Hayata Bağış Derneği Başkanı Mümin Uzunalan, T.C. Sağlık Bakanlığı Akciğer Nakli Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Adnan Sayar, dünyaca ünlü organ nakli  cerrahımız Prof. Dr. Münci Kalaycıoğlu , T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Nuurullah Okumuş da yaptıkları  konuşmalarında Türkiye’nin en önemli sağlık sorunlarından biri olan kronik organ yetmezliklerinin bilinen tek tedavisi olan organ nakli olduğunu söyleyerek organ bağışı konusunda halkımızın desteğini istediler

Atila GÜVENÇ- İSTANBUL -  Türkiye’de ilk kez tüm dini inançların  liderleri bir araya gelerek organ bağışına   bakış açılarınıaçıklayarak, organ bağışının en büyük sevap olduğunu söylediler.

 Bakırköy Belediyesi ve Hayata Bağış Derneği işbirliği sonucunda Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu’nun çabalarıyla Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde   gerçekleşen konferansa katılan   tüm dini liderler "Organ Bağışı" konusunda halkımızın tereddüt etmemesi gerektiğini vurgulayarak organ bağışına destek verdiler.

"İnançların Birleştiği Nokta: İnsan Hayatı-Organ Bağışı" temasıyla gerçekleşen  tarihi konferansa İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Rum Ortodoks Patrik Vekili Prof. Dr Elpidophoros Lambriniadis , Ermeni Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav Isak Haleva ve İstanbul, Ankara, İzmir Süryani Kadim Cemaati Metropoliti ve Ruhani Lideri, Patrik Vekili Mor Filüksinos Yusuf Çetin konuşmacı olarak katıldılar.

Konferansın açılış konuşmasında Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu Türkiye’de organ bağışının yetersiz olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: " Organ bağışının önemine dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve halkımızı bilinçlendirmek amacıyla tüm dini liderlerimizin katıldığı bu organizasyonu gerçekleştirmekten onur duyuyoruz. Kronik hastalıkların tedavisi ancak organ nakliyle mümkün olabilmektedir. Şu an ülkemizde 40 bin yurttaşımız organ nakli bekliyor fakat organ bağışı yetersiz olduğu için bu nakiller gerçekleşemiyor. Biz bugün burada organ bağışıyla yeni bir hayata katkı vermenin önemini dini liderlerimizin de vurgulamasını istedik. Türkiye’de bildiğim kadarıyla ilk kez gerçekleşen bu konferansla organ bağışı bekleyen hastalarımıza umut olacağımızı düşünüyorum."

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran yaptığı konuşmada," İslam dininde insan hayatı önemlidir. Organ bağışında bulunan kişinin vücut bütünlüğünü bozmamak esastır. İnsan öldürmek nasıl haramsa organ bağışı insan hayatı kurtarmak da sevaptır" dedi.

Rum Ortodoks Patrik Vekili Prof. Dr Elpidophoros Lambriniadis ise organ nakillerinin biyoteknolojinin başarısının zirvesi olduğunu ifade ederek," İstanbul Müftümüzün konuşmasında vurguladığı hususlar patriklik olarak bizim de görüşümüzdür. Organ ticareti, organ nakil fonları, doktorlar arası rekabet olmadığı sürece organ nakli günah değil sevginin en güzel ifadesidir" şeklinde konuştu.

Ermeni Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan da Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu’nun bugün yaptığı bu organizasyon vicdanlarda ve kalplerde uyanışa yol açacaktır diyerek başladığı konuşmasında," Hayatta iken serbest iradesi sonucunda kör bir kimseye göz olan, diyalize bağlı yaşayana hayat olan donörler, hastaya yaşam armağan etmektedirler. Organ bağışı yapmayı teşvik ediyoruz, yapanları da takdir ediyoruz. İsa Mesih’e göre insanın birbirine can vermesi sevginin en güzel ifadesidir. Organ bağışı yapan kimse Tanrı’ya olan sevgisini de gösterir" düşüncelerini belirtti.

Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav Isak Haleva  da hayatı organ yetmezliğinden dolayı tehlikede olan birisinin hayatını organ bağışıyla kurtaran kimsenin kutsal olduğunu söyledi.

İstanbul, Ankara, İzmir Süryani Kadim Cemaati Metropoliti ve Ruhani Lideri, Patrik Vekili Mor Filüksinos Yusuf Çetin de organ bağışını artırmak için ortaya konan çabalara rağmen organ bağışında sayının artmamasını insan oğlunun bilgi eksikliğine bağlayarak, " Yakınlarımızdan birinin organ bağışına ihtiyacı olsa onun hayatını bir gün bile uzatabilmek için ne fedakarlıklar  yapabileceğimizi düşünmeliyiz. Gözyaşını dindirmek bize düşer. Hastalığı ile kalanlara çare olabiliriz. Bir başkasının hayatını uzatmak hem inancımızın hem de insaniyetliğimizin gereğidir. Bu yaşamın sınav yeri olduğunu unutmamalıyız" dedi.

Hayata Bağış Derneği Başkanı Mümin Uzunalan, T.C. Sağlık Bakanlığı Akciğer Nakli Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Adnan Sayar, dünyaca ünlü organ nakli  cerrahımız Prof. Dr. Münci Kalaycıoğlu , T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Nuurullah Okumuş da yaptıkları  konuşmalarında Türkiye’nin en önemli sağlık sorunlarından biri olan kronik organ yetmezliklerinin bilinen tek tedavisi olan organ nakli olduğunu söyleyerek organ bağışı konusunda halkımızın desteğini istediler.

 Konferansı salonu dolduran yurttaşların yanı sıra organ nakli olan ve organ nakli olmayı bekleyen hastalar da dikkatlice izledi.