İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB),Murat Kurum’un bakanlığı döneminde hazırlanan bir yönetmeliği daha iptal ettirdi.

16 Nisan 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kararına İBB karşı çıkmıştı.

Danıştay Dördüncü İdaresi ise oyçokluğuyla yönetmelik değişikliğinin iptaline karar verdi. 

Kararı İBB 1. Hukuk Müşaviri Eren Sönmez sosyal medya hesabından şu sözlerle duyurdu:

“16 Nisan 2022'de Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik yapılmış kıyı kenar çizgisinin değiştirilmesi halleri genişletilmişti. Bu durumun bir takım işletmelere ayrıcalık getirebileceği ve kıyı kanununa aykırı yapılaşmaların denetimini zorlaştıracağı gerekçeleriyle Danıştay'da İBB olarak iptal davası açmıştık.

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gözaltına alınan polislerden biri serbest bırakıldı Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gözaltına alınan polislerden biri serbest bırakıldı

Danıştay; ‘Kıyıların korunmasına aykırı uygulamalara yol açabileceği, kıyıların daraltılması sonucunu doğurabileceği, bu durumun ise kıyılardan yararlanmada önceliği kamuya veren Anayasa ve Kanun hükümleriyle bağdaşmayacağı açıktır’ diyerek söz konusu değişikliği iptal etti. Kıyılar İstanbullularındır.”

Muhabir: Ziya Burak Erol