İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı davayı, 1 Nisan Cuma gününe erteledi. MİT TIR'ları davasıyla ilgili olarak yaptıkları haberlerden dolayı yargılanan Can Dündar ve Erdem Gül ilk kez hakim karşısına çıktı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı davayı, alınan kapalılık kararına rağmen izleyici olarak içeride bulunan milletvekillerinin duruşma salonundan çıkmamasını gerekçe göstererek 1 Nisan Cuma gününe erteledi. Mahkeme milletvekilleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün yargılandığı MİT TIR'ları davasında mahkemeye heyeti Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MİT yetkililerinin davaya müdahil olmasına karar verirken, davanın kapalı devam etmesi görüşüne varıldı.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, Cumhuriyet gazetesinde, MİT'e ait yardım tırlarının durdurulması olayına ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara yer verdikleri gerekçesiyle "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs etmek", "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak", "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek" ve ''Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme'' suçlarından yargılanmasına başlandı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince büyük salonda yapılan duruşmaya, sanıklar Can Dündar ve Erdem Gül ile avukatları, müşteki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hatice Özay, müşteki MİT Müsteşarlığı adına Hazine avukatı katıldı.

Bazı illerin baro başkanlarının da gözlemci olarak katıldığı duruşmada, Dündar'ın eşi Dilek Dündar ile bazı CHP ve HDP milletvekilleri de hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, duruşma salonunda, telefonla kayıt yapılmaması konusunda uyardı. Duruşmada Cumhuriyet savcısı, yargılamanın, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 182/2 hükmü gereğince ''milli güvenliğin zorunlu kılması ve siyasi casusluk davası olması'' nedeniyle kapalı yapılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, duruşmaların kapalı yapılması talebine ilişkin tarafların görüşünü sordu. Talepleri alan mahkeme, kararını vermek için duruşmaya ara verdi.

Duruşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı ile MİT Müsteşarlığı adına Hazine avukatı müdahillik talebinde bulundu.

DÜNDAR VE GÜL DAVASI, KAPALI GÖRÜLECEK

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, Cumhuriyet gazetesinde, MİT'e ait yardım tırlarının durdurulması olayına ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara yer verdikleri gerekçesiyle "darbeye teşebbüs", "casusluk" ve "FETÖ/PDY örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme" suçlarından yargılandıkları davanın duruşmalarının, kapalı yapılmasına karar verdi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Cumhuriyet Savcısı, yargılamanın, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 182/2 hükmü gereğince ''milli güvenliğin zorunlu kılması ve siyasi casusluk davası olması'' nedeniyle kapalı yapılmasını talep etmişti. Mahkeme heyeti de bu talebi görüşmek üzere duruşmaya 10 dakika ara vermişti.

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, dava sürecindeki duruşmaların "kapalı" yapılacağını bildirdi. Karar alkışlarla protesto edildi. Duruşmaları sadece sanıklar, müdahiller ve avukatları ile sanık eşleri izleyebilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı ile MİT Müsteşarlığı adına Hazine avukatı müdahillik talebi de kabul edildi.

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Can Dündar, İstanbul Adalet Sarayı'na gelişinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, gazeteciliği savunmaya geldiklerini ifade ederek, halkın gerçekleri öğrenme hakkını savundukları için tutuklandıklarını, ardından Anayasa Mahkemesinin kararıyla serbest kaldıklarını anlattı.

Dündar, siyasi, hukuki ve mali baskılarla karşı karşıya kaldıklarını savunarak, şunları dile getirdi:

"Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesinin kararını tanımadığını ve uymayacağını söyledi. Sadece bizim davamız değil bu. İçeride tutuklu meslektaşlarımız var. Onların da hakkını savunacağız. Burada Türkiye'de hukuk var mı, Anayasa Mahkemesinin gerçekten hükmü geçecek mi bunu göreceğiz. Biz haklılığımızdan eminiz, yaptığımız haberin arkasındayız, gerçek suçluluların yargılanması gerektiğine inanıyoruz. Beraatimizi istemeye ve halkın haber alma hakkının hiç bir zaman halkın elinden alınamayacağını göstermeye gidiyoruz."

Erdem Gül de gazeteciliğin suç olmadığını savunmakla karşı karşıya olduklarını söyledi. Anayasa Mahkemesinin hukukunu da savunmakla karşı karşıya olduklarını ifade eden Gül, mahkemede gazeteciliğin suç olmadığını anlatacaklarını, bunun elzem bir ihtiyaç haline geldiğini kaydetti.

Açıklamada, CHP genel başkan yardımcıları Bülent Tezcan ve Sezgin Tanrıkulu ile CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, gazeteci Mete Akyol da yer aldı.

Editör: TE Bilisim