İSTANBUL - Danışmanlık şirketi Willis Towers Watson’ın belirlemelerine göre dünya nüfusunu sigortalamanın toplam maliyeti 190 trilyon dolar. Bu rakam, dünyanın milli gelirinin 2 buçuk katına tekabül ediyor.

Willis Towers Watson Saas ve vGrid Küresel Ürün Lideri Stephen Hollands, "Bulut bilişimin ve yazılım teknolojisinin limitlerini test etmenin yanında, sigortacılar için hesaplama işlemlerinin sınırlarını zorlamak açısından ilginç bir deneyim oldu. Sanayileşmiş Risk Modellemesinin günümüzde geldiği nokta ile sigortacıların ürünlerini fiyatlandırma, riski ve kapitali yönetmek için parmak uçlarında nasıl bir işlem gücü, hız ve kesinlik bulunduğu da ortaya kondu." dedi.

Willis Towers Watson, Microsoft Azure Batch bulut servisinde yapılan ve 90 dakika alan belirleme için 100 binden fazla işlemci çekirdeği kullandı. Şirket yetkililerinin açıklamalarına göre söz konusu hesaplama işlemi bir çekirdekli işlemciye sahip tek bir bilgisayarda yapılsaydı, tamamlanması 19 yılı bulacaktı. Modelin birkaç kez çalıştırılmasının yanı sıra tek seferlik kurulum ve özelleştirilmiş grid ve modelin konfigürasyonu ile birlikte, tüm işlem 24 saatten kısa sürdü. Bu süreçte, aralarında Japonya, Hindistan, Avrupa, Brezilya ve Avustralya’nın da bulunduğu bölgelerdeki veri merkezlerinden yararlanıldı. Willis Towers Watson Türkiye Risk Yazılımı ve Danışmanlığı Direktörü Evrim Köksal Arkut, Türkiye’deki şirketlerinin portföylerinin belli bir büyüklüğe ulaşması sebebiyle bu tarz çözümleri kullanmaya başladığını belirtti.

Microsoft Sigorta Sektörü Çözümleri Direktörü Jonathan Silverman, "Bir hayat sigortası şirketi için, tüm dünya nüfusunu sigortalamanın maliyetini hesaplamaktan daha büyük bir soru olacağını düşünmüyorum. Bu karmaşık soruya 24 saatten daha kısa süre içinde yanıt verebilmek gerçek bir teknolojik zafer. Ayrıca, bunu yapmak için, işlemci çekirdeği sayısından bağımsız olarak, Microsoft Azure üzerinde sadece tek bir programlama arayüzü kullanmak, bugüne dek yalnızca kompleks kodlama ve yoğun giriş yönetimi ile mümkün olabilen bir işlemin, ölçeklenebilir bir seviyede nasıl kolay hale geldiğini de gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Hesaplama işleminde kullanılan RiskAgility FM, Willis Towers Watson’ın en yeni finansal modelleme aracı. RiskAgility FM, hayat branşındaki sigortacılar için, karmaşık finansal modellerin ve çok büyük ölçekli işlerin çalıştırılması için tasarlandı. İşlemde ayrıca yeni vGrid ürünü de kullanıldı. "Infrastructure-as-a-service" yazılım aracı olan VGrid, hayat sigortacılarının modellerini isteğe bağlı, bulut tabanlı bir teknoloji grid’i üzerinde çalıştırmalarını sağlıyor.
Editör: TE Bilisim