yaşantısı, toplumsal olaylardan nasıl etkilendiği, kendi bilgi ve kültür yapısının bir sentezidir. Kısacası gördüğü kendisidir. En mutlu olduğum anlar resim yaptığım zamandır." Çok yönlü bir sanatçı olarak tanıtmak istediğim Topçuoğlu dışarıda toplum olaylarına ilgisiz kalmayan bir savaşçı, evinde ise dikiş, nakış, örgü, yemek gibi kadınsı görevlerinin pek çoğunu büyük bir maharetle yerine getiren örnek bir anne olarak bu yönleri ile de ilgi odağıdır. Ünlü ressam Makbule Topçuoğlu, 2007 tarihinden bu yana Ankara, Mısır-Kahire, Marmaris Antalya, İstanbul, Mardin, Balıkesir, Kastamonu ve Bozcaada’da defalarca sergi açmış olup, Amerika dönüşü Ankara Gazeteciler Cemiyeti Sanat Galerisi’nde merakla beklenen tablolarını sanatsever başkentlilerin beğenisine sunacak. Ben şahsen her yönü ile takdir edilen böyle yetenekli bir sanatçıyı sizlere sizlere tanıtma fırsatı bulduğum için çok mutluyum.

Editör: TE Bilisim