ANKARA  - Terör örgütü PKK'nın Türk güvenlik güçlerine yönelik saldırılarına çeşitli ülkeler ve uluslararası kuruluşlardan tepkiler devam ediyor.

Aralarında ABD, Almanya, İngiltere, İspanya ve Irak'ın da bulunduğu çok sayıda ülkeyle Avrupa Birliği, NATO gibi örgütler, PKK'nın düzenlediği saldırıları kınadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, PKK'nın saldırılarını kınadı ve "Türk güvenlik yetkililerine yönelik bu terör saldırılarını kınamayı sürdürüyoruz. Dualarımız saldırılarda hayatını kaybeden Türk askerleri ve polisleriyle. Türkiye'nin, her ülke gibi terör saldırılarına karşı kendini koruma hakkı olduğunu anlıyoruz ve onların bunu orantılı bir biçimde yapmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Peter Cook da PKK saldırılarında şehit olan askerlerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulundu. Cook, "Türk güvenlik güçlerinin 20'den fazla mensubunun hayatını kaybetmesine neden olan PKK'nın hafta sonundaki iki terör saldırısını güçlü biçimde kınıyoruz" dedi ve Türkiye'nin, terör örgütü PKK'ya yönelik Irak'ın kuzeyindeki operasyonlarıyla ilgili olarak da kendisini savunma hakkı bulunduğuna dikkati çekti.

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Eric Schultz, Türkiye'yi stratejik bir NATO müttefiki, yakın bir dost ve DAEŞ ile mücadeledeki koalisyonda değerli bir partner olarak niteleyerek "PKK'nın saldırılarını kınıyoruz. Onlar bir terör organizasyonu. Türkiye'nin kendini savunma hakkına saygı duyuyoruz" dedi.

Avrupa'dan kınama

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, terör örgütü PKK'nın saldırılarına ilişkin, "AB, Türkiye hükümeti ve halkının yanında dayanışma içerisinde yer alıyor ve bütün terörist eylemleri kınıyor" ifadelerini kullandı. Komisyon, terör örgütü PKK'nın saldırılarına ilişkin olarak Anadolu Ajansı'na yazılı açıklamada bulundu. Komisyon açıklamasında, İstanbul'da ABD Konsolosluğuna ve polis karakoluna yapılan terörist saldırıları şiddetle kınayarak durumun "kesinlikle kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Anne Brasseur da yaptığı yazılı açıklamada, saldırıları sert bir dille kınadığını bildirdi. Brasseur, terörün demokratik toplumların temelini çürüttüğüne dikkat çekerek, terörün hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğinin altını çizdi. "Şiddet asla çözüm getirmez" ifadesini kullanan Brasseur, Türkiye'ye yaptığı son resmi ziyarette de Kürt meselesinin çözülmesi için gösterilen çabaları desteklediğini belirtti. AKPM'nin Türkiye'nin talep etmesi halinde yardıma hazır olduğunu kaydeden Brasseur, saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, "Türkiye'de son yaşanan olaylar endişe verici. Türk güvenlik güçlerine yönelik ölümcül saldırıları şiddetle kınıyorum. Şiddet olaylarının bütün kurbanlarına başsağlığı dileklerimi iletiyorum" ifadesini kullanırken, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Türkiye'deki terör saldırılarına ilişkin, "Sivillere ve güvenlik güçlerine yönelik her türlü şiddet ve saldırıyı kınıyorum" dedi.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, hükümet olarak Türkiye'de asker ve polislere karşı yapılan terör saldırılarını kınadıklarını ifade ederek, "Türkiye bize göre kendisine karşı yapılan saldırılarda ve terörle mücadelede kendisini savunma hakkı ve görevine sahiptir" diye konuştu.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington, "Dağlıca ve Iğdır'da bu hafta Türk güvenlik güçlerine yönelik PKK saldırıları da dahil, Türkiye'de son dönemde düzenlenen terör saldırılarını en güçlü şekilde kınıyorum. Düşüncelerim öldürülenlerin aileleri ve Türk halkıyla birlikte" ifadesini kullandı. İngiltere'nin Türkiye ile terörle mücadelede birlikte çalışmaya devam edeceğine dikkat çeken Lidington, şunları kaydetti: "PKK şiddeti son bulmalı ve barış süreci yeniden başlamalı."

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Hafta sonu yaşanan kayıpların üzerine, Iğdır'da polis memurlarının öldürüldüğünü duymak beni çok üzdü. Bu anlamsız şiddetin durması gerek" ifadesini kullandı ve saldırıda hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara da acil şifalar diledi.

İspanya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "İspanya, Temmuz ayından bu yana Türkiye'nin farklı yerlerinde, ayrılıkçı terör grupları tarafından yapılan, sivil halktan ve güvenlik güçlerinden çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan saldırıları en güçlü şekilde kınıyor" denilirken, Fransa Dışişleri Bakanlığı, PKK'nın düzenlediği terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi ve terörle mücadelede Fransa'nın Türkiye'nin yanında olduğunu bildirdi.

BM ve NATO'dan kınama

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da PKK'nın terör saldırılarını kınadı. BM Genel Sekreter Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, Ban'ın "kurbanların aileleri ile Türkiye hükümeti ve halkına en derin taziyelerini sunduğu" kaydedildi. Genel Sekreter Ban, ayrıca saldırıların faillerinin bir an önce yargı önüne çıkarılması gerektiğini vurguladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Hakkari ve Iğdır'daki terör saldırılarını şiddetle kınadı. Stoltenberg, yaptığı açıklamada, Hakkari'nin Dağlıca bölgesi ve Iğdır'da düzenlenen terör saldırılarını şiddetle kınayarak Türk hükümetine ve hayatını kaybeden asker ve polislerin ailelerine içten taziye dileklerini iletti.

Komşu ülkeler

Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği Politbüro Sözcüsü İmad Ahmet tarafından yapılan açıklamada, "Boru hattının patlatılmasını kınıyoruz. Bu doğru bir eylem değildir. Halkın rızkına ve ekonominin kaynağına yönelik saldırılar tekrarlanmamalıdır" ifadesi kullanıldı.

Irak'taki İslami Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muhammet Ahmet de boru hattına yapılan saldırı nedeniyle PKK'yı kınadıklarını belirterek, "Bu gelişmelerden ciddi endişe duyuyoruz. Çünkü bu saldırı Kürdistan bölgesinin ekonomisine ciddi zararlar veriyor. Ekonomiz kriz içindeyiz, PKK'nın bu eylemleri kabul edilemez" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanlığı da yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Kürdistan Başbakanlığı olarak boru hattının patlatılması nedeniyle PKK'yı sert bir şekilde kınıyoruz. PKK, Kürdistan bölgesi halkının geçim kaynağına saldırmıştır."

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, terör örgütü PKK'nın Türk ordusu ve sivillere yönelik saldırılarını kınadıklarını belirterek "barış görüşmelerinin" yeniden yapılması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğine yürüyen göstericiler, Türkiye'ye desteklerini ifade etti ve terör örgütü PKK'nın saldırılarına tepki gösterdi. Sosyal Refah Partisi Başkanı Milletvekili Hanhüseyin Kazımlı da saldırılarda hayatının kaybeden güvenlik güçeri için üzüntü duyduklarını, her türlü terör olayını lanetlediklerini belirtti.

Balkan ülkeleri

Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, yayınladığı basın açıklamasında, Makedonya Türklerinin "ana vatan" olarak gördüğü Türkiye'de düzenlenen terör saldırılarını üzülerek takip ettiğini belirterek şöyle devam etti:

"Hakkari'nin Dağlıca bölgesindeki menfur saldırıyı derin bir şiddetle kınadığımızı bildirmek isteriz. Şehit düşen kardeşlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, Türk milletine ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına başsağlığı, yaralananlara da acil şifalar diliyoruz. Bu menfur terör olaylarının, hiçbir zaman hedefine ulaşamayacağını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin sadece kendi içinde değil, Balkanlar bölgesinde de yaratmış olduğu huzur ve istikrarı bozamayacağını vurgulamak isteriz."

Makedonya'daki Türk siyasi partilerinden Türk Milli Birlik Hareketi tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilen taziye mesajında, Dağlıca'da düzenlenen saldırı nedeniyle derin üzüntü duyulduğu ve terör saldırılarının lanetlendiği kaydedildi. Mesajda, "Ana vatımız Türkiye Cumhuriyeti gibi cennet vatana kast edenler ve cehenem görüntüsü vermek isteyenlerin emellerine hiçbir zaman ulaşamayacaklarından eminiz. Türkiye'nin huzurunu bozmak, bütün Türk dünyasının huzurunu bozmak manasına gelir. Şartlar ne olursa olsun, kayıtsız şartsız ana vatanımızın yanında olduğumuzu herkesin bilmesini isteriz" denildi. Bosna Hersek'teki Dostluk Köprüleri Derneği Başkanı Yasmin İmamoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütünün saldırılarını kınadıklarını belirterek şehit askerlerin yakınlarına ve Türk halkına başsağlığı diledi. Terörle mücadelede Türk devletinin ve halkının yanında olduklarını vurgulayan İmamoviç, terör örgütü PKK'nın yaptıklarının son dönemde ekonomik bir güç haline gelen Türkiye'yi istikrarsızlaştırma, Türk ve Kürt halkları arasında dostluk bağları kurulmasını engellemek amacı taşıdığını kaydetti.

Bosna Hersek Yeşilay Müdürü Reco Çauşeviç de 1990'lı yıllarda Türkiye'de yaşadığını anımsatarak Dağlıca'daki terör saldırısının kendisine Türkiye'de yaşadığı yılları hatırlattığını söyledi.