İnsanoğlunun atlardan sonra en yakın dostu olan hayvan muhakkak ki köpeklerdir. Tabi kedileri de unutmamak gerekir. Yüzyıllar boyu köpek-kedi ve atlarla yaşamış olan toplumlar bu hayvanları sevmekle kalmamış, ırklarının, yani nesillerinin tükenmemesi için de bilimsel araştırmalar yapmışlardır. Cornell Üniversitesi Hayvan Bilimleri Kürsüsü uzun yıllar süren araştırmalar sonunda dünyamızda 4 bin 676 cins köpeğin bulunduğunu kanıtlamıştır. Bu da bize gösteriyor ki, bu âlemde en çok cinsi olan hayvan köpektir. Bilim insanları yine de köpekler konusunda çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Arkeolojik kazılardan çıkacak köpek kemikleri üzerinde sürdürülecek DNA analizleri beklide bize başka cins köpek türlerinin var olduğunu kanıtlayacaktır. Konumuz köpek-kedi gibi iç içe yaşadığımız bu sevimli hayvanlarla garip, gerçek ve biraz da can sıkıcı haberlere bir göz atmakta fayda vardır.

"Hayvanları sevmeyen, insanları da sevmez" denmektedir. Hatırlanacağı gibi Eskişehir’de bir üniversite öğrencisinin bir kediyi feci şekilde öldürmesi olayı günlerce ülke genelinde büyük tepkilere sebep olmuştur. Türk Adaleti o sapığa gerekli cezayı vermekte gecikmemiştir. Sadist ruhlu bazı insanlar yine de can dostumuz bu hayvanlara eziyet etmekten zevk almaktadırlar. İşte oldukça ilginç bir köpek olayı: Pitbull cinsi köpeklerini gezdirmeye çikartan 17 yaşındaki bir genç, Berk Şener adlı lise öğrencisini hastanelik edinceye kadar döverek köpeklerine tekme atmasının bedelini ağır ödetmiştir. Talihsiz öğrenci kendisine satırla saldıran köpek sahibinin elinden canını zor kurtarmıştır.

Adana’da meydana gelen bu olay köpek sevmeyen gençlere ders olmalıdır. Yine oldukça ilginç bir haber daha: İsveç’te yaşayan iki hanım evlerinde besledikleri kedilere kötü davrandıkları için Stockholm İl İdaresi kadınların bundan böyle hayvan beslemelerini yasaklamıştır. Kadınların kedilere yaptıkları eziyet ise daha ilginç, kedileri kaşıkla doyurup, emzikle mama yedirmenin yanı sıra talihsiz kediler çocuk arabasına bağlanıp gezdirilmekte, yine çocuk sandalyesine bağlanıp eziyet edildikleri tespit edilmiştir. Daha da çirkini kadınlardan birinin kedileri emzirdiği de görülmüştür, iki kadın hakkında yapılan genel şikayetler üzerine kediler kadınlardan alınıp hayvan barınağına teslim edilmiştir.

Bu haber de bizden, Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda bulunan süs havuzunda köpeğini yıkayan 19 yaşındaki genç hiç utanmadan bir marketin önünde asılı Türk Bayrağı’nı alıp havuzdan çıkan köpeğini kurulamıştır. Mahkeme bu şımarık ve milli hislerden uzak lise öğrencisine gereken cezayı vermiş şımarık liseli bir yıl hapse mahkûm edilmiştir. Daha sonra Bakırköy 33. Asliye Ceza Mahkemesi cezayı ertelemeyerek duygusuz bu gence hapishane yolunu göstermiştir.

Bu kadarı da olmaz demeyin oluyor işte… Samsun’da 18 yaşında Gülcan Sağlam Pitbull terrier cinsi köpeği ile insanın kanını donduracak bir vahşetten zevk alacak kadar insani duygulardan uzak Gülcan kendisine ait sosyal medyada "Dün üç kedi bir köpeği bugün de bir kediyi hakladık" diyerek paylaşması Samsun’u değil ülkeyi ayağa kaldırmıştır. Annesi ile yaşayan şımarık kız ihbar üzerine yasaların öngördüğü işlemler sonunda 12 bin lira para cezasının yanı sıra ömür boyu hayvan besleyememe cezası da almıştır. "Köpek benim değil diyen, resimleri de şaka olsun diye çektirdim" diyen Gürkan şimdi 12 bin lirayı "Nasıl ödeyeceğim" diye kara kara düşünürken, bundan böyle hayatı boyunca asla hayvan besleyemeyecektir.

Hayvanları gerçekten çok seven insanlardan birisi de İtalya’nın Bolgona kentinde yaşamış olan Bayan Fiorella evini sokak kedilerine bırakmakla kalmamış 725 Euroluk servetini de ölümünden sonra sahipsiz kalmamaları için vasiyetine bu maddeyi de eklemiştir. Bundan böyle Trebbo di Reno adlı hayvan barınağının yöneticisi "Bu para ile en aşağı 100 kediye bakabileceğiz" demiştir.

Dört ayaklı bu sevimli yaratıklardan bir köpeğin Atatürk Hava Limanı’nın uçak pistine nasıl girdiği bilinmese de bu canlının sebep olduğu kaza nerede ise büyük bir faciaya sebep oluyordu. Türk Havayolları’nın Porto-İstanbul seferini yapan Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı alana iner inmez başıboş köpeğe çarparak ölümüne sebep olmuş. Bu yüzden hava limanına inmek zorunda kalan pek çok uçak bir süre havada tur atmak zorunda kalmıştır.

İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nde bir grup bilim insanı uzun süren araştırmalar sonunda evlerle beslenen köpeklerle büyüyen çocukların astım hastalığına yakalanma riskinin önemli oranda düştüğünü ortaya çıkarmıştır. Uzmanlar yaptıkları araştırmalar sonunda çiftlik hayvanları ile iletişimde bulunanların ise astım denilen hastalığa yakalanmaları hemen hemen imkânsız olduğunu açıklamışlardır.

Dünyada pek bulunmayan sadece ülkemizde Van’da yaşayan Van Kedisi’nin neslinin tükenmemesi için yürütülen çalışmalar neticesinde göz renkleri farklı pek çok kedinin yetiştirilmekte olduğu açıklanmıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Kedisi Araştırma Merkezi’nde nesilleri kontrol altına alınan bu değerli kedilerden120 yavru elde edilmiştir. 60’ı dişi, 40’ı erkek olan kedilerin çok değişik göz renklerine sahip olmaları da Kedievi yetkililerini fazlasıyla sevindirmiştir.