ANKARA - Terör örgütü DAEŞ'e yönelik düzenlenen operasyonlarda 2015'in ilk 9 ayında 285 örgüt üyesi tutuklandı.

Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünden yapılan açıklamaya göre, terör örgütü DAEŞ'in Türkiye içindeki eylemlerde kullanmayı planladığı bomba yapımında kullanılan tonlarca malzeme ele geçirildi.

Güvenlik güçlerinin DAEŞ'e karşı özellikle sınır illerde yoğunlaşan operasyonlarla birçok saldırının önceden önlendiği bildirildi. Operasyonlarda, DAEŞ'in Türkiye içindeki eylemlerde kullanmayı planladığı 300 kilogram TNT patlayıcı, 2 bin 700 kilogram patlayıcı yapımında kullanılan kimyasal madde, bir roketatar, 13 uzun namlulu silah, 40 tabanca, 21 av tüfeği, 40 el bombası, 6 el yapımı bomba ele geçirildi.

Bugüne kadar yapılan operasyonlarda binden fazla kişi DAEŞ terör örgütüne mensup olma şüphesiyle gözaltına alındı. Bunlardan terör örgütünün faaliyetlerine katıldığı, terör örgütüne insan kaynağı ve lojistik destek sağladığı tespit edilen 285 kişi, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Terörle mücadelede ek önlemler

Örgüte yönelik operasyonlarda ele geçirilen silah ve patlayıcıların yanı sıra 96 cep telefonu ve bu telefonlarda kullanılmak üzere sahte kimliklerle edinilmiş yüzlerce sim kart bulundu. Örgüt üyelerinin yakalanmamak için sürekli olarak telefon değiştirdikleri istihbarat birimlerini raporlarına yansırken, çok sayıda veri depolama cihazı ele geçirildi.

Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri, yabancı terörist savaşçıların Türkiye'den çatışma bölgesine geçişinin engellenmesi amacıyla mevcut tedbirlere ek olarak sınır önlemlerini artırdı. Bu kapsamda 383 kilometre hendek kazıldı ve 73.6 kilometre toprak set ve 17.5 kilometre beton duvar inşa edildi. Sınır hattında 107.8 kilometre tel engel kurulurken, devriye faaliyetlerinin etkin olarak icra edilebilmesi için sınırın 422,6 kilometrelik bölümü aydınlatıldı. 1 Ocak 2014-22 Ekim 2015 tarihleri arasında Türkiye-Suriye sınırında yasa dışı sınır geçişi sırasında yakalanan kişilerin sayısı ise (sığınmacılar hariç) 196 bin 763 olarak açıklandı.

DAEŞ'e yönelik operasyonlar artırıldı

DAEŞ'e yönelik Diyarbakır'da 26 Ekim'de düzenlenen operasyonların ardından Türkiye'nin farklı illerinde de operasyonlar düzenlendi. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, terör örgütü DAEŞ'e yönelik Sultanbeyli, Pendik ve Ümraniye'de 27 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Üç adreste yapılan aramalarda çeşitli yazılı ve dijital örgütsel dökümanlar ele geçirildi.

Polis ekipleri, baskın yaptıkları adreslerde bulunan 7'si çocuk 21 kişiyi gözaltına aldı. Konya Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından 33 eve, yaklaşık 200 polisle yapılan şafak baskınında da biri kadın 30 kişi gözaltına alındı. Kocaeli'nde ise sabah erken saatlerde başlatılan operasyonla DAEŞ üyesi olduğu iddia edilen 14 kişi gözaltına alındı.

Editör: TE Bilisim