Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu sabah itibarıyla silahlı kuvvetlerimiz aldıkları talimat çerçevesinde Suriye sınırında, Türkiye'yi tehdit etme potansiyeli taşıyan DAEŞ hedeflerini, bize arz edilen noktalar olmak üzere yüzde 100 isabetle, tam bir başarıyla ortadan kaldırmıştır" dedi.

Davutoğlu, Danıştay Başkanlığını ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Bu sabah itibarıyla silahlı kuvvetlerimiz aldıkları talimat çerçevesinde Suriye sınırında, Türkiye'yi tehdit etme potansiyeli taşıyan DAEŞ hedeflerini, bize arz edilen noktalar olmak üzere yüzde 100 isabetle, tam bir başarıyla ortadan kaldırmıştır" ifadesini kullanan Davutoğlu,Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'den sabah bilgileri aldığını söyledi. Cuma namazının ardından Suruç'taki gelişme üzerine oluşturdukları Başbakanlık Kriz Masası'na giderek oradan da detaylı bilgileri alacağını dile getiren Davutoğlu, "Şu an itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti sınırları çerçevesinde kim, sınırımıza herhangi bir tehdit oluşturursa, talimat çok açık ve nettir, geceleyin tekrar Başbakanlık direktifiyle Türk Silahlı Kuvvetlerini yetkilendirdik, hangi terör örgütü, kim, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına tehdit oluşturacak mahiyette yaklaşırsa ikinci bir emre gerek olmaksızın gerekli tedbir alınacaktır. Bundan hiç kimsenin tereddüdü olmasın" diye konuştu.

"DAEŞ'e yönelik operasyon hedefine ulaşmıştır"

Bütün bu süreçte şehit edilen askerlere ve polislere rahmet dileyen Davutoğlu, "O askerlerimizin ve polislerimizin de katilleri mutlak surette cezalandırılacaktır. Dolayısıyla DAEŞ'e yönelik operasyon hedefine ulaşmıştır ve durmayacaktır. Her an Suriye'nin üzerinde ve sınıra yakın bölgelerdeki hareketliliği gözlüyoruz. Türkiye'yi tehdit eden en ufak bir hareketlilik karşısında da en şiddetli tepki gösterilecektir. Bir daha kimsenin Türkiye sınırlarını tehdit ettiği anda, Türkiye içinde herhangi bir eyleme kalkışmaması için de tedbirlerimiz sürecek" ifadelerini kullandı.Türkiye'nin savaşa gireceği yönünde iddialar ortaya atıldığını hatırlatan Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:"Suriye'de kriz 4 yılına yaklaştı ama Türkiye Cumhuriyeti herhangi bir savaşın parçası haline gelmedi, gelmeyecek. Ama bizi tehdit eden, bize yönelik bir güvenlik tehdidi oluşturan bir odak varsa buna karşı da tedbir almak uluslararası hakkımız. Dün aldığımız tedbirlerin ABD ile yürütülen müzakerelerle hiçbir alakası yoktur. Bunu ifade edeyim. Alakası yoktur derken, tabii ki bütün müttefik ülkeler bu tedbirler bu bağlamda bilgilendirildi ama bu Türkiye'nin ulusal güvenliği bağlamında aldığı karardır. İncirlik'in açılması ve o bağlamda yürütülen müzakereler de dahil olmak üzere o ayrı bir müzakere konusudur, ayrı bir süreçtir. Bu, Türkiye'nin kendi ulusal güvenliği için aldığı karardır."

Şam yönetimine bilgi verildiği iddiaları

"Şam yönetimine bilgi verildi" gibi haberler gördüğünü dile getiren Davutoğlu, bunun söz konusu olmadığını vurgulayarak, "Türkiye, kendi güvenliği ile ilgili karar alırken Ankara'da alır, bu güvenliği uygular" dedi.Kilis'te dün gerçekleştirilen saldırının Türkiye'ye meşru müdafaa hakkı doğurduğuna işaret eden Davutoğlu, "Kimseyi herhangi bir şekilde bilgilendirme sorumluluğumuz yoktur ama müttefik ülkeleri bilgilendirdik. Çünkü bir koordinasyon yapılması gerekir. Aynı sahada müttefik ülkelerin de koalisyon çerçevesinde yaptığı askeri hareketlilikler var. Bunun koordinasyonun yapılması lazım. Bu anlamda da dün bu kararların alınmasına müteakip, Dışişleri Bakanlığı yetkililerimiz başta ABD olmak üzere müttefik ülkelere bilgi verdi. Diğer bilgilendirmeler, NATO ve BM nezdinde de yapılıyor" diye konuştu.Ama bu ikisinin ayrı süreç olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Dün saldırı olmamış olsaydı da biz, ABD ile eğit-donat, güvenli bölge ve DAEŞ tehdidine karşı ortak tavır çerçevesinde müzakerelerimiz ve atılacak adımlar atılırdı. Bu konuda da belli bir aşamaya gelindi. Hükümet sözcümüzün ifade ettiği gibi. Gelinen aşamada da bundan sonra daha yoğun bir koordinasyon içinde DAEŞ tehdidinin ve bütün terör tehdidinin bölgemizden ve Suriye'den, sınırlarımızdan uzak tutulması ve gerekli tedbir alınması için müttefik ülkelerle çalışmalarımız yoğunlaştırılıyor" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim