İklim değişikliği ve küresel ısınma Dünya üzerinde önemli değişikliklere yol açıyor. Alman uzmanların Güney Kutbu'nda yaptığı bir araştırma, çarpıcı bir uyarıya neden oldu

Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü'nce yapılan incelemenin sonuçları, ABD'nin önde gelen bilimsel dergilerinden "Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America"da yayınlandı.

Batı Antarktika'daki buz tabakası eriyor

Uzmanlar, Batı Antarktika'daki buz tabakasını inceledi. Buz tabakasının büyük kısmı, deniz seviyesinin altında, ana kaya üzerinde yer alıyor. Söz konusu buz tabakasının şimdiye dek deniz suyuyla teması yoktu. Ancak okyanus suyundaki sıcaklık artışının bu durumu değiştirdiği, Batı Antarktika'daki buz tabakasının da erimeye başladığı belirlendi. Uzmanlar, tabakanın erimeye devam etmesi halinde buz tabakasının hızla istikrarını kaybedeceği tehlikesine işaret ediyor.

"Deniz seviyesi 3 metre yükselecek"

Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü'nden Johannes Feldmann, elde edilen veriler doğrultusunda bilgisayar ortamında yapılan simülasyonlarda çarpıcı sonuçlarla karşılaştıklarını söyledi. Feldmann, Batı Antarktika'daki erimenin bu hızla devam etmesi halinde önü alınamayacak bir sürecin başlayacağına dikkat çekti. Feldmann'a göre, 10 bin yıl içinde deniz seviyesi dünya genelinde yaklaşık 3 metre yükselecek. Feldmann, "Elbette deniz seviyesi çok yavaş yükselecek. Ancak süreçte geri dönüş olmayacak" uyarısında bulundu.

Batı Antarktika'daki istikrar kaybının nedenlerine araştırma sonucunda yer verilmedi. Gelişmenin sera gazı salımı ve bununla bağlantılı küresel ısınmadan kaynaklandığına dair bilimsel veriler elde edilemedi.

Sera gazı salımı artışına dikkat

Araştırma ekibinden Anders Levermann, sera gazı salımında artışın Batı Antarktika'daki buzulların erimesini hızlandıracağını belirtti. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporunun hazırlanmasında da katkıda bulunan Levermann, bu gelişmenin de deniz seviyesinin yükselmesini hızlandıracağını kaydetti.

Karbondioksit emisyonlarını azaltacak çözümler

İnsanlığı hızla karbondioksit emisyonlarını azaltacak çözümler geliştirmeye davet eden Anders Levermann, "Deniz seviyesi yavaş yavaş yükseliyor, Hamburg ve New York gibi sahil kentleri, Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan birçok eseri tehdit ediyor" dedi.