Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün, 1994’den bu yana yirmi iki yıldır düzenlediği ve 1998 yılından itibaren de uluslararası bir organizasyon olan Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, bu yıl, 05- 24 Eylül 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

2000 yıllık Antik Aspendos Tiyatrosu’nu dansın ve ritmin büyüsüyle yaşama döndüren Festival!

Adeta bir uygarlıklar buluşması olan Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, bugüne değin, yerli ve yabancı birçok sanatçı ve grubu ağırlamış, Türk ve Dünya sanatından seçkin eserlerle sanatseverleri büyülü Aspendos Antik Tiyatrosu’nda buluşturmuştur.

Festival Konukları ve Festival Programı

Ülkemizin kültür turizm ve tanıtımına da katkı sağlayarak, tatil anlayışına kalite değeriyle yepyeni bir pencere açan 22.Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nde bu yıl 3 konser, 2 bale eseri ve 2 opera eseri bulunmakta.

Aspendos Antik Tiyatrosu’nda binbir gece masallarına eşdeğerde yedi muhteşem gece yaşatacak festivalde; İzmir, Mersin, Antalya, Ankara, Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin yanı sıra yabancı konuk topluluk ve solistler olacak. Kore Ulusal Operası ve Bulgaristan’dan ve Türksoy’a üye ülkelerden gelecek birçok opera ve bale sanatçısı sahne alacak.

22. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin 5 Eylül 2015, Cumartesi akşamı gerçekleştirilecek açılışı "Gala Konser" ile olacak. Dünya sahnelerinde yer almış, beğenilen yerli ve yabancı sanatçılar; soprano Görkem Ezgi Yıldırım, Dimitrinka Raycheva, mezzosoprano Elena Chavdarova Isa, tenor Ünüşan Kuloğlu, bariton Plamen Dimitrov, bas Tuncay Kurtoğlu ‘na, şef Borislav Ivanov yönetiminde Mersin-Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Korosu eşlik edecek. Konser repertuvarı, ünlü besteciler Giuseppe Verdi, Giocomo Puccini, Piyotr Ilyiç Çaykovski, Selman ADA ile Georges Bizet’in eserlerinden oluşuyor.

Devam eden programda, 8 Eylül 2014, Çarşamba gecesi, İzmir-Mersin-Antalya Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek Ateş Kuşu / İlk Bahar Ayini balesi sahnede olacak. Bu yıl düzenlenen 13. Uluslararası Bodrum Bale Festivalinde ilk kez sahnelenen ve seyirciden büyük beğeni alan eser, masalsı, canlı, ışıl ışıl dekor ve kostümleriyle bu kez de Antalyalı seyircinin beğenisine sunulacak.

22. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nde sırada; geçtiğimiz sanat sezonunda, Türkiye Prömiyeri gerçekleştirilen ve seyircinin beğenisini kazanan, ünlü piyes yazarı W. Sheakespeare’nin aynı adlı eserinden uyarlanan "Hamlet" balesi var. Besteci Revaz Gabichvadze’nin bu eseri Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sunuluyor. 11 Eylül 2015, Cuma akşamı sahnelenecek eserin reji ve koreografisini Nugzar ve Medeia Magalashvili gerçekleştirdi.

Aspendos Antik Tiyatrosu, 16 Eylül 2015, Çarşamba gecesi, bir opera masalını ağırlayacak. Bestesi Selman Ada’ya ait ünlü Türk operası "Ali Baba&40" eseri, Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek. Mehmet Balkan’ın sahneye koyduğu eser; tanıdık ve sevilen aryaları, renkli kostüm ve dekoruyla büyülü bir gece yaşatacak.

22. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin Kore’den katılan yabancı konuk topluluğu Kore Ulusal Operası, 20 Eylül 2015, Pazar gecesi "Soul Mate / Ruh İkizi" opera eserini sahneleyecek. Kore geleneksel düğün törenlerinden uyarlanan sahnelerin de bulunduğu, eğlenceli ve romantik bir aşk hikayesinin anlatıldığı eserin bestesi June Hee Lim’e ait. Sahneye Koyan Jae Hyung Seo.

Festival, ard arda iki gece gerçekleştirilecek "Türksoy Opera ve Bale Yıldızları" konseri ile son bulacak. 23-24 Eylül 2015, Çarşamba ve Perşembe geceleri düzenlenecek konser ile ülkemizin de içinde olduğu Türksoy’a üye ülkelerden katılacak opera ve bale sanatçıları sahne alacaklar. Şef Aytuğ Ülgen yönetiminde, İzmir –Mersin-Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestralarına Azerbeycan, Kazakistan, Kırgız, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Tataristan Cumhuriyetlerinden katılacak solistler eşlik edecek.

Günümüze kadar ulaşan zenginlik Aspendos Antik Tiyatrosu

Pek çok eski uygarlığın beşiği olan Anadolu, güney ve batısında eski Yunan ve Roma uygarlıklarının çeşitli yapılarını da barındırmaktadır. Tiyatrolar, bu uygarlıkların günümüze kadar gelebilmiş kentlerinin en görkemli yapılarındandır. Kültür varlıkları açısından çok zengin olan Anadolu’da 50 kadar büyük ve küçük tiyatronun kazıları yapılmış ya da yapılmakta olup, bu tiyatrolar gün ışığına çıkartılmıştır.

Antalya’da bulunan 2000 yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu, yalnız Anadolu’nun değil, tüm Avrupa ve Kuzey Afrika Roma tiyatroları içinde dünyanın en iyi korunmuş antik tiyatrosu olmasıyla ve olağanüstü akustiği ile ünlüdür. Oditoryumu (seyirci oturma alanı) oldukça dik eğimli bir yamaca oturmuştur. Bu eğim nedeniyle de görsel ve akustik özellikleri açısından diğer tiyatrolardan daha üstündür. Marcus Aurelius döneminde (M.S.161-180) mimar Zenon tarafından tasarlanan Aspendos Antik Tiyatrosu’nun günümüze bu denli sağlam ulaşmasının nedenlerinden biri de hiç kuşkusuz Selçuklular döneminde restore edilmiş olmasıdır.

Antalya’nın doğal güzellikleri ve beraberinde sanatın dil, din, ırk ve sınır tanımayan yapısı ile Aspendos gibi tarihi 2000 yıl öncesine dayanan olağanüstü akustiğe sahip bir antik tiyatroda yapılıyor olması, 22. yılında Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’ne ayrı bir anlam kazandırmaktadır.

Editör: TE Bilisim