WASHINGTON  – ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri kapsamında bugün iki eyalette gerçekleştirilen ön seçimlerde Cumhuriyetçilerden Donald Trump ve Ted Cruz, Demokratlardan ise Hillary Clinton ile Bernie Sanders birer kez güldü.

ABD’de Başkan Barack Obama’nın koltuğunu devralacak ismi belirleyecek seçimler için Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin ön seçim süreci tüm hızıyla sürerken, başkanlık yarışına üç eyalette yapılan ön seçimlerle devam edildi.

Arizona ve Utah eyaletlerinde hem Demokrat Parti hem Cumhuriyetçi Parti ön seçimleri gerçekleştirildi. Demokratlar ayrıca Idaho eyaletinde sandığa gitti.

ARİZONA'DA TRUMP UTAH'TA CRUZ

Cumhuriyetçi Parti cephesinde Arizona eyaletindeki ön seçimi iş adamı Doald Trump önde tamamladı. Eyaletteki kamuoyu yoklamalarında önde görülen Trump oyların yüzde 47’sini aldı. Trump bu sonuçla eyaletteki 58 delegenin tümünü hanesine yazdırmayı başardı. Arizona’da Teksas Senatörü Cruz ikinci gelirken, Ohio Valisi John Kasich ise son sırada yarışı tamamladı.

Utah’ta yapılan ön seçimde ise gülen Cruz güldü. Oyların yarısından fazlasını elde eden Cruz, eyaletteki 40 delegeyi de kazanmış oldu. Kasich’in ikinci olduğu eyalette Trump yarışı en arkada tamamladı.

DEMOKRATLARDA DA EYALETLER BÖLÜŞÜLDÜ

Demokrat Parti cephesinde eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders’ı Arizona’da oyların yüzde 60’ını alarak geride bıraktı. Clinton bu eyalette 40, Sanders ise 16 delege kazandı.

Utah’ta ise Sanders oyların yarasından fazlasını elde ederek 18 delegeyi hanesine ekledi.

Demokratların Idaho’daki ön seçimlerin sonuçları ise ilerleyen saatlerde belli olacak. Demokratlarda Clinton, süper delegelerle birlikte toplamda bin 675 delegeye ulaşırken, Sanders delege sayısını 904’e yükseltti. Partinin adaylığını garantilemek için 2 bin 383 delege gerekiyor.

Cumhuriyetçilerde ise Trump en fazla delege kazanan aday adayı durumunda. Toplamda 739 delegeye erişen Trump’ı 425 delegeyle Cruz takip ediyor. Kasich ise şu ana kadar 143 delegenin desteğini kazanmış durumda. Partinin adayı olabilmek için bin 237 delegenin desteği gerekiyor.

Partilerin başkan adayları, yaz aylarında yapılacak parti kurultaylarında netlik kazanacak.

Cumhuriyetçi Parti, başkan adayını Ohio eyaletinin Cleveland kentinde 18-21 Temmuz'da yapacağı kurultayla resmen açıklayacak. Demokrat Parti ise kurultayını 25-28 Temmuz'da Pensilvanya eyaletinin Philedelphia kentinde gerçekleştirecek.

Ön seçimlere Demokrat Parti 26 Mart’ta Alaska, Hawaii ve Washington eyaletlerinde yapacağı seçimlerle devam edilecek.