Tüfenkci: Ekmeğe daha önce zamlar yapıldı. Yeni zam yok gibi görünüyor. Bunu tabii piyasa şartları da belirliyor Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı: Ekmek fiyatı) Bu 2,5 yıl içerisinde girdilerimizin artmasıyla bir fiyat değişikliği olacaksa dahi 1 lira 25 kuruşun üzerinde olmayacağının altını çizerek ifade edebiliriz

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "BDDK ile kartlarda kademe olabilir mi, aidatsız aidatlı kartlar gibi, bununla ilgili zaten bir düzenleme yapılmıştı ama bunu da daha da genişleterek sunmak gibi yeni bir çalışma yapıp hem tüketici hem de bankaları rahatlatabilir miyiz, onunla ilgili inşallah önümüzdeki günlerde görüşeceğiz" dedi.

Tüfenkci, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Türkiye'de meslek odalarının sorunlarının çözümü için önemli düzenlemelere başlayacaklarını bildiren Tüfenkci, şöyle konuştu:

"Ekmeğe daha önce zamlar yapıldı. Yeni zam yok gibi görünüyor. Bunu tabii piyasa şartları da belirliyor. Türkiye'nin içerisinden geçtiği şartları da dikkate aldığımızda esasında vatandaşlarımızın üzerine fazla yük bindirmemek lazım. Bunu söylerken sektörün üzerindeki yükün çekilmesini de söylemek istemiyoruz. Dengeyi her zaman koruyup vatandaşın alım gücüyle beraber hareket etmek lazım. Önemli olan fırıncılar üzerindeki sektörel girdi ve maliyetleri azaltıcı çalışmalar yapmak. Hem yeniden yapılandırma, aynı zamanda maliyetler noktasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıyla çalışılarak neler yapılır, ileriki günlerde göreceğiz."

- "Mahkemeler tüketici lehine kararları çokça almaya başladı"

Bir basın mensubunun kredi kartlarının aidatlarına ilişkin sorusu üzerine Tüfenkci, BDDK ile bu konuyu görüşeceğini bildirdi. Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Kredi kartlarıyla ilgili mahkemeler tüketici lehine, tüketici hakem heyetleri tüketicilerin lehine kararları çokça almaya başladılar. Bu konuyla ilgili bankaların da yeni bir düzenleme yapmak, pozisyonlarını yenilemek için talepleri var. Bununla ilgili BDDK ile görüşülüp kartlarda kademe olabilir mi, aidatsız aidatlı kartlar gibi, bununla ilgili zaten bir düzenleme yapılmıştı ama bunu da daha da genişleterek sunmak gibi yeni bir çalışma yapıp hem tüketici hem de bankaları rahatlatabilir miyiz, onunla ilgili inşallah önümüzdeki günlerde görüşeceğiz."

- "Fırın enflasyonu önüne geçilmeli"

Halil İbrahim Balcı da Bakan Tüfenkci'ye hayırlı olsun ziyaretine geldiklerini belirterek, çalışmalarında başarılar diledi.

Ekmek fiyatlarının 1,5 lira olacağına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını, fırıncıların halkın alım gücünü göz önünde bulundurduklarını anlatan Balcı, "2,5 yıldır ekmek fiyatlarında bir değişiklik yok. 250 gram ekmeğin 1,5 lira olacağı ifadesi gerçeği yansıtmıyor. Bu 2,5 yıl süre içerisinde girdilerimizin artmasıyla bir fiyat değişikliği olacaksa dahi 1 lira 25 kuruşun üzerinde olmayacağının altını çizerek ifade edebiliriz" diye konuştu.Ekmek israfının önlenmesine yönelik çalışmalarla günde 1 milyon 100 bin ekmeğin israf edilmesinin önüne geçildiğini bildiren Balcı, israfın fırınlarda başladığını, bunun için fırın enflasyonunun önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.