TBMM - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, dünya Suriye'de yaşananları görmese bile Türkiye'nin bir kenardan yaşananları sessizce izleyemeyeceğini, merhamet duygusuyla hareket edeceğini söyledi.

Rus uçaklarının akıllı bomba kullanmadığını, nereye bomba attıklarını hesap etmediklerini anlatan Davutoğlu, "Ellerinde envanterdeki süresi dolmuş bombaları tüketmeye çalışıyorlar. Bu kadar alçakça plan içindeler" dedi.

"SON SALDIRILARIN TÜRKİYE'Yİ HEDEF ALDIĞI AÇIKTIR"

Başbakan Davutoğlu, Türk ordusunun angajman kuralları çerçevesinde yaptığı ilk topçu atışlarından sonra Azez'deki insanların Türkiye'ye teşekkür ettiğini ifaderek, "Bizi engellemeye çalışacaklar, engellemeye gayret ediyorlar. Bunlara karşı da elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz. Bu son saldırıların Türkiye'yi hedef aldığı, Türkiye'nin sınır güvenliğini tehdit ettiği açıktır" diye konuştu.

"DÜNYA BİZİM DEDİĞİMİZ YERE GELİYOR"

Yoğun bir mülteci akınına yol açan bu saldırıların Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'yı da hedef aldığını, bu konuda Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile yaptığı görüşmelerde bu konuda mutabık kaldıklarını dile getiren Davutoğlu, "Dünya bizim dediğimiz yere geliyor ama bu arada nice canlar feda ediliyor. Türkiye kendi sınırlarını korumak, güvenliğine tehdit oluşturan etnik temizliği engellemek, yeni bir insani trajediye ve yoğun mülteci akınına izin vermemek, Suriye'nin tek gerçek umudu olan muhaliflerin zayıflamasını engellemek üzere gerekli gördüğü zaman, gerekli gördüğü yerde, gerekli gördüğü şekilde mukabele etmeye devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.

"KÜRTLERİN DEVLETİ DE KORUYUCUSU DA TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ'DİR"

Davutoğlu, "PYD özellikle Rusya-Türkiye arasında yaşanan gerilimden sonra, Rusya'nın bölgesel planlarının lejyoneri, paralı askeri haline gelerek, Türkiye'ye zarar vermeyi öncelik haline getirmiş durumda. YPG, PYD kesinlikle Kürtlerin temsilcisi değil, Suriye'nin temsilcisi değil, Rusya'nın lejyoner, paralı askerleridir" dedi.

"Buradan Suriye ötesine, Irak ötesine ve her yere sesleniyorum" diyen Başbakan Davutoğlu, "Kürtleri kimse istismar etmeye kalkmasın. Kürtlerin devleti de hamisi de koruyucusu da Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Sayın Baykal, sınırımızda yaşanan gelişmeleri, Türkiye'nin ulusal güvenliği perspektifinden yorumlayarak, bir devlet adamına yakışan bir ciddiyetle konuştu, kendisine teşekkür ediyorum. Sayın Baykal, Türkiye'nin aldığı tedbirlerin meşru ve gerekli olduğunu açıkça ifade etti. Sayın Kılıçdaroğlu ise laf kalabalığı yaparak, üste çıkma kurnazlığı yaparak, ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu durum karşısında ciddi ve tutarlı bir tutum takınamadı."

Başbakan Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'na açık bir çağrıda bulunduğunu belirterek, "Bizim darbe hukukunun izlerini silmeye yönelik çalışmamız hazır, siz de bir çalışmanız olduğunu iddia ediyorsunuz, eğer samimiyseniz hemen bugün arkadaşlarımız bir araya gelsinler ve bu amaca matuf bir çalışma grubu oluşturularak gecikmeden anayasa komisyonunun çalışmalarının bitmesini beklemeden gerekli adımları hep birlikte atalım" ifadelerini kullandı.

"BRE İNSAFSIZLAR NE İSTERSİNİZ BU TOPRAKLARDAN?"

Suriye'deki gelişmelerin hem büyük bir insanlık trajedisine hem de Türkiye'nin ulusal güvenliğini doğrudan tehdit edecek bir hale dönüştüğüne dikkati çeken Davutoğlu, Rusya'nın DAEŞ ile mücadele kılıfı altında DAEŞ dışında kalan bütün muhalif gruplara, sivillere yoğun şekilde saldırdığını söyledi. Dün gece saatlerinde Rus uçaklarının bombardımana tuttuğu Tel Rıfat ve Azez ilçelerinin fotoğraflarına baktığını ifade eden Davutoğlu, "Boş bir alan dahi yok ki bomba düşmemiş olsun. Evler, tarlalar her yerde çukurlarla... İHA'larla çekilmiş resimler. Bre insafsızlar ne istersiniz bu topraklardan, hangi kirli hesabın adına bunları yapıyorsunuz?" dedi. Davutoğlu, Rus uçaklarının akıllı bomba kullanmadığını, uçakların bombalarla yüklendikten sonra ellerindeki bütün bombayı tükettiklerini, nereye bomba attıklarını hesap etmediklerini anlatarak, sadece dün küçük bir kasaba olan Azez'e Rus uçaklarının 200 sorti yaptığını kaydetti. Davutoğlu, "Niye atıyorlar biliyor musunuz? Çünkü ellerinde envanterdeki süresi dolmuş bombaları tüketmeye çalışıyorlar. Bu kadar alçakça plan içindeler. Mühimmat konusunda en önemli problemlerden biri, süresi geçmekte olan mühimmatın tüketilmesi. Bir taraftan sivilleri öldürüyorlar, bir taraftan muhalefeti zayıflatıyorlar, bir taraftan rejime destek veriyorlar, bir taraftan da ellerindeki mühimmatı bitirerek, bu mühimmatı kendi ülkelerinde tahrip ettiklerinde yol açılabilecek çevre zararlarını Suriye'ye taşımış oluyorlar. Bu kadar adice, bu kadar insanlık dışı plan içindeler" ifadelerini kullandı.