ANTALYA - Küresel ekonomik sorunların çözümünde en önemli platformlardan biri sayılan, dünyanın en büyük 19 ekonomisi ve AB'yi buluşturan Group of 20 (G20-20 Grubu) liderlerinin 10'uncu toplantısı, 15-16 Kasım'da Antalya'da gerçekleştirilecek.

Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilecek zirvede, küresel ekonomi, diplomasi ve siyasi konular detaylı şekilde ele alınacak.

G20 Liderler Zirvesi'nde ekonominin ardından en önemli gündem maddelerinden biri terör ve mülteci sorunları olacak. Bu çerçevede, Suriye'deki iç savaş ve bu ülke kaynaklı mülteci sorunu dünyaya yön veren liderlerin bir araya geldiği toplantıda, kapsamlı olarak ele alınacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 kapsamında bütün liderlerle ortak oturumlarda bir araya gelecek.

Antalya'daki zirveye, ABD, İngiltere, Rusya, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ve Avrupa Birliği Komisyonu liderleri katılacak.

Ev sahibi ülke, özel olarak üye olmayan ülkeleri de zirveye davet edebiliyor. Antalya'da yapılacak zirveye ve diğer G20 faaliyetlerine Azerbaycan da davet edildi.

Öte yandan, daimi davetli olarak İspanya, küresel finans merkezlerinden biri olması nedeniyle Singapur, ASEAN Dönem Başkanı sıfatıyla Malezya, Afrika Birliği Dönem Başkanı sıfatıyla Zimbabwe, NEPAD Dönem Başkanı sıfatıyla Senegal de zirvede bulunacak.

Zirve dolayısıyla ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron gibi dünyanın büyük güçlerinin başındaki isimlerin Antalya'ya gelmesi bekleniyor. 338 sandalyeli Kanada Federal Parlamentosu'nda 180'in üzerinde sandalye kazanarak tarihi bir zafere imza atan 43 yaşındaki Justin Trudeau da zirve kapsamında Antalya'ya gelecek.

G20 Liderler Zirvesi, iş adamı Fikret Öztürk'ün sahibi olduğu ve geçen yıl hizmete giren Regnum Carya Golf&Resort Otel'de yapılacak.

Zirvenin resmi açılışı, ev sahibi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Kasım'daki açılış konuşmasıyla başlayacak.

G20 üyesi ülkelerin liderleri daha sonra aile fotoğrafı çektirecek.

G20 Liderler Zirvesi dolayısıyla Belek, "yüksek güvenlikli bölge" ilan edildi. Zirvede gerek Antalya'daki güvenlik birimleri gerekse Emniyet Genel Müdürlüğünce sağlanacak toplam 11 bini polis, kalanı da jandarmadan oluşan 12 bin güvenlik personeli görev yapacak.

Sağlık Bakanlığı, bütün heyetler için en az bir sağlık ekibi görevlendirdi; Antalya'daki bir hava ambulansına ilave olarak iki hava ambulansı daha tahsis etti.

Karayolları Genel Müdürlüğü, güzergahın tamamında köprülü kavşaklar, alt ve üst geçitler, yollar ve peyzaj düzenlemeleri gerçekleştirdi.

Bölgede telefon, internet ve elektrik sorunu yaşanmaması için gerekli güçlendirme yapıldı.

Antalya'nın en lüks otellerinden biri gösterilen Mardan Palace'taki odaların tamamı, zirvenin yapılacağı 3 gün boyunca Suudi misafirlere ait olacak.

Suudi Arabistan Kralı Selman, geceliği 15 bin avro olan Royal Suit Villa'da konaklayacak. Kral Selman'ın Mardan Palace'ta yürüyeceği yollar için özel kırmızı halılar dokutuldu.

Düden Şelalesi'nin denize dökülen bölümü ışıklandırılarak özellikle akşam saatlerinde Antalya'ya gelen dünya liderleri ve her yıl şehri ziyaret eden milyonlarca turist, görsel bir şölenle karşılanacak.

Antalya Valiliğinden, 9-18 Kasım'da belirlenen alanlarda toplantı, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması ve benzeri etkinliklerin yasaklandığı bildirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 15-16 Kasım'da Serik ilçesindeki Kadriye-Belek Turizm Bölgesi'nde düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi'nin ulusal ve uluslararası önem taşıdığı belirtilerek, bu nedenle milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık, genel ahlak ya da başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasının amaçlandığı vurgulandı.

Açıklamada, 9-18 Kasım'da bazı yerlerde "açık ve kapalı yer toplantısı, toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, oturma eylemi, çadır kurma, stant açma, bildiri dağıtma, kendini zincirleme, pankart, döviz, afiş açma veya asma, yazılama" gibi etkinliklerin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa'nın ilgili maddeleri çerçevesinde, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/A-C maddeleri ile 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 17. maddesindeki hükümler doğrultusunda yasaklandığı kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu tarihlerde toplantı, gösteri ve benzeri etkinliklerin yasaklandığı alanlar şöyle sıralandı: "Antalya ili havalimanı içerisi ve 100 metre çevresinde, havalimanı çıkışında bulunan havalimanı köprüsü ve köprü altı 100 metre çevresinde, Serik Caddesi üzeri Aspendos Bulvarı ile Gazi Bulvarı'nın kesiştiği Demokrasi Kavşağı (TEDAŞ Kavşağı) ile Demokrasi Kavşağı'ndan Serik ilçesi Boğazkent beldesi bitimine kadar (Köprüçay Irmağı dahil), D-400 karayolu ile D-400 karayolunun kuzey kısmında (Antalya istikametinden Serik istikametine D-400 karayolunun sol kısmı) bulunan 100 metrelik alan ile Serik Caddesi üzeri Aspendos Bulvarı ile Gazi Bulvarı'nın kesiştiği Demokrasi Kavşağı (TEDAŞ Kavşağı), Demokrasi Kavşağı'ndan Boğazkent beldesi bitimine kadar (Köprüçay Irmağı dahil), D-400 karayolu ile D-400 karayolunun güney kısmında (Antalya istikametinden Serik istikametine D-400 karayolunun sağ kısmı) bulunan bölgenin tamamı."

Aksu Çayı üzerine yapılan iki köprünün yapımı tamamlandı

Antalya'daki Kundu Oteller Bölgesi ile G20 Liderler Zirvesinin yapılacağı Belek Turizm Bölgesi arasındaki Aksu Çayı üzerine inşa edilen iki köprünün yapımı tamamlandı.

Devlet Su İşleri (DSİ) 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür, Kundu ile Belek'i birbirine bağlayan Aksu Çayı'nda yaptırılan köprülerde incelemelerde bulundu.

Köprülerin inşasıyla ilgili açıklamada bulunan Özgür, zirve nedeniyle DSİ tarafından Aksu Çayı'na yaptırılan iki köprünün tamamlanarak hizmete sunulduğunu bildirdi. Özgür, 142 metre uzunluğunda, 8 metre genişliğinde 7 ayak ve 6 açıklıktan oluşan köprülerin 80 gün gibi kısa bir zaman diliminde inşa edilip zirveye yetiştirildiğini belirtti.

Editör: TE Bilisim