ANKARA- Her geçen gün daha da artan ve adeta Türkiye’nin kanayan bir yarası haline gelen kadına yönelik şiddete dikkat çekmek isteyen Yenimahalle Belediyesi, Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde "Efendisi Olmayan Kadınlar" adlı sözlü müzikli söyleşiye imza attı.

Yenimahalle Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, şarkılı türkülü, şiirli gösteride anlatıcılığı ve yorumculuğu Gazeteci Tayfun Talipoğlu yaparken, şarkılar ve türküler Mustafa Özarslan tarafından yorumlandı. İkiliye Grup Çığ da müzikleri ile eşlik etti.

YENİMAHALLELİLER AKIN ETTİ

Boyun Eğmeyen Kadınları konu alan muhteşem müzikli söyleşiye Yenimahalleliler büyük ilgi gösterdi. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Yenimahalle Belediyesi Başkanvekili Mehmet Kartal, meclis üyeleri ve muhtarlar da vatandaşları yalnız bırakmadı.

İLK BOYUN EĞMEYEN KADIN LİLİTH

Erkek hegemonyasını kabul etmeyen kadınların anlatıldığı müzikli söyleşi, ilk olarak Hz. Adem'in ilk eşi olan ve Adem’e boyun eğmeyen kadın Lilith’in öyküsü ile başladı.

Lilith’in erkeğe boyun eğmeyen ve eşitlikten yana olan hayatı, vatandaşlar tarafından dikkatle dinlenirken, her kadının kendinden bir şeyler bulduğu, müziklerle bir ahenk içinde anlatılan kadın öyküleri, vatandaşları duygulandırdı.

Alkışların biran olsun dinmediği gösteride Talioğlu ve Özarslan arasındaki komik diyaloglara ve videolara kahkahaları ile eşlik eden vatandaşlar, Ankara’nın Bağları şarkısıyla da oynayarak eğlendi.

"EŞİTLİK YASALARA DEĞİL BEYİNLERE DE YAZILMALI"

Programın sonunda Talipoğlu ve Özarslan’a çiçek takdim eden Başkan Yaşar, "Kadın erkek eşitliği sadece yasalara değil beyinlere de yazılmalı" dedi.

Yaşar, "Türkiye Cumhuriyeti’nde olduğu kadar dünyamızın önemli bir bölümünde de sosyal hayatta hala kadın erkek eşitliği sağlanmış değil. Dünyanın her tarafından kadına şiddete yönelik haberler geliyor. Onları ezen, horlayan, şiddet uygulayan, çalışma hayatında kadınları ikinci sınıf vatandaş olarak gören toplumlarla karşı karşıyayız. Geçmişte bizim toplumumuzda da böyle bir zihniyet vardı. Ta ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923’de Avrupa ülkelerinde bile hala kabul edilmemişken, Türkiye’de medeni kanunu ve seçme seçilme hakkını kabul etmesine kadar. Yüce Allah kadınla erkeği eşit yaratmıştır. Bir kadın olmazsa erkek de olamaz. Ancak aradan yıllar geçti ve bizler her gün görsel ve yazılı basında kadın erkek ayrımcılığını, şiddeti görüyoruz. Her gün analarımız, bacılarımız bu acıyı yaşıyorlar. Benim kadınlara böyle bir haksızlığı yapan, şiddet uygulayan erkeğe erkek demek içimden gelmiyor. Ben bu ülkede mutluluğu, sevgiyi, barışı ancak kadın eliyle gerçekleştirebileceğimize yürekten inanıyorum" dedi.

"BURASI KADAR GÜZEL BİR

KÜLTÜR MERKEZİ GÖRMEDİM"

Yenimahallelilerle kendilerini buluşturduğu için Yaşar’a teşekkürlerini sunan Talipoğlu ise, "Her yer Yenimahalle Belediyesi değil. Burası ayrı bir dünya. O kadar salonda program yaptım ancak burası kadar güzel bir kültür merkezi görmedim. Başarılarından dolayı Başkan Yaşar’ı ve ekibini tebrik ediyorum. Bizleri bir dünya yıldızı gibi ağırladılar" diye konuştu.